Așchia nu sare departe de trunchi. Pentru a crește un copil educat, educă-te pe tine însuți!

Când vine vorba de educația copiilor, mulți părinți își doresc să fie actualizați, să pună în practică cele mai noi tactici și strategii de educare, să fie cât mai deschiși la minte, cât mai moderni, astfel încât să poate să facă față provocărilor societății actuale. Nu cred că această gândire este greșită, nicidecum! Pentru a crește un copil educat, este chiar benefic să ai capacitate de deschidere, astfel încât să accepți tehnicile moderne de educare a copiilor, oferite de specialiștii de parenting.

Dar ce facem în situația în care tu te consideri un părinte modern – cel puțin în teorie – dar după ce îi spui copilului „fumatul face rău”, îți aprinzi țigara în fața sa? Ce mesaj crezi că îi vei transmite copilului? Primul, care susține cât de dăunător este fumatul? Sau faptul că mami/tati fumează, deci să fumezi e ok? Noi credem că al doilea va fi mult mai ușor de reținut, întrucât i-ai oferit exemplul prin fapte pe tavă. Și să nu mai vorbim de contradicția dintre vorbe și fapte pe care o afișezi…

Sigur că acum te poți gândi că tu, la viața ta, ai văzut numeroase cazuri în care copiii au avut un exemplu prost în familie, dar ei au crescut sănătos, devenind niște adulți cu capul pe umeri. E foarte adevărat! Nu intenționez să te contrazic, dar acele cazuri, cel mai probabil, sunt izolate și, în plus: cele mai mari șanse ca un copil să se dezvolte frumos, să aibă la bază niște principii sănătoase, este să le vadă (nu doar să le audă) la proprii părinți.

Exprimă ceea ce ești, nu ceea ce ai vrea să fii!

E simplu să spunem copiilor: „Trebuie să înveți continuu ca să evoluezi!” – spunem noi asta, când, în timpul liber, nu facem decât să zacem pe canapea. Sau îi zici celui mic: „Sportul are o mulțime de beneficii, ieși afară de te joacă, lasă tableta!” – și în timpul ăsta noi stăm cufundați în fotoliu cu ochii holbați la ecranului telefonului.

Nu-i așa că sunt niște contradicții colosale? Mie așa îmi par… și-atunci, cel mai bun mod de a-ți educa propriul copil este să fii un părinte onest.

Vrei ca cel mic să nu fie sedentar? Ia mingea în brațe și invită-l afară să faceți mișcare împreună? Vrei ca cel mic să descopere beneficiile și frumusețea lecturii? Pune mâna pe o carte și răsfoiți-o împreună! Îți dorești să ai un mic explorator? Dedică timpul liber activităților inedite. Vrei să transmiți mesajul că fumatul face rău? Atunci nu-ți mai aprinde țigara în fața lui cu prima ocazie! Îți dorești ca puștiul tău să nu mănânce fast-food și junk-food? Atunci gătește sănătos și nu-i lăsa bani să-și comande o pizza cu prima ocazie când rămâne singur acasă. Și exemplele pot continua. Cred că ai prins ideea.

E adevărat că să scoți niște sfaturi corecte pe gură este mult mai simplu, dar în acest caz, efectul este minim sau poate chiar 0. E adevărat și că de multe ori facem greșelli în fața copiilor, fără ca măcar să le conștientizăm. Sau poate pur și simplu nu vrem să le recunoaștem. La urma urmei, suntem adulți, doar nu trebuie să dăm explicații copiilor! Hmm, cât de greșită este și această concepție! Educația nu stă în vorbe, ci în exemplul oferit. La urma urmei, și greșeala e umană. Și părinții sunt tot oameni. Nu sunt supereroi și nici întruchiparea perfecțiunii. Astfel, un părinte care vrea să-și educe copilul prin exemplul oferit, trebuie să aibă puterea să-și recunoască greșeala și să nu se mai creadă Zeus, raportat la copilul „care nu știe nimic”.

Așadar, cea mai bună metodă de a-ți aduca copilul, este să te educi pe tine însuți. Nu încerca să-l educi prin sfaturi, recomandări și teorii de viață! La urma urmei, știi vorba aia: „așchia nu sare departe de trunchi.” Și, mai mult decât atât, cred că cea mai mare fericire pentru un părinte, este să-și audă copilul „vreau să fiu ca mami/tati”. Iar acest lucru va fi posibil doar dacă ești un părinte onest care alege să-și educe copilul prin puterea propriului exemplu, pozitiv, desigur.

Nu m-aștept să rezonați cu această idee din prima… dar vă recomand să o puneți în aplicare, chiar și pentru o perioadă scurtă, și veți vedea cum concordanța dintre vorbe și fapte, cum exemplul tău pozitiv vor fi „literă de lege” pentru propriul copil!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut