7 medicamente pe care să nu i le dai niciodată unui copil

Ce medicamente sunt ok pentru a i le da unui copil și care dintre acestea sunt periculoase? Este o dilemă cu care fiecare părinte se confruntă la un moment dat.

Încercarea de a descoperi câte dintre numeroasele opțiuni farmaceutice sunt sigure pentru copiii mici poate fi înfricoșătoare. Astfel, este recomandat să nu dai micuțului tău următoarele medicamente!

  1. Aspirina

Există diferite studii care au găsit asocieri între administrarea aspirinei la copii și boala rară, potențial letală, numită sindromul Reye. Riscul este deosebit de ridicat atunci când copiii au deja o boală virală, cum ar fi o răceală, o gripă sau o varicela. Asigurați-vă că aveți grijă la medicamentele care conțin aspirină sau alți substituenți, cum ar fi acidul acetilsalicilic, salicilamidă sau salicilat de fenil.

Deci, nu oferiți niciodată unui copil aspirină, dacă medicul nu recomandă acest lucru.

  1. Medicamente anti-greață

Bebelușilor nu trebuie să li se administreze medicamente anti-greață pur și simplu pentru că scuipă sau regurgitează. Aceste gesturi sunt frecvente la copiii mici și, de cele mai multe ori, nu justifică o nevoie de medicamente. Dacă bebelușul prezintă și alte semne de îmbolvănire sau aceste gesturi se întâmplă mult prea frecvent, atunci este recomandat să consultați un specialist.

  1. Pilule și masticabile

Indiferent că e vorba de pilule sau pastile masticabile, este recomandat să le țineți cât mai departe de copil, întrucât prezintă un risc de sufocare. Nu presupuneți că o jumătate de pastilă nu prezintă niciun risc, dizolvându-se pur și simplu în gura copilului.

  1. Medicamente OTC, pentru tuse excesivă sau răceală

Medicamentele OTC (Over the Counter) sunt cele care se pot elibera fără prescripție medicală. Rezultatele cercetărilor arată că astfel de medicamente pentru tuse și răceală, au prea puține de oferit copiilor sub 4 ani. De fapt, ele pot avea efecte secundare grave, iar lista lungă de ingrediente conținute expun copiii unui risc crescut de supradozaj accidental.

  1. Medicamente care se eliberează fără prescripție, combinate cu cele care au prescripție

Doar pentru că un medicament care se eliberează fără prescripție (spre exemplu, ibuprofenul) pare sigur pentru micuțul tău, nu înseamnă că trebuie să îl administrați, fără să țineți cont cu ce alte medicamente interacționează. Înainte de a face o astfel de combinație, cereți sfatul medicului.

  1. Antihistaminice

Acestea sunt utilizate în medicamentele care blochează simptomele alergiilor și nu trebuie administrate copiilor mai mici de 2 ani. Antihistaminicele cauzează somnolență, iar medicamentul care provoacă somnolența este potențial dăunător pentru copii.

  1. Medicamente prescrise pentru alte persoane

Oferind unui copil chiar și o mică doză de orice gen de medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală (altele decât cele care le sunt prescrise, desigur) este extrem de periculos.

În general, atunci când vine vorba de sănătatea propriului copil, este recomandat să consulți medicul și să ții cont de recomandările sale specifice. Tot medicii sunt cei care vă pot oferi mai multe informații cu privire la administrarea medicamentelor în rândul copiilor mici.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut