Alimentația copiilor: grăsimile bune VS grăsimile dăunătoare

Grăsimile sănătoase sunt esențiale în alimentație, acestea contribuind la creșterea și dezvoltarea copiilor. În schimb, grăsimile dăunătoare este mai bine să le evităm, întrucât acestea stimulează producerea de colesterol rău, acesta, la rândul său, conducând la anumite probleme de sănătate.

Pe lângă faptul că alimentează corpul cu energie, grăsimile ajută la absorbția unor vitamine. Mai mult, acestea sunt baza blocurilor d ehormoni și izolează țesutul sistemului nervos în organism.

În cele ce urmează vă vom oferi informații utile, precum și unele recomandări cu privire la includerea grăsimilor în alimentație.

Doza zilnică de grăsimi recomandată

Potrivit experților, în cazul copiilor cu vârste mai mari de 2 ani, 30% din doza de calorii zilnice ar trebui să provină din grăsimi. Iată cum funcționează acest lucru. În fiecare zi, mâncați o anumită cantitate de calorii. De exemplu, un copil poate consuma 2.000 de calorii într-o zi. Dacă 30% din 2.000 de calorii provin din grăsimi, înseamnă că 600 de calorii vor proveni din grăsimi. Puteți să vă uitați la o etichetă pentru a afla câte grame de grăsimi sunt într-o porție de mâncare. Etichetele dezvăluie, de asemenea, caloriile totale din grăsimi.

Tipuri de grăsimi

Există 3 tipuri principale de grăsimi:

 1. Grăsimile nesaturate: acestea se găsesc în alimente vegetale și pește. Ele pot fi benefice pentru sănătatea inimii, atât timp cât înlocuiesc grăsimile saturate și pe cele trans. Grăsimile nesaturate se găsesc în somon, avocado, măsline, nuci și uleiuri vegetale cum ar fi soia, porumb, canola și uleiul de măsline.
 2. Grăsimile saturate: Aceste grăsimi se găsesc în carne și alte produse de origine animală, cum ar fi untul, brânza și laptele, cu excepția laptelui degresat. Alte surse de grăsimi saturate sunt uleiurile de palmier și de cocos, acestea fiind adesea folosite în produsele de cofetărie din comerț. Consumul unei cantități prea mari de grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol din sânge, precum și riscul bolilor de inimă.
 3. Grisimile trans: acesta se pot găsi în margarină sau în anumite produse cumpărate: snacksuri, produse de panificație sau alimente prăjite. Când vedeți uleiuri „hidrogenate” sau „parțial hidrogenate” pe o listă de ingrediente, înseamnă că acele alimente conțin grăsimi trans. Grăsimile trans sunt de asemenea enumerate pe eticheta produselor alimentare. La fel ca și grăsimile saturate, grăsimile trans pot crește colesterolul și riscul bolilor de inimă.

Grăsimile bune VS grăsimile dăunătoare: recomandări de consum

 • Oferiți copilului lactate cu conținut bogat de grăsimi, atunci când acesta începe consumul de alimente solide. Până la vârsta de 2 ani, copilul are nevoie de energia oferită de alimentele lactate cu conținut bogat de grăsimi, întrucât acestea stimulează creșterea și dezvoltarea. Lactatele cu conținut redus de grăsimi nu conțin suficiente vitamine și nu oferă atâta energie cât este necesară pentru copiii sub doi ani.
 • Oferiți copilului lactate cu un conținut redus de grăsimi, după ce acesta împlinește vârsta de 2 ani. Este ok să treci la consumul de lactate cu conținut redus de grăsimi, atât timp cât cel mic își ia cantitatea de energie necesară și din alte surse alimentare.
 • Oferiți copilului alimente bogate în omega 3, atunci când renunțați la alăptare sau la consumul de lapte formula. Atât laptele matern, cât și laptele formula conțin omega 3. Astfel, odată ce renunțați la aceste variante de alimentație, este recomandat să asigurați cantitatea de omega 3 asimilată, prin consumul anumitor alimente.
 • Renunțați la sursele alimentare de grăsimi dăunătoare și optați, în schimb, pentru grăsimile bune. Grăsimile dăunătoase se găsesc în unt, alimente prăjite în ulei, prăjituri și biscuiți din comerț, snacksuri sau acadele. Sursele de grăsimi sănătoase includ următoarele: carne slabă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și semințe oleaginoase, fructe și legume proaspete.

Ideea este să serviți mese și gustări cu un conținut redus de grăsimi. Acest lucru este posibil, ținând cont de următoarele de recomandări:

 • Alegeți alimente care conțin grăsimi sănătoase: ulei de măsline, pește conservat, nuci, avocado.
 • Nu evitați legumele proaspete și sursele de proteine (carne slabă, ouă, fasole).
 • Optați pentru lactate (brânză, lapte, iaurt) cu un conținut redus de grăsimi.
 • Evitați alimentele prăjite și gustările nesănătoase (înghețată și prăjituri din comerț, ciocolată sau bomboane).
 • Nici produsele de tip fast-food sau de patiserie nu ar trebui să fie pe listă.
 • Verificați etichetele produselor înainte să le cumpărați. Optați pentru acelea care conțin o cantitate redusă de grăsimi saturate.

Alimentația sănătoasă nu ar trebui să fie o corvoadă. E adevărat că alimentele cu grăsimi nesănătoase pot fi o tentație, indiferent de vârstă, însă este mai bine să limităm consumul acestora doar la ocaziile speciale (cât mai rar cu putință). De asemenea, atitudinea exprimată față de mâncare trebuie să fie una pozitivă, să fim creativi privind prepararea și, de ce nu, design-ul mâncării. Totodată, este recomandat să optați pentru o gamă largă de alimente care să provină din cele 5 grupe: legume, fructe, cereale, lapte și proteine.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut