Bătaia la fund a copiilor poate provoca diverse probleme la maturitate

Lovirea copiilor (incluzând bătaia la fund) poate provoca o serie de probleme de sănătate mintală la maturitate, susțin cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

Un nou studiu realizat de Andrew Grogan-Kaylor și Shawna Lee, profesori asociați de asistență socială și colegi, indică faptul că violența provocată prin lovire poate determina adulții să se simtă deprimați, să fie predispuși riscului de sinucidere, să consume alcool în exces sau droguri.

Potrivit studiului în cauză, lovirea  (spanking, în limba engleză) este definită ca „utilizarea forței fizice cu intenția de a determina un copil să experimenteze durerea, fără să implice rănirea acestuia; de a corecta și a controla comportamentul tinerilor.” Potrivit acestei definiții, sub umbrela cuvântului „spanking” din limba engleză, intră și bătaia la fund.

Cercetătorii menționează că, având în vedere că atât acest tip de lovire, cât și abuzul fizic implică utilizarea forței și cauzarea durerii, ambele fiind asociate cu probleme de sănătate mintală similare, apare întrebarea dacă bătaia la fund ar trebui considerată o experiență nefavorabilă în copilărie. Experiențe nefavorabile sunt considerate abuzul, neglijența sau disfuncțiile familiale (divorțul, rude aflate la închisoare, spre exemplu).

Detalii despre studiu

Studiul a folosit datele obținute în studiul CDC-Kaiser ACE, care a cuprins mai mult de 8.300 de persoane cu vârsta cuprinsă între 19 și 97 de ani. Participanții la studiu au completat auto-rapoarte în timpul unor controale de sănătate de rutină la o clinică de ambulatoriu.

Ei au fost întrebați despre cât de des au fost loviți în primii 18 ani, despre mediul familial și dacă un adult a provocat un abuz fizic (împingere, smucire, pălmuire sau alt tip de lovire) sau abuz emoțional (insulte sau blesteme).

În eșantionul de studiu, aproape 55% dintre respondenți au raportat că au fost loviți. Bărbații au fost mai predispuși lovirii în copilărie, comparativ cu femeile. Comparativ cu respondenții albi, respondenții din diverse minorități – alții decât asiatici – au fost mai predispuși să răspundă că au fost loviți în copilărie.

Rezultatele studiului

Cei care au raportat că au experimentat lovirea în copilărie, au înregistrat cote crescute de a se confrunta cu depresia și alte probleme de sănătate mintală.

Astfel, specialiștii recomandă nu doar să evităm astfel de comportamente dăunătoare, ci și aplicarea unui parenting dur.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut