Alergiile copilului

Ce să faci ca alergiile copilului să nu-ți dea prea mari dureri de cap?

Poate una dintre cele mai sâcâitoare probleme de sănătate a copiilor, care dau bătăi de cap părinților, sunt alergiile de tot felul. Mai ales când acestea se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp.

Ce este alergia? O reacție exagerată a sistemului imunitar la diverși fatori precum praful, polenul, mătreața animalelor, mucegaiul, proteinele din mâncare, veninul insectelor, medicamente, vaccinuri, produse cosmetice, detergenți etc. Aceste elemente eliberează compuși inflamatori, care declanșează simptomele alergiei.

Care sunt simptomele? Îi curge nasul sau tușește sau îl mănâncă ochii, strănută, are respirația dificilă, îi apar bubițe pe corp, i se înroșește pielea, îl mănâncă pielea, îi apar eczeme, îi apar edeme (umflare a pielii ca urmare a reținerii apei), i se învinețește pielea, are crampe la stomac, greață, vomă, dureri de cap, i se modifică pulsul etc.

Pentru a minimiza riscul de a avea un copil alergic, viitoarele mămici pot lua anumite măsuri în timpul sarcinii, dar și după aceea:

 • Ia un supliment cu probiotice când ești însărcinată și dă-i și bebelușului, dar, evident, nu înainte de a te consulta cu medicul. Se pare că în acest fel, copiii sunt mai puțin predispuși la a face eczemă, afecțiune care poate precede apariția alergiilor.
 • Viitoarele mămici care au avut o dietă mai bogată în cereale integrale, fructe, legume și pește, au avut copii cu 82% mai puțin predispuși la respirație șuierătoare și cu 45% la erupții ale pielii, arată studii recente realizate de medicii americani.

Ia suplimente cu ulei de pește, dar numai după ce te consulți cu medicul. Administrarea acestei grăsimi reduce riscul alergiilor la copiii mici.

 • Dă-i copilului fructe, legume și pește din belșug. Un studiu realizat pe 500 de copii din Grecia a demonstrate că o astfel de dietă reduce riscul de rinită alergică cu 74%.
 • Ia un animal de companie. Sunt studii care sugerează că un câine sau o pisică aflat în preajma copilului în primul an de viață poate preveni alergiile la praf, acarieni și polen.
 • Întârzie cât mai mult, dacă e posibil până la șase luni, introducerea de cereale și altă hrană solidă în meniul bebelușului. Asta l-ar putea apăra împotriva apariției unei alergii alimentare.
 • Alăptează-l până la patru-șase luni cel puțin. Laptele de mamă e cel mai bun aliment pentru sistemul lui imunitar și reduce riscul apariției alergiilor de orice fel la copii.

Un tip special de alergie care apare mai ales la sugari este provocat de lapte, spune dr. Cristina Anca Dăscălescu, pe sfatulmedicului.com. Aceasta dispare de cele mai multe ori până la vârsta de 4-5 ani și este cauzată, în principal, de laptele de vacă, capră sau oaie. Copilul poate avea scaune moi, colici, urticarie, agitație și iratibilitate. Această alergie nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză.

Alte măsuri preventive:

 • Fă ordine în casă. Grămezile de reviste atrag praful și mucegaiul.
 • Pune parchet laminat sau masiv, gresie sau linoleum, care se pot curăța ușor.
 • Curăță covoarele cu aburi uscați. Aspiratorul nu e foarte eficient în îndepărtarea alergenilor.
 • Spală așternuturile cu apă fierbinte – 60 grade Celsius – și folosiți așternuturi hipoalergenice.
 • Alege perne cu puf. Acestea conțin mai puțini acarieni.
 • Dă-i copilului iaurt în fiecare zi. Se pare acesta influențează reacția sistemului imunitar la alergeni.
 • Dă-i multe mere – e o sursă excelelntă de quercitină, un antioxidant care previne reacțiile alergice.

Despre tratament

În cazul oricărei alergii trebuie consultat medicul alergolog care va prescrie un tratament medicamentos cu antihistaminice orale sau locale, ce atenuează simptomele.

Desensibilizarea (metodă terapeutică prin care se înlătură sensibilitatea organismului față de un alergen) se poate face în anumite condiții funcție de alergen și vârsta copilului.

Importantă este prevenirea, care se poate face cunoscându-se la ce anume este alergic copilul și evitându-se pe cât posibil contactul cu respectivul element.

E bine ca tu, ca părinte, și copilul, atunci când e mai mare, să aveți întotdeauna la voi medicamentele indicate de medic pentru situațiile de criză.

Simptomele cum ar fi crampele la stomac, greața, voma, puls modificat etc arată că e vorba de o urgență, iar copilul trebuie dus imediat la spital.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut