Alegerea jucăriilor: stereotip de gen sau o preferință a copilului?

De când ne știm, experiențele ne-au arătat că există o regulă bine stabilită atunci când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru copii: mașinuțe și roboței pentru băieței, în timp ce fetițelor nu au cum să lipsească celebrele păpuși, în variatele lor forme.

Dar într-adevăr asta își doresc copiii sau e un simplu stereotip de gen, pe care continuăm să-l alimentăm prin aceleași și aceleași alegeri? Probabil fiecare dintre voi a experimentat o întâmplare asemănătoare cu următoarea: un băiat, pasionat de păpuși, se joacă cu fetele cu păpușile, în defavoarea jocului cu mașinuțele cu băieții. Cel mai probabil, văzându-l, ceilalți băieți încep să râdă de el, spunând că e nătăfleț pentru că se joacă cu păpușile alături de fete. Niște prejudecăți extrem de dăunătoare care nu fac decât să îngrădească dezvoltarea abilităților copiilor.

În încercarea de a demonstra că de fapt copiii nu dispun de aceste preferințe de gen, ci, pur și simplu, părinții le cumpără jucăriile ghidați de aceste stereotipuri, BBC a realizat un experiment: echipa a luat câțiva băieți și câteva fetițe cărora le-au schimbat hainele între ei. Apoi, au apelat la niște persoane voluntare (atât bărbați, cât și femei) cărora le-au propus să se joace cu copiii. Aceștia nu știau că de fapt băieții sunt fetițe și invers.

Intenția realizatorilor a fost de a observa ce fel de jucării utilizează oamenii în jocul cu copiii, în funcție de sexul acestora. La finalul testului: cele spuse anterior au fost confirmate. Adulții au tendința de alege jucăriile în funcție de sexul copiilor. Astfel, băieților li se ofereau mașinuțe, roboți și puzzle-uri, în timp ce fetelor păpuși.

La final, adulții voluntari au fost surprinși să constate că au făcut astfel de alegeri bazate pe stereotipuri de gen. Concluzia e că, deși mulți ne considerăm niște persoane deschise la minte, care ne dorim evoluția atât pentru noi, cât și pentru copii, încă mai avem prejudecăți și facem alegeri (neintenționate) bazate pe stereotipuri de gen.

Așadar, dragi părinți: rozul nu e doar pentru fetițe, cum nici albastrul nu e doar pentru băieți. La fel, nici anumite jucării nu sunt de băieți și altele de fete. Jucăriile nu au gen, pentru că, fete sau băieți, toți copiii sunt egali. Fiecare are dreptul să testeze și să aleagă orice jucărie preferă. Deci, data viitoare când mergeți la shopping, nu vă îngrădiți opțiunile de achiziționare a jucăriilor în funcție de gen! Fiecare copil are dreptul să aleagă și fiecare jucărie este capabilă să stimuleze dezvoltarea anumitor abilități, indiferent de sexul copilului.

Mai multe detalii despre experimentul BBC, puteți descoperi AICI.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut