5 Abilități cognitive importante pentru grădiniță

Deși dezvoltarea copiilor diferă de la un caz la altul, există anumite etape care să ne ghideze de la o vârstă la alta. Pentru copiii care se pregătesc să intre la grădiniță, o lume nouă se deschide, aceștia având oportunitatea să exploreze și să învețe o mulțime de lucruri.

Dintre toate aceste abilități și aptitudini noi, există câteva care au o importanță deosebită pentru progresul susținut și bunăstarea copiilor.

Ce presupune dezvoltarea cognitivă

Orice copil atinge repere cognitive în fiecare etapă a vieții sale. Dar ce anume este dezvoltarea cognitivă și de ce este atât de importantă? Aceasta se referă la abilitățile unui individ de a căpăta sens și de a asimila cunoștințe din experiențe și informații.

Dar cunoașterea înseamnă mai mult decât învățarea, aflarea unor noi informații. Aceasta reprezintă modul în care gândim și procesăm noi informații, iar apoi le diseminam. De asemenea, implică modul în care aplicăm noi informații în urma cunoștințelor dobândite anterior.

Pe măsură ce copiii cresc, abilitățile lor de gândire se îmbunătățesc enorm. Ei sunt capabili să gândească și să se exprime pe nivele tot mai înalte. Până la vârsta grădiniței, copilul tău se gândește la lucruri și se exprimă într-o varietate de moduri noi.

Acum, că abilitățile cognitive ale copilului devin puțin mai sofisticate, acesta este pregătit pentru următorul pas. Nivelul de dezvoltare pe care îl vei observa la copilul tău, în această etapă, este uluitor.

Iată 5 abilități importante pentru un copil de grădiniță

  • Capacitatea de a vorbi în propoziții scurte (de 5-6 cuvinte) și de a se exprima suficient de clar, astfel încât să fie înțeles în cele mai multe dintre cazuri.

Această abilitate este absolut crucială. Acesta va permite copilului să devină un elev independent, care își poate exprima nevoile, poate pune întrebări și răspunde la acestea și poate comunica eficient cu colegii și profesorii săi.

  • Capacitatea de a spune o poveste în ordine succesivă

Această abilitate este un precursor al capacității de a citi și de a scrie. Odată ce un copil poate plasa corect un eveniment, în raport cu alte evenimente/întâmplări, va înțelege mai ușor structura povestirilor și, prin urmare, va întări capacitatea sa de a comunica idei și concepte mai sofisticate.

  • Abilitatea de a număra de la 1 la 10 corect și consecvent

Această abilitate reprezintă baza întregii matematici și va fi foarte utilă copilului, atunci când acesta va începe să scrie numere, să facă adunări simple, să înțeleagă sensul operațiilor „mai mic” și „mai mare”, sortând elementele dintr-un grup.

  • Distincția dintre realitate și ficțiune

Copiii de grădiniță petrec mult timp în compania poveștilor. Sigur că multe dintre acestea aparțin de universul ficțiunii, astfel că este foarte important ca un copil să înțeleagă că nu toate povestirile sunt adevărate. Deci, trebuie să facă distincție între evenimentele fictive și cele reale.

  • Abilitatea de a înțelege indicații simple

Copiii de grădiniță trebuie să posede această abilitate.

Etapa grădiniței presupune urmarea unor instrucțiuni simple despre cum trebuie îndeplinită o sarcină sau despre cum se va desfășura pauza. La această vârstă, copilul ar trebui să poate înțelege aceste indicații simple, fără să existe confuzii sau fără să fie nevoie să i se repete în mod constant. Odată cu dezvoltarea copiilor, va crește și gradul de complexitate al instrucțiunilor urmate.

Când copilul nu atinge aceste puncte de reper ale dezvoltării

Copiii ating aceste rate de dezvoltare în ritm propriu. Neidentificarea criteriilor de referință la o anumită vârstă nu indică neapărat un handicap de învățare și nici nu oglindește un parenting negativ.

Totuși, dacă ești preocupat de dezvoltarea cognitivă a propriului copil, nu îți ignora intuiția. Discută cu educatorul copilului și cu medicul pediatru, pentru a-ți exprima îngrijorarea.

Traiectoria dezvoltării cognitive a unui copil este influențată în primul rând de genetică, dar cercetările au descoperit că abilitățile cognitive pot fi de fapt predate. Astfel, îți poți ajuta copilul să-și îmbunătățească abilitățile cognitive, comunicând cu el, punându-i întrebări despre activitățile pe care le desfășoară zi de zi. În acest mod, copilul tău va fi motivat să proceseze și să împărtășească informații.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut