7 Moduri prin care să devii un părinte mai bun

Un părinte bun nu înseamnă un părinte perfect. De fapt, oricât am încerca, niciodată nu o sa reușim să fim părinți perfecți. Și nici copiii nu sunt perfecți… Este important să avem aceste două lucruri în minte atunci când ne setăm diferite așteptări.

Totuși, deși nu o să fim în veci perfecți, asta nu înseamnă că nu putem deveni cea mai bună versiune a noastră.

Iată câteva sfaturi pentru aplicarea unui parenting eficient!

  1. Oferă cel mai bun model

Omul este o specie deosebită care, în cea mai mare parte, învață prin imitație. Suntem programați să copiem acțiunile altora pentru a le înțelege și a le integra în propriile noastre obiceiuri. Copiii urmează, în special, tot ce fac părinții lor cu foarte mare atenție.

Deci, fii persoana în care îți dorești ca propriul copil să se transforme – respectă copilul, oferă-i ca exemplu un comportament și o atitudine pozitive, demonstrează empatie.

  1. Oferă iubire copilului

Iubirea nu poate răsfăța un copil, așa că stai fără teamă, nu ai cum să dai greș pentru că îți iubești prea mult copilul.

Totuși, este recomandat să fi cu băgare de seamă la lucrurile pe care ai tendința să le faci în numele iubirii: daruri materiale, suprasolicitarea sau, dimpotrivă, așteptările scăzute, un grad prea mare de indulgență, etc. Când astfel de lucruri sunt date în locul dragostei reale, atunci vei avea un copil răsfățat.

Iubirea ta față de copil poate fi arătată prin lucruri mult mai simple, dar valoroase: oferirea de îmbrățișări, petrecerea de timp cu copilul sau ascultarea problemelor copilului cu multă atenție.

  1. Aplicarea unei parenting pozitiv

Bebelușii se nasc cu aproximativ 100 de miliarde de celule ale creierului (neuroni) cu conexiuni relativ scăzute. Aceste legături creează gândurile noastre, conduc acțiunile noastre, ne modelează personalitățile și, în esență, definesc cine suntem. Ele sunt create, întărite și „sculptate” prin experiențele din viața noastră.

Oferă copilului experiențe pozitive și el va avea capacitatea de a experimenta experiențe pozitive și de a le oferi altora.

Oferă copilului experiențe negative și el nu va dobândi dezvoltarea necesară ca să prospere, să evolueze.

Este important să avem în minte că experiențele pozitive nu doar că creează conexiuni bune în creierul copilului, dar ele formează de asemenea amintirile cu tine, pe care copilul le va păstra pe viață.

Când vine vorba de disciplină, pare greu să rămâi pozitiv. Totuși, este posibil să practici disciplina pozitivă și să eviți măsurile extreme.

Să fii un părinte bun înseamnă că trebuie să-ți înveți copilul ce este corect și ce este greșit. Stabilirea limitelor și coerența sunt cheile unei discipline bune. Fiți amabili și fermi atunci când aplicați aceste reguli. Concentrați-vă pe motivul din spatele comportamentului copilului. Și căutați tot mai multe oportunități de a învăța pentru viitor, mai degrabă decât de a pedepsi pentru trecut.

  1. Fii receptiv

Lăsați copiii să știe că veți fi mereu acolo pentru ei, fiind receptivi la semnalele lor și sensibili la nevoile acestora. Sprijiniți și acceptați copilul ca un individ. Fiți un refugiu cald și sigur pentru copii, însă nu neglijați dorința de explorare și independență a acestora.

Copiii crescuți de părinți receptivi au tendința de a avea o dezvoltare mai bună, atât din punct de vedere emoțional, cât și social sau mental.

  1. Fii deschis pentru comunicarea cu copilul

Cei mai mulți dintre noi cunosc deja importanța comunicării. Discutați cu copiii și ascultați-i cu atenție.

Prin păstrarea unei linii deschise de comunicare, veți avea o relație mai bună părinte-copil, iar copilul va apela la tine, atunci când se confruntă cu o problemă.

Un alt rol important al comunicării este ajutarea copilului de a integra diferite părți ale creierului său. Atunci când diferite părți ale creierului sunt integrate, ele pot funcționa armonios în ansamblu, ceea ce înseamnă mai puține scene de tantrum, comportament cooperativ și mai multă empatie.

Pentru a reuși acest lucru, este important să înveți copilul să-și gestioneze propriile emoții. Spre exemplu, atunci când copilul se confruntă cu experiențe mai dificile, roagă-l să descrie ce s-a întâmplat și ce a simțit în acele momente. Nu trebuie să oferi soluții. Doar ascultându-l și punând întrebări clarificatoare, îl vei ajuta pe copil să înțeleagă experiențele sale și să integreze propriile amintiri.

  1. Reflectă la propria copilărie

Mulți dintre noi își doresc să fie niște părinți diferiți de proprii părinți. Chiar și cei care au avut o copilărie fericită ar putea dori să schimbe unele aspecte ale modului în care au fost crescuți.

Totuși, atunci când deschidem gura, ni se întâmplă foarte des să vorbim exact ca părinții noștri.

Reflectarea asupra propriei copilării este un pas spre înțelegerea motivului pentru care ne comportăm într-un anumit mod.

Luați aminte la lucrurile pe care doriți să le schimbați și gândiți-vă cum ați proceda diferit într-un scenariu real. Încercați să fiți atenți și să vă schimbați comportamentul data viitoare când vă confruntați cu aceste probleme.

Probabil nu o să reușiți să vă schimbați comportamentul de la prima încercare… Important este să perseverați! Este nevoie de multă, multă practică.

  1. Acordă atenție propriei bunăstări

Propria bunăstare, precum și relația de cuplu sunt aspecte care tind să fie neglijate odată că apariția unui copil. Nimic mai greșit. Fericirea ta și armonia în cuplu sunt combustibilii pentru fericirea propriului copil.

Astfel, nu neglija relația de cuplu și nici pasiunile tale, activitățile care te întregesc și te definesc pe tine ca individ.

Parentingul este unul dintre cele mai cercetate subiecte din psihologie. De-a lungul timpului, multe practici parentale și tradiții au fost cercetate, verificate, rafinate sau respinse. Astfel, pentru a fi un părinte mai bun, este important să ținem cont și de aceste linii de orientare științifice. Sigur că ele nu trebuie urmate orbește, însă, odată asimilate, le vom putea ajusta stilului personal de parenting.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut