5 sfaturi prin care îți poți învăța copilul să-și facă curățenie la el în cameră

Ce s-a întâmplat în camera mea? Iată 5 sfaturi prin care îți poți învăța copilul să-și facă curățenie la el în cameră

Privește-ți copilul și proiectează imaginea lui în viitor la momentul în care va fi adult și gândește-te cum ai vrea să fie: un om normal sau un fixist obsedat de curățenie? Dacă îți dorești prima variantă (ceea ce nu mă îndoiesc), atunci încearcă să fii și tu normal. Nu te agita și nu te enerva de fiecare dată când casa e plină de jucării împrăștiate, făcând din asta o dramă. Copilul tău nu trebuie să se joace cu teama că asta te va deranja de fiecare dată, sau să renunțe la jocul lui doar pentru că îl obligi de fiecare dată să strângă, când poate lui îi e somn sau are chef de altceva.

Încearcă câteva strategii:

1. Ai răbdare. Nu face ordine de fiecare dată după ce copilul se joacă. Stabilește că veți face asta o dată la câteva zile.

2.Transformă curățenia în joacă. Dă-i senzația că a face ordine e la fel de amuzant ca orice alt joc: păpușile au nevoie de odihnă la ele în cutie, mașinuțele trebuie să stea în parcare, hainele fac nani în dulapuri, cărțile dorm pe rafturi etc.

3. Faceți ordine împreună. La început, până se obișnuiește cu ce are de făcut, trebuie să faci toate aceste lucruri împreună cu el.

4. Nu face din ordine și curățenie o obsesie. Spune-i de ce o camera trebuie aerisită, de ce patul e frumos să fie făcut, de ce hainele trebuie împăturite, de ce pantofii nu trebuie să stea împrăștiați peste tot, dar… nu face o obsesie din asta. Mai lasă-l să aibă hăinuțe împrăștiate și jucării uitate prin casă.

5. Nu cere de la el ce ție nu-ți place să faci. Dacă în dulap la tine e talmeș-balmeș nu poți să ai pretenții de la copilul tău. Dacă tu îți lași farfurile nespălate, nu ai de ce să-l pui pe el să și le spele și așa mai departe. Începe prin a te educa pe tine și apoi “fă instrucție” cu el.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut