Alternative pentru bătaia la fund

Bătaia la fund este un obicei negativ, care poate provoca numeroase probleme precum comportamentul antisocial, agresiune, rănire sau probleme de sănătate mentală. Mai mult decât atât, specialiștii susțin că nu funcționează.

Astfel, deși știm că mai există momente în care copilul te poate enerva la culme, și poate fi extrem de tentant să îi mai dai câte o pălmiță la fund, cu siguranță nu e cea mai bună opțiune.

Iată câteva alternative pentru bătaia la fund, care, vor avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra dezvoltării și evoluției copilului!

  • Preveniți diferite situații

Ca părinte, ar trebui să îți cunoști cel mai bine copilul. Și atunci, poți veni în întâmpinarea nevoilor sale, pentru a evita diferite scene.

Spre exemplu, știi că copilul devine mofturos și arțăgos, atunci când i se face foame, ar trebui să eviți să plecați undeva, fără să fi mâncat înainte sau fără să ai pregătită o gustare la pachet. Sau știi că un comportament asemănător apare atunci când îi e somn, atunci nu ieșiți afară, până cel mic nu își face siesta.

Este întotdeauna mai bine să previi un comportament negativ, decât să încerci să îl rezolvi pe moment, cu bătaia la fund, să zicem.

  • Apelați la limite și reguli

Cu cât toți membrii familiei înțeleg mai bine aceste reguli, precum și ce se întâmplă atunci când nu sunt respectate, cu atât vor putea fi evitate numeroase probleme. Flexibilitatea este în regulă, mai ales în cazul copiilor mai mari. Dar sunt necesare reguli rezonabile și consecințe. Gândiți-vă la postarea regulilor și consecințelor acestora undeva în casă. În acest mod, veți spori consecvența.

  • Fiți consistenți

Dacă regulile casei spun că copiii trebuie să-și spele mâinile înainte de cină, asigurați-vă că acestea sunt urmate de fiecare dată. Regulile nu funcționează dacă sunt selectiv aplicate. Copiii trebuie să știe că acestea nu se schimbă și nici consecințele nerespectării lor.

  • Fiți clari privind consecințele

Toată lumea trebuie să știe că un comportament rău presupune niște consecințe. Fie că înseamnă renunțarea la electronice sau ceva mai multă muncă în gospodărie, copiii trebuie să aibă în vedere că încălcarea regulilor are un cost. Și pentru asta, nu este nevoie să aplicați pedepse corporale.

  • Ignorați comportamentul copilului

În unele cazuri poate fi o soluție eficientă, mai ales în cazul copiilor mici. Spre exemplu, atunci când copilul nu vrea decât să se dea puțin în spectacol,  nicio acțiune, poate fi de fapt cea mai bună acțiune. Dacă prin comportamentul său copilul nu face nimic rău, este doar enervant, o „surzenie” selectivă din partea ta, va exprima ceva de forma: „Hei, asta nu va funcționa.”

  • Luați o pauză

Reacțiile la nervi cu siguranță nu sunt cele mai eficiente. Astfel, dacă simți că urmează să faci ceva ce vei regreta, ia mai bine o pauză: fă o baie, numără până la 10, sună un prieten. Ideea e să îți iei suficient timp pentru a te calma. În acest mod, vei ști cum să procedezi data viitoare. De asemenea, umorul poate fi o bună metodă de elimina tensiunea.

În cazul în care copilul este nervos, îi poți sugera și lui să ia o pauză.

  • Fiți voi adulții

Când copilul exagerează, are un comportament deplasat, chiar trebuie să arăți că tu ești adultul din acea cameră. Asta înseamnă să ai capacitatea de a rămâne calm, să îți controlezi intenția de a da o palmă la fund, de a pune etichete sau de a ridica vocea. În acest mod, vei evita efectele negative, pe care acest gen de comportament agresiv le poate avea asupra copilului, pe termen lung.

  • Oferiți îmbrățișări! Sunt gratis

Copiii fac prostioare, se mai comportă urât. Se știe de când lumea… este și normal, sunt copii! Părinților le revine rolul să îi disciplineze pozitiv pentru asta. Astfel, poți apela la diferite momente „didactice” pentru a oferi copilului lecții prețioase, iar, la final, arată-i cât de mult îl iubești, oferindu-i o îmbrățișare caldă.

  • Făceți-vă ușor de înțeles

Atunci când setezi reguli, limite sau îi oferi copilului anumite indicații, este recomandat să folosești o exprimare clară și concisă. De asemenea, sunt șanse mai mari ca copilul să te asculte, dacă eviți negațiile, în favoarea afirmațiilor. Spre exemplu, în loc să spui, „Nu te mai juca cu spanacul din farfurie!”, încearcă „Mănâncă spanacul!”.

Câteodată, este ok să mai și negociezi, să fii flexibil cu copilul, mai ales atunci când acesta este mai mare. Chiar și în privința regulilor și a consecințelor. Implicarea copiilor în luarea deciziilor le dezvoltă judecata morală. Aveți în vedere că același gen de comportament nu va funcționa cu un copil mic furios.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut