Când copilul tău este subponderal

Într-o societate în care obezitatea preia tot mai mult controlul, să fii subponderal pare o preocupare minoră. Și totuși, subponderalitatea poate fi rezultatul unor probleme de sănătate, în rândul copiilor.

Bebelușii cresc foarte mult în primele 12 luni, astfel că după primul an de viață aceștia ajung să cântărească circa 9 kilograme. În intervalul de vârstă 1 – 5 ani, copiii pun aproximativ 2 kilograme pe an. După aceea, creșterea în greutate încetinește, majoritatea copiilor acumulând câteva sute de grame – un kilogram pe an, până la vârsta pubertății.

În general, copiii se pricep destul de bine în a reglementa cantitatea de hrană de care au nevoie, dacă nu intervin alți factori.

Iată care sunt principalii factori care pot cauza subponderalitatea în rândul copiilor!

  1. Afecțiuni digestive

Unii copii subponderali au afecțiuni digestive, cum ar fi boala de reflux gastro-esofagian sau boala inflamatorie intestinală. În cele mai severe cazuri, copilul subponderal prezintă simptome evidente cum ar fi vărsături cronice sau diaree. În alte cazuri, copilul refuză să mănânce cantități normale deoarece suferă arsuri la stomac sau dureri intestinale după ce au mâncat.

  1. Genetica

Dacă ambii părinții ai copilului sunt foarte slabi, este posibil ca genetica să își pună amprenta asupra copilului în această direcție. Atunci când un pediatru suspectează că ascendenții copilului joacă un rol în greutatea micuțului, acesta nu poate prescrie un tratament specific. Cu toate acestea, experții vor căuta, în general, alte explicații potențiale înainte de a presupune că genetica reprezintă cauza unică pentru care un copil este subponderal.

  1. Tulburări de alimentație

Academia Americană de Pediatrie notează că tulburările de alimentație sunt alarmant de prevalente la copii – tulburările de alimentație au devenit în mod semnificativ mai frecvente în ultimele decenii. Aceste boli mintale grave, care tind să aibă debutul în pre-adolescență, pot determina copiii să țină o dietă severă, să limiteze în mod semnificativ consumul de alimente sau să provoace auto-inducerea vărsăturilor după o masă. Un medic pediatru poate trimite un copil subponderal la un psiholog sau psihiatru pentru a examina semnele unei tulburări de alimentație.

  1. Boli tiroidiene

Hipertiroidismul, o afecțiune hormonală marcată de o glandă tiroidă neobișnuit de activă, poate determina un copil să devină subponderal. Potrivit Clinicii Mayo, bolile tiroidiene pot fi dificil de diagnosticat fără teste de sânge, deoarece acestea imită simptomele altor afecțiuni. Un copil cu hipertiroidie poate fi neobișnuit de nervos sau iritabil și o analiză fizică poate dezvălui un ritm rapid al inimii. Dacă testarea sângelui evidențiază niveluri crescute ale hormonului tiroidian, pediatrul poate recomanda radioterapie, intervenții chirurgicale sau alte opțiuni de tratament.

Dacă vă îngrijorează greutatea copilului, nu ezitați să consultați medicul specialist. Dacă, totuși, copilul crește constant și îndeplinește reperele dezvoltării, atunci nu trebuie să vă faceți griji și nici nu este nevoie să încercați să „îngrășați” copilul slab.

În cazul în care aportul de nutrienți al copilului vă îngrijorează, sau pur și simplu doriți să promovați obiceiuri sănătoase de alimentație, puteți pune în aplicare următoarele lucruri:

  • Limitați mesele de tip junk-food!
  • Optați pentru mese bogate în calorii, dar și în nutrienți! Oferiți alimente bogate în grăsimi sănătoase cum ar fi nuci și avocado; serviți supe-cremă, în locul celor pe bază de bulion.
  • Luați cina în familie! Chiar dacă cel mic este mofturos și refuză diferite alimente, ar trebui să se obișnuiască, totuși, să stea la masă. Cu puțin noroc, acesta va încerca în cele din urmă alimente noi. De asemenea, limitați distragerile de orice fel, în timpul mesei.
  • Realizați un program constant al gustărilor, pe care să îl respectați zilnic!
  • Încurajați practicarea de sport! Pe lângă faptul că stimulează apetitul copilului, mișcarea întărește oasele, ajută la construcția mușchilor, contribuie la sănătatea inimii, sporește calitatea somnului și crește gradul de concentrare.

Dacă copilul se plânge de dureri de cap, oboseală sau stări de confuzie, sau dacă pur și simplu ești îngrijorat de greutatea copilului, discută cu medicul. El vă poate trimite la un specialist care să vă ajute să eliminați o problemă de sănătate. De asemenea, puteți să consultați un nutriționist despre cum să introduceți o gamă mai largă de alimente și să creșteți caloriile și substanțele nutritive din felurile de mâncare pe care copilul le consumă în mod regulat.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut