Anemia: cauze, simptome, factori de risc

Anemia nu reprezintă o boală în sine, ci aceasta constituie mai degrabă semnul unei alte afecțiuni mai severe, din organism.

Există mai multe tipuri de anemie, motiv pentru care și simptomele pot varia, în funcție de cauza anemiei, severitatea acesteia, precum și de prezența altor probleme de sănătate, cu care organismul se confruntă: hemoragie, ulcer, tulburare menstruală sau cancer. De asmenea, dacă vă confruntați cu o anemie ușoară, pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil nici să nu observați simptomele acesteia.

Simptome ale anemiei

Cele mai des întâlnite simptome pentru diferitele tipuri de anemie, sunt următoarele:

 • Oboseală;
 • Lipsa de energie;
 • Ten palid sau de culoare gălbuie;
 • Bătăi neregulate ale inimii;
 • Dificultăți de respirație;
 • Amețeli sau grețuri;
 • Dureri ale pieptului;
 • Mâini și picioare reci;
 • Dureri de cap.
 • Dificultăți de concentrare;
 • Insomnie.

Pe lângă aceste simptome generale care pot însoți variate tipuri de anemie, în funcție de cauza anemiei, ne confruntăm și cu unele simptome specifice.

Cauze ale anemiei și simptome specifice diferitelor tipuri de anemie

 • Anemia cauzată de deficiența de fier – reprezintă cel mai des întâlnit tip de anemie, la nivel mondial.

Așa cum se poate intui încă din nume, acest tip de anemie este cauzat de lipsa fierului din organism. Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină. Fără cantitatea necesară de fier, corpul este incapabil să producă suficientă hemoglobină, pentru celulele roșii din sânge.

Fără suplimente de fier, acest tip de anemie apare la multe femei însărcinate. Este de asmenea cauzată de pierderea de sânge (spre exemplu, o sângerare menstruală abundentă), ulcer, cancer și de utilizarea regulată a analgezicelor, în special aspirina.

Simptomele pot fi următoarele: o foame pentru substanțe ciudate, cum ar fi gheața, hârtia sau mizeria (afecțiune numită „pica”); unghii concave sau în formă de lingură (koilonychias); dureri ale gurii și crăpături în colțurile acesteia.

 • Anemia cauzată de deficiența de vitamine – pe lângă fier, organismul are nevoie de acid folic și vitamina B12, pentru a produce suficiente celule roșii sănătoase. Deficitul acestor substanțe nutritive poate scădea semnificativ producerea de celule roșii din sânge.

Există și situația în care unele persoane pot consuma suficientă vitamina B12, însă organismul nu este capabil să o proceseze. Acest lucru poate determina anemia cu deficit de vitamină, cunoscută sub denumirea de anemie pernicioasă.

Simptomele asociate acestui tip de anemie sunt următoarele: o senzație de furnicături în mâini sau picioare; pierderea simțului tactil; dificultăți de mers; neîndemânare și rigiditate a brațelor și picioarelor; demență.

 • Anemia cauzată de boli cronice – anumite boli, cum ar fi cancerul, HIV / SIDA, artrita reumatoidă, boala renală, boala Crohn și alte boli inflamatorii cronice – pot interfera cu producerea de celule roșii din sânge.

Simptome frecvente: slăbiciune, oboseală, dureri de cap sau amețeli, paloare a pielii și mucoaselor, dificultăți de respirație.

 • Anemia aplastică – acest tip de anemie rar întâlnit, care pune viața în pericol, apare atunci când organismul nu produce suficiente globule roșii. Cauzele anemiei aplastice includ infecții, anumite medicamente, boli autoimune și expunerea la substanțe chimice toxice.

Simptome frecvente: echimoze (vânătăi); amețeli; stomatita (inflamația mucoasei cavității bucale), gingivita ; sângerări cu diverse localizări (cutanate, mucoase); splenomegalia (mărirea de volum a splinei), hepatomegalia și adenopatiile (mărirea în volum a ganglionilor limfatici) apar mai rar și atrag atenția către o patologie asociată.

 • Anemiile asociate cu boala măduvei osoase – o varietate de boli, cum ar fi leucemia și mielofibroza, pot provoca anemie prin afectarea producției de sânge în măduva osoasă. Aceste tipuri de cancer și tulburări asemănătoare cancerului au efecte care variază de la a fi ușoare, până la a-ți pune viața în pericol.
 • Anemiile hemolitice – se dezvoltă atunci când celulele roșii sunt distruse mai repede decât măduva osoasă le poate înlocui. Anumite boli de sânge pot provoca distrugerea celulelor roșii din sânge. Aceste tipuri de anemii se pot moșteni sau pot fi dezvoltate mai târziu în viață.

Simptomele acestor tipuri de anemii pot fi următoarele: paloare anormală a pielii; icter sau îngălbenirea pielii, sclerei ochilor și a gurii; culoarea închisă a urinei; febră; amețeli; mărirea splinei și a ficatului; creșterea frecvenței cardiace (tahicardie); murmur cardiac.

 • Anemia cu celule în seceră (siclemie) – este o anemie hemolitică moștenită. Este cauzată de o formă defectuoasă de hemoglobină care obligă celulele roșii din sânge să-și asume o formă anormală de semilună (seceră). Aceste celule sanguine neregulate mor prematur, ducând la o lipsă cronică de celule roșii din sânge.

Simptomele acestui tip de anemie pot fi următoarele: oboseală; predispunerea la infecții; creștere și dezvoltare întârziate la copii; episoade de durere severă, în special la nivelul articulațiilor, abdomenului și membrelor.

 • Alte forme de anemie – există și alte forme de anemie, cum ar fi talasemia și anemia malarie.

Factori care cresc riscul de anemie

Există unii factori care cresc riscul apariției unei anemii. Iată care sunt aceștia:

 • O dietă săracă în anumite tipuri de vitamine – o dietă care nu conține suficiente surse de fier, acid folic și vitamina B12, crește riscul de anemie.
 • Tulburări intestinale – având o tulburare intestinală care afectează absorbția nutrienților în intestinul subțire – cum ar fi boala Crohn și boala celiacă – crește riscul de anemie.
 • Menstruația – în general, femeile care nu au ajuns încă la menopauză, prezintă un risc mai crescut de a avea anemie cauzată de deficiența de fier, comparativ cu bărbații în general sau femeile care deja sunt la menopauză. Ne referim mai ales la acelea care experimentează o mentruație abundentă.
 • Sarcina – dacă ești gravidă și nu iei multivitamine cu acid folic, ești predispusă unui risc crescut de anemie.
 • Boli cronice – dacă aveți cancer, insuficiență renală sau altă afecțiune cronică, este posibil să aveți risc de anemie a bolilor cronice.
 • Istoricul familial – dacă în familie există antecedente de anemie moștenită, atunci riscul de a avea anemie, este mai mare.
 • Alți factori – antecedentele anumitor infecții, boli de sânge și tulburări autoimune, alcoolism, expunerea la substanțe chimice toxice și utilizarea anumitor medicamente pot afecta producția de celule roșii și pot conduce la anemie.
 • Vârstă – persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc crescut de anemie.

Dacă vă confruntați cu una dintre situațiile de mai sus sau observați unele simptome asociate anemiei, nu ezitați să faceți un control de specialitate.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut