Ajută copilul să construiască oase puternice

Probabil că oasele copilului nu reprezintă prima ta preocupare, atunci când te gândești la modul în care nutriția optimă afectează sănătatea propriului copil.

La urma urmei, osteoporoza afectează în mare măsură adulții mai în vârstă. Dar, având în vedere că copiii construiesc aproximativ 40% din masa osoasă în intervalul de vârstă 9 – 14 ani, și ajungand la 90% din masa osoasă maximă, la vârsta de 18 ani (pentru fete) și 20 de ani (pentru băieți), sănătatea oaselor este cu siguranță un obiectiv important atunci când vine vorba de starea generală de sănătate a copiilor.

Ce presupune sănătatea oaselor

Mulți nutrienți conlucrează pentru a asigura oaselor un cadru prielnic dezvoltării. Putem spune că cel aflat în lumina reflectoarelor este calciul, dar vitamina D, magneziu, vitamina K și exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, importante.

Calciul

Optați pentru o bună sursă de calciu la fiecare masă și gustare. Laptele, brânza și iaurtul sunt cele mai bogate surse naturale de calciu. De exemplu, un pahar de 250 ml de lapte furnizează 300 miligrame de calciu sau aproximativ între 1/4 și 1/3 din doza zilnică recomandată. Alte surse alimentare non-lactate, de calciu includ migdale, brocoli, kale, verdețuri, smochine, tofu preparat cu calciu și boabe de soia. Unele alimente sunt fortificate cu calciu, incluzând anumite sucuri, băuturi non-lactate și cereale.

Vitamina D

Expunerea la soare declanșează producția de vitamina D, dar aceasta poate varia foarte mult, în funcție de pigmentarea pielii, sezon sau localizare geografică. Expunerea la lumina soarelui crește riscul de cancer de piele, iar protecția solară blochează producția de vitamina D.

Există doar câteva surse alimentare naturale de vitamina D, incluzând gălbenușuri de ou și peștele gras, cum ar fi somonul și tonul. De asemenea, puteți găsi vitamina D în surse fortificate, cum ar fi sucul de portocale, laptele și unele băuturi non-lactate. Discutați cu medicul pediatru despre oferirea de suplimente de vitamina D copiilor, pentru a ajunge la doza zilnică recomandată de 600 UI.

Magneziu

Optați pentru surse alimentare ale acestui mineral, cum ar fi migdale, spanac, fasole neagră, boabe soia edamame, unt de arahide, avocado, pâine integrală de grâu și boabe de fasole.

Vitamina K

Cele mai bune metode de a obține această vitamină le reprezintă alimente cum ar fi legumele cu frunze verzi (kale, napi , varză, spanac și brocoli), mazăre și fasole verde. Aproximativ 10% din vitamina K pe care o absorbim este făcută din bacterii bune din colon.

Activitatea fizică

Exercițiile fizice regulate stimulează oasele și le fac mai puternice. Încercați activități cum ar fi alergarea, drumeții, dans, tenis, gimnastică, baschet, volei, skateboarding, fotbal și antrenarea cu greutăți, pentru a construi oasele.

În timp ce înotul și bicicleta sunt excelente pentru sănătatea cardiovasculară, acestea nu presupun exercițiul cu greutatea corpului. Astfel, dacă una dintre aceste activități reprezintă sportul preferat al copilului, încurajează-l ca, pe lângă aceasta, să desfășoare și una dintre activitățile mai sus menționate.

Aveți în vedere următoarele acțiuni care pot afecta oasele:

La fel de important ca ceea ce fac copiii pentru a promova sănătatea oaselor, este și ceea ce nu fac. Sănătatea osoasă poate fi compromisă în acești ani critici prin:

  • Fumat
  • Consum de alcool
  • Dietă și alimentație dezordonată
  • Deficitul de alimentație și, implicit, de nutrienți, acest lucru putând afecta starea hormonală
  • Absența sau ratarea perioadelor menstruale

Asigurarea faptului că copiii primesc cel mai bun mix între nutrienți și exerciții fizice, evitând practicile care lezează oasele, constituie o bună metodă prin care copiii pot maximiza potențialul de economisire osoasă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut