7 obiceiuri care încurajează comportamentul negativ al copiilor

Comportamentul negativ este dobândit de copii în timp, tot așa cum aceștia învață alte lucruri precum bunele maniere sau empatia. Deși poate fără intenție, de cele mai multe ori, chiar părinții sunt cei care antrenează comportamentul negativ în rândul propriilor copii.

Iată câteva moduri în care se întâmplă acest lucru!

  1. Lipsa consecvenței

Spui „nu” la acea bomboană extra pe care copilul o cere. Copilul devine furios și se manifestă pe măsură, iar tu ca să îl liniștești și să nu mai facă încă o scenă, cedezi. În acest mod, nu ai făcut decât să stabilești în mintea copilului că, dacă acesta se comportă furios, va obține oricând ceea ce-și dorește, chiar dacă inițial tu, părintele, îi refuzi anumite lucruri.

  1. Nu te ții de cuvânt

Ai văzut vreodată vreun părinte care să nu-și țină cuvântul? Spre exemplu: dacă mai faci acest lucru încă o dată, nu te mai duc în parc/ nu mai primești înghețată/ nu te mai las la desene, etc. Apoi, chiar dacă copilul nu a respectat cerințele părintelui, nici acesta din urmă nu pune în aplicare consecințele promise.

Deci, dacă aveți obiceiul să procedați astfel, nu trebuie să fiți surprinși atunci când copilul nu vă ascultă.

  1. Găsești mereu scuze copilului

Ba îți spui că e obosit, ba că e mic, ba că îi e foame și de-aia reacționează în fel de fel de moduri. Sigur că e absurd să așteptăm ca un copil să fie în cea mai bună formă a sa tot timpul. Copiii sunt înfometați și obosiți, mai ales atunci când sunt mici și nu se pricep încă în a-și exprima adecvat emoțiile.

Totuși, pe măsură ce copilul crește, părintele nu trebuie să mai găsească astfel de scuze copilului, devenite acum absurde.

  1. Țipi la copil

S-ar putea să crezi că dacă țipi, copilul te va auzi mai bine și te va asculta. Complet greșit! Ca și bătaia la fund, țipetele reprezintă o tactică ce dă roade pe moment. Pe termen lung, nu numai că își pierde eficiența, însă vă poate deteriora și relația.

Astfel, vorbește copilului într-un mod frumos, dar ferm, pentru a obține rezultate cât mai bune și pentru a vă consolida relația părinte-copil.

  1. Apelezi la amenințări

Există o mare diferență între a avertiza, a explica copilului că vor exista consecințe în cazul unui comportament urât, și amenințarea cu pedeapsa. Spre exemplu, un studiu desfășurat în această direcție a descoperit că acei copii care sunt amenințați cu pedeapsa pentru minciună, au șanse mai mari să mintă pe viitor. Chiar și atunci când amenințările sunt goale, crești șansele că propriul copil să nu te asculte.

  1. Utilizezi pedeapsa corporală

Cercetările arată că, printre altele, pedeapsa corporală duce la rezultate nedorite în rândul copiilor, cum ar fi agresiunea crescută, empatia scăzută, comportamentul antisocial și diminuarea stimei de sine.

Adăugați la acestea lipsa eficacității pe termen lung. S-a dovedit că copiii devin mai sfidători pe termen lung și lecția pe care o învață este cum să evite durerea, nu cum să-și regleze, controleze propriul comportament și să învețe cum să facă alegerile potrivite.

În astfel de condiții, pedeapsa corporală reprezintă o soluție foarte ineficientă și chiar dăunătoare, pe termen lung, pentru orice problemă comportamentală a copiilor.

  1. Râzi sau zâmbești la comportamentul copilului

Într-adevăr, ți se poate părea de-a dreptul amuzant atunci când copilul cântă melodia preferată și mănâncă pastele cu mâna într-un restaurant, astfel că te bufnește râsul. Totuși, proastele maniere și etichetele nepotrivite nu vor fi la fel de amuzante pentru persoanele din jur.

Mai mult decât atât, dacă aprobi un astfel de comportament al copilului, nu faci decât să dai apă la moară. Mai exact, copilul va simți că este în centrul atenției și se va manifesta și gălăgios.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut