Anemia la copii

Copilul este apatic și nu are poftă de mâncare? Poate fi de vină anemia. Iată mai jos câteva informații utile, dar și recomandări privind această problemă.

Simptomele anemiei

Copilul:

  • Este iritabil și obosit;
  • Este palid;
  • Îi lipsește apetitul;
  • Crește mai greu decât înainte;
  • Are pielea uscată.

Consultați medicul dacă bănuiți că micuțul vostru suferă de anemie.

Ce este anemia?

Anemia intervine atunci când hemoglobina, o proteină care se găsește în globulele roșii ale sângelui, nu ajunge să transporte suficient oxigen spre organe și mușchi. Funcționarea lor este, așadar, redusă. Din cauza aceasta anemia distruge rezistența fizică și buna funcționare a sistemului imunitar. Ea încetinește creșterea și dezvoltarea creierului.

Cauzele anemiei

Lipsa fierului este principala cauză a anemiei la copii, întrucât este necesar pentru producția de hemoglobină. Infecțiile bacteriene virale, anumite boli cronice sau genetice, sângerările tubului digestiv și cancerul de măduvă osoasă pot duce la anemie, deoarece diminuează cantitatea de globule roșii sau le modifică din calitatea acestora.

Vârstă: Anemia, din cauza lipsei de fier, atinge mai ales copiii cu vârste cuprinse între 12 luni și 36 luni, deoarece aceștia au epuizat de multă vreme rezervele de fier acumulate în perioada sarcinii și cel mai adesea alimentația lor este deficitară în fier. Mai ales că, nevoia lor de fier este mult mai ridicată pentru o creștere sănătoasă și rapidă.

Copiii cu risc de anemie:

  • Cei născuți prematur;
  • Copiii mai mari de 6 luni alăptați exclusiv;
  • Bebelușii hrăniți cu biberonul prea mult timp;
  • Copiii a căror alimentație nu este atât de variată.

Cum poate fi tratată anemia:

Pentru a determina dacă copilul suferă de anemie, este necesară o analiză a sângelui. Acest bilanț sanguin vizează măsurarea cantității de hemoglobină din sânge și găsirea cauzelor anemiei prin evaluarea, spre exemplu, a rezervelor sale de fier. Dacă medicul crede că anemia este cauzată de o infecție sau de o altă boală, poate prescrie alte investigații copilului.

Odată ce anemia este confirmată, este foarte important să o tratăm corespunzător. Altfel, efectele acesteia pot fi permanente. Dacă anemia este cauzată de o lipsă a aportului de fier, personalul medical vă va oferi numeroase sfaturi privind alimentația pe care ar trebui să o aibă cel mic. Copilul va trebui să ia și niște suplimente de fier timp de câteva luni. În cazul unei anemii cauzate de o infecție sau de o boală cronică, tratamentul poate să difere.

Cum poate fi prevenită anemia:

Anemia cauzată de o lipsă a aportului de fier poate fi prevenită printr-o alimentație variată.

Încă de la naștere, laptele matern sau preparatele comerciale îmbogățite în fier pentru sugari, îl ajută pe bebeluș să își acopere nevoile. Începând cu vârsta de 6 luni, este importantă introducerea alimentelor îmbogățite în fier. Health Canada recomandă să dăm copiilor carne slabă, pește, ouă, leguminoase și brânză tofu.

Totodată, oferiți-i copilului legume precum spanac, brocoli, varză de Bruxelles, boabe de mazăre și păstăi. Oferiți-i alimente bogate în vitamina C (ex. Portocale, roșii și ardei), căci îi ajută organsimul să absoarbă mai bine fierul.

Nu vă grăbiți cu laptele de vacă!

A-i da copilului lapte de vacă prea devreme crește riscul de anemie, deoarece acest tip de lapte îi poate cauza mici sângerări în intestinele sale, încă prea fragile. În plus, acesta conține puțin fier și copilul poate foarte greu să îl absoarbă. Proteinele și calciul pe care îl conține împiedică absorbția de fier care se găsește în alte alimente. Așteptați ca bebelușul să împlinească 9 luni înainte de a-i da lapte de vacă și nu depășiți mai mult de 750 ml pe zi. La această vârstă, copilul are deja o alimentație variată, deci riscul apariției anemiei este mult mai scăzut.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut