„Bunicii voluntari” au grijă de copiii abandonați din spitale

Numeroși pensionari se implică în îngrijirea copiilor bolnavi și singuri din spitalele din capitală. Aceștia au desfășurat în prealabil cursuri de două zile, pentru a ști cum să le ofere copiilor ajutorul necesar.

Astfel, bunicii voluntari îi hrănesc pe copii și le oferă micuților abandonați de mame afecțiunea de care au nevoie.

Pensionarii au aflat despre proiectul „Niciun copil singur în spitale” de la Clubul Seniorilor, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, unde sunt implicați în diverse activități (învățarea unei limbi străine, dansuri sau origami).

„Prin voluntariat, seniorii le oferă o atingere, îi mângâie, îi hrănesc, îi îmbrățișează și le cântă bebelușilor singuri și suferinzi, pentru că zilnic, micuții trec prin manevre extraordinar de dureroase, cum ar fi intubarea, aspirarea, perfuzia, schimbat pansamentul, injecții, branula sau recoltatul analizelor”, transmite DGASPC, conform protv.ro.

Despre Clubul Seniorilor

Clubul Seniorilor este inițiativa Mihaelei Ungureanu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Sectorul 4 al Capitalei, acesta luând ființă în urmă cu 4 ani. Inițial, acest club se dorea a fi un loc în care pensionarii din sector să se întâlnească și să se simtă bine prin practicarea diferitelor activități.

Anul trecut, când Clubul avea trei ani de la înființare, iar numărul membrilor creștea văzând cu ochii, Mihaela Ungureanu s-a gândit că pensionarii care vin aici pentru relaxare și socializare, s-ar putea implica într-o activitate prin care să-i ajute pe copiii defavorizați, aflaţi în grija Direcţiei.

„Am demarat programul «Bunicii voluntari» pornind de la ideea că mulți dintre bunicii care vin la Clubul Seniorilor n-au avut ocazia să-și crească nepoții sau chiar să aibă nepoți.

Şi, tot așa, mulți dintre copiii pe care îi avem în sistemul de protecție nu au avut parte de îngrijirea bunicilor, de o poveste spusă de un bunic.”, a declarat Mihaela Ungureanu pentru pressone.ro.

Astfel, programul „Bunicii voluntari”, adoptat inițial într-un centru maternal unde mame singure şi lipsite de adăpost trăiau împreună cu copiii lor, a avut succes rapid, acesta extinzându-se în centrele cu dizabilități pentru copii și, ulterior, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București, în secțiile de Terapie Intensivă pentru nou-născuți.

Doamna Maga (69 de ani): „Eu mă duc acolo pentru că nu am nepoți și m-am atașat de copil. În loc să stau trei ore, stau patru! O iau și îi cânt − azi învăț un cântecel, mâine învăț altul. Fetele de acolo zic: «Doamnă, ați învățat-o legănată!»…”, potrivit press.one.ro

În prezent, aproximativ 40 de pensionari fac parte din acest program, iar cei care doresc să se alăture acestui proiect, o pot face apelând numărul: 0722 283 266.

Sursă foto: www.pressone.ro

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut