Alergiile alimentare la copii. Informații utile și recomandări

Alergiile alimentare sunt în continuă creștere, astfel că este normal să ne punem întrebări cu privire la potențialul risc pe care acestea îl prezintă în rândul copiilor.

Deși reacțiile la diferite alimente pot fi grave, este important să cunoaștem faptele și să știm ce putem face pentru a reduce riscul în cazul copiilor.

Alergiile alimentare sunt mai frecvente la sugari și copii mici, comparativ cu adulții,  acest lucru fiind influențat în principal de diferențele în răspunsul imun, între aceste două categorii de vârstă.

Ce este o alergie?

O reacție alergică la alimente se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă o proteină alimentară pe care o cataloghează ca o amenințare pentru organism. Simptomele pot include mâncărime sau umflarea gurii, a gâtului, a feței sau a pielii; probleme de respirație; dureri de stomac, diaree, greață sau vărsături. O alergie severă la alimente poate pune viața în pericol.

Pentru a confirma o alergie alimentară și pentru a evita restricțiile inutile de dietă, trebuie să cereți o opinie specializată, și nu să vă puneți voi singuri diagnosticul. Singura modalitate de a preveni o reacție alergică la alimente este de a evita complet acel aliment și orice produs care poate conține respectivul aliment în lista de ingrediente.

Intoleranța alimentară nu declanșează sistemul imunitar, nu este periculoasă pentru viață și nici nu este același lucru cu o alergie alimentară, deși poate avea simptome similare. De exemplu, un copil cu alergie la lapte trebuie să evite toate produsele lactate, în timp ce un copil care are intoleranță la lactoză (lipsa enzimei pentru descompunerea zaharurilor naturale din lapte), dar nu este alergic, poate să consume cantități mici de lapte.

Alergeni obișnuiți

Institutul American de alergie și boli infecțioase raportează ca 5% dintre copiii din SUA au o alergie alimentară. Cele mai frecvente alergii alimentare la copii sunt lapte, ouă, arahide, alune, soia și grâu. Aceste alimente, împreună cu pește și crustacee, reprezintă 90% din toate reacțiile alergice alimentare (printre copii și adulți). În timp ce copilul poate deveni prea mare pentru alergii la lapte, ouă sau soia, alergiile alimentare la arahide, nuci, pește și crustacee tind să dureze toată viața.

Tipsuri pentru reducerea riscului de dezvoltare a alergiilor alimentare, în rândul copiilor

Aveți grijă deosebită privind practicile de hrănire în timpul primilor ani de viață ai copiilor, mai ales dacă un părinte sau un frate biologic a fost diagnosticat cu o boală alergică. Urmarea sfaturilor alimentare de mai jos nu garantează evitarea unei alergii alimentare, însă poate reduce riscul existent în acest sens.

Alăptarea exclusivă timp de 6 luni scade incidența dermatitei atopice, a alergiilor la laptele de vacă și a respirației șureiătoare în primele luni de viață, comparativ cu formula pe bază de lapte de vacă. Utilizarea formulei pentru sugari, pe bază de soia, nu pare să joace un rol în prevenirea alergiilor.

Întârzierea introducerii alimentelor solide, după vârsta de 4-6 luni, nu pare să ofere o protecție semnificativă împotriva dezvoltării alergiilor alimentare.

În prezent, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda intervenții suplimentare privind dieta, cum ar fi evitarea alimentelor specifice (inclusiv pește, ouă sau arahide) în timpul sarcinii sau alăptarea pentru o durată mai mare de 4-6 luni, pentru a proteja împotriva dezvoltării alergiilor alimentare.

Institutul American de Alergie și Boli Infecțioase recomandă introducerea alimentelor care conțin arahide încă de la vârsta de 4-6 luni, pentru a preveni alergia la arahide. Dacă oricând copilul reacționează prost la un aliment, cum ar fi apariția bruscă a unei afecțiuni a pielii, respirația șuierătoare, vărsăturile sau diareea excesivă, sau dacă aveți vreun motiv să suspectați o alergie alimentară, sunați imediat medicul pediatru.

Păstrați siguranța copilului

Odată ce medicul pediatru sau alergologul au confirmat existența unei alergii alimentare, trebuie să urmați îndeaproape recomandările acestora.

Citiți întotdeauna etichetele produselor alimentare și, dacă nu sunteți siguri de un ingredient, sunați producătorul pentru detalii. Educați-vă familia, îngrijitorii și profesorii despre alergiile copilului. Unii oameni nu știu cât de grave pot fi alergiile alimentare și nu reușesc să înțeleagă că, chiar și cantitățile mici din alimentele cu pricina, pot fi o problemă. În plus, asigurați-vă că îi învățați pe copii despre alergie. Copiii pot învăța să-și asume responsabilitatea pentru evitarea alimentelor care cauzează probleme.

Consultați un nutriționist dietetician înregistrat pentru a dezvolta un model alimentar sănătos, evitând în același timp alergenii. Este posibil să fie mai ușor să eliminați un întreg grup de alimente pentru o anumită alergie (de exemplu, evitarea tuturor cerealelor din cauza alergiilor la grâu), dar este important să găsiți înlocuitori (în acest caz, alte semințe) pe care copilul le acceptă, pentru a obține toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește.

Când mâncați în afara casei, împachetați mâncare de rezervă, consultați site-ul restaurantului cu privire la felurile de mâncare și ingredientele conținute, și căutați ce magazine alimentare se află în apropiere, înainte de a merge. Ca familie, nu ezitați să experimentați ingrediente alternative și o varietate de rețete pentru felurile de mâncare preferate, astfel încât copilul să nu se simtă exclus.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut