Alăptatul poate influența preferințele copiilor în materie de legume. Uite în ce condiții!

Încercarea de a determina copiii să consume legume poate reprezenta o luptă destul de dificilă pentru părinți, însă un studiu recent desfășurat pe această temă susține că alăptatul are un rol important în această direcție.

Astfel, cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia au ajuns la concluzia că, prin alăptare, bebelușii sunt expuși la aroma legumelor, acest lucru determinându-i pe viitor să consume legume.

Atunci când un copil începe să mănânce alimente solide, aroma multor legume se poate dovedi puternică pentru ei și de-aici și refuzul. Totuși, dacă aceștia au fost alăptați, iar mama a consumat legume în acea perioadă, atunci șocul nu va mai fi atât de mare și, în consecință, riscul de a refuza consumul de legume scade.

Atunci când o femeie însărcinată mănâncă legume, acestea îmbibă lichidul amniotic cu mirosul lor specific și, ulterior, și laptele matern. Acest lucru ajută bebelușul să se obișnuiască cu gustul legumelor.

Detalii despre cercetare

În cazul studiului menționat, cercetătorii au rugat 97 de femei care alăptau să bea suc de sfeclă roșie, țelină sau morcov. Ulterior, aceștia au urmărit obiceiurilor alimentare ale copiilor, pe perioada de creștere.

Femeile participante au fost împărțite în 5 grupe: 3 grupe au consumat o jumătate de cană de suc de legume înainte de alăptare, timp de o lună, însă perioada de începere a consumului a fost diferită de la o grupă la alta: o grupă a început să consume suc de legume atunci când bebelușii aveau 2 săptămâni, o altă grupă atunci când bebelușii aveau 6 săptămâni și cea de-a treia grupă, atunci când bebelușii împliniseră 10 săptămâni de viață.

Mămicile din a patra grupă au băut sucul timp de 3 luni, începând din momentul când bebelușii au împlinit 2 săptămâni. A cincea grupă era una de control, astfel că mămicile din cadrul său nu au consumat deloc suc.

Rezultatele cercetării

Când bebelușii au început să mănânce alimente solide la vârsta de opt luni, le-au fost oferite cereale simple, cereale cu aromă de morcovi sau cereale cu aromă de broccoli.

Cercetătorii au descoperit că bebelușii ale căror mame au băut suc de morcovi, au preferat cerealele cu aroma de morcovi, în defavoarea cerealelor simple sau cu aroma, necunoscută pentru ei, de broccoli.

Timpul de consum al mamelor a fost de asemenea important. Astfel, bebelușii ale căror mame au început să bea sucul în cel mai incipient stadiu (copilul avea 2 săptămâni), au mâncat mai multe cereale cu aromă de morcov, într-un timp mai scurt.

Astfel, concluzia ar fi că totul se reduce la învățarea prin expunere repetată.

Sursa: The Independent

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut