Ascultarea activă: o metodă ideală de îmbunătățire a comunicării cu adolescenții

Ascultarea activă poate fi o metodă eficientă de îmbunătățire a comunicării și de consolidare a unei relații pozitive cu un adolescent.

Ce înseamnă ascultarea activă?

Să știi să-ți asculți activ propriul copil înseamnă mai mult decât a auzi ce-ți spune efectiv. Ascultarea activă este o abilitate și se poate manifesta prin:

  • Apropierea fizică de copil, atunci când vorbește;
  • Acordarea completă a atenției, inclusiv privirea îndreptată către copil, astfel încât acesta să simtă că este ascultat și înțeles;
  • Permiterea copilului să vorbească, fără să îl întrerupi;
  • Evitarea întrebărilor care să întrerupă cursul de gândire al copilului;
  • Concentrarea asupra a ceea ce spune copilul, nu asupra a ceea ce urmează să spui tu.
  • Susținerea comunicării, prin gesturi aprobatoare sau replici de genul „Înțeleg” sau „Sună grozav ce mi-ai zis”.

Beneficii ale aplicării unei ascultări active

Un ingredient esențial al unei relații consolidate și sănătoase cu copilul este comunicarea eficientă. Aceasta depinde într-o proporție destul de mare de capacitatea de ascultare a unui părinte.

Astfel, prin aplicarea ascultării active, poți îmbunătăți comunicarea cu propriul copil, consolidându-vă astfel relația. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că ascultarea activă oferă copilul senzația că este ascultat, că îți pasă de gândurile, ideile sau chiar problemele sale.

Practicând ascultarea activă, nu este nevoie să vorbești prea mult. Aceasta te poate scăpa de presiunea de a veni cu răspunsuri și a rezolva probleme. De fapt, o astfel de ascultare eficientă poate fi extrem de utilă pentru copil, astfel că este destul de probabil ca acesta nici măcar să nu-și doarească o soluție din partea ta. E suficient să se simtă ascultat, băgat în seamă și înțeles.

Ascultându-ți copilul, permițându-i acestuia să-și exprime gândurile, ideile, dilemele este de asemenea o metodă eficientă prin care propriul tău adolescent să-și limpezească mintea și să-și clarifice gândurile.

Cum îți îmbunătățești abilitatea de a asculta activ

Este important să nu îți pierzi concentrarea nicio clipă. Atunci când observii că propriul copil simte nevoia să se destăinuie, are nevoie să vorbească cu tine, încearcă să fii acolo 100%. Dacă constați că mintea îți fuge în altă parte, încearcă să revii, să te concentrezi, astfel încât copilul să nu simtă că nu prezintă interes pentru tine.

Atunci când copilul vorbește cu tine, încearcă să nu te lași distras de TV, PC, telefon și alte asemenea. Oferindu-i atenția necesară, copilul va ști că el este important pentru tine, că ești interesat de ceea ce face și simte.

Încearcă să înțelegi ceea ce vrea să spună! Așa cum am menționat și anterior, este important să te gândești la ceea ce spune copilul, mai degrabă decât la ceea ce urmează să spui în continuare. Altfel, este posibil să ratezi punctul său de vedere și să nu îți dai seama ce voia să spună în realitate.

Arată empatie, demonstrându-i că încerci să înțelegi ceea ce vrea să spună. Sintetizează spusele copilului și cum crezi tu că acesta ar putea să se simtă. Pe scurt, reia cu propriile vorbe spusele copilului, ca să fii sigur că ai înțeles. Spre exemplu: „Stai să văd dacă am înțeles. Ești supărat pentru că nu ți-am cerut părerea înainte să fac planurile pentru acest weekend. Îți înțeleg punctul de vedere, haide să găsim o rezolvare împreună!”.

Un punct de asemenea important este să încerci să eviți judecățile atunci când rezumi spusele copilului. Spre exemplu, o replică critică ar putea fi următoarea: „Vrei să stai în oraș până la o oră prea târzie”. Această replică nu va mai fi critică, dacă o reformulezi astfel: „Vrei să stai în oraș până la miezul nopții.”

Alegându-vă cu grijă cuvintele, evitați ca propriul copil să nu se simtă judecat sau tras la răspundere. De asemenea, acesta va continua să aibă încredere în tine și nu va evita să îți facă diverse destăinuiri, atât despre lucrurile frumoase, cât și despre acelea mai dificile, din viața sa.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut