Beneficii psihologice ale practicării sportului

Pe lângă faptul că stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor și contribuie la menținerea sănătății, există numeroase beneficii psihologice ale practicării sportului.

Indiferent de vârstă sau de ce activitate fizică decideți să faceți, sportul își va lăsa pozitiv amprenta asupra voastră!

Beneficii psihologice ale practicării sportului

  1. Sportul îmbunătățește dispoziția! Vă doriți o explozie de fericire și relaxare? Implicați-vă în activități fizice, indiferent pentru ce optați: practicați un sport, faceți o plimbare mai intensă, alergați în parc sau mergeți la o sală de fitness. Indiferent de ce preferați, mișcarea fizică declanșează substanțele chimice din creier, care vă fac să vă simțiți mai fericiți și mai relaxați.
  2. Sportul îmbunătățește capacitatea de concentrare. Odată cu înaintarea în vârstă, sportul este metoda perfectă pentru a vă menține abilitățile mentale (gândirea critică, învățarea, folosirea unei judecăți bune) la cote ridicate.
  3. Sportul reduce riscul de stres și de depresie, prin scăderea nivelului de hormoni ai stresului. În același timp, sportul stimulează producerea de endorfine. Aceștia sunt stimulatori naturali ai bunei dispoziții, ținând la distanță stresul și depresia.
  4. Sportul stimulează somnul de calitate. Indiferent de tipul de mișcare pentru care optați, activitățile fizice nu doar că vă ajută să adormiți mai repede, dar stimulează și somnul de calitate, profund și fără întreruperi.
  5. Sportul practicat regulat poate spori încrederea în sine, contribuind la o stimă de sine mai ridicată. Pe măsură ce abilitățile sportive și rezistența voastră se îmbunătățesc, și imaginea de sine crește odată cu acestea. De asemenea, activitățile fizice regulate contribuie la menținerea greutății dorite, acest aspect contribuind de asemenea la încrederea și stima de sine a persoanelor.
  6. Practicarea unui sport în echipă este asociată cu abilitățile de leadership ale unei persoane. Studiile efectuate în licee relevă o corelație între participarea sportivă și abilitățile de conducere. De asemenea, faptul că sportul în echipă oferă oportunitatea de a antrena, de a încerca, de a câștiga sau de a pierde împreună, determină persoanele practicante să opteze pentru o „mentalitate de echipă” și în alte contexte sociale (la școală, la job, la locul de joacă, etc.). La rândul său, pe o perioadă îndelungată, „mentalitatea de echipă” contribuie la dezvoltarea unor abilități de leadership.
  7. Sportul îi stimulează pe copii să adopte o atitudine „fair play”, indiferent de context. Caracterul copiilor și principiile morale sunt formate prin jocul corect, prin respectarea regulilor unui joc. În plus, copiii care se implică activ în sport pot fi modele bune pentru colegii lor din școală, din cartier, inspirându-i, de ce nu, să înceapă să joace și unele sporturi.

Sportul oferă aceleași beneficii, indiferent de vârstă. Totuși, diferența este că atunci când copiii încep să se implice în diverse sporturi/activități fizice de la o vârstă fragedă, șansele ca ei să practice sport pe întreaga durată a vieții, cresc considerabil. De asemenea, există diverse cercetări care susțin că apartenența copiilor la o echipă sportivă îmbunătățește performanțele școlare, sporind implicarea activă în cadrul orelor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut