Cărți de parenting, utile pentru educarea și creșterea armonioasă a copilului

Parentingul este o experiență care ne provoacă să descoperim o paletă extrem de variată de sentimente și emoții: de la fericire, mândrie sau extaz, la tristețe, furie și nervi întinși la maxim.

E adevărat că nimeni nu ne pregătește pentru acest lucru, însă documentându-ne și dorindu-ne constant să evoluăm, putem să devenim cea mai bună versiune a noastră, în calitate de părinte.

Iată câteva lecturi care îți pot fi de folos în această călătorie cu bilet doar „dus” a parentingului.

  1. Ascultă-ți copilul. Cinci instrumente simple pentru provocările cotidiene ale părinților, de Patty Wipfler și Tosha Schore

Cele cinci soluţii practice pe care le oferă sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente şi te vor ajuta să ai o relaţie mai strânsă şi mai puternică cu copilul tău, să îi dezvolţi încrederea în sine, inteligenţa nativă şi capacitatea de a învăţa. Peste o sută de poveşti adevărate ale unor părinţi care au pus deja la lucru cele cinci instrumente, fac din cartea scrisă de Patty Wipfler şi Tosha Schore o lectură nu numai educativă, ci şi foarte agreabilă, ușor de parcurs.

  1. Comunicarea eficientă cu copiii. Acasă și la școală, de Adele Faber și Elaine Mazlish

Cele două autoare, Adele Faber şi Elaine Mazlish, specialiste în comunicare şi în educaţia copiilor, propun metode inteligente şi pline de umor, completate de o serie de sfaturi punctuale, de benzi desenate amuzante, precum şi de studii de caz din care se pot trage concluzii utile. Astfel, cei implicaţi în procesul educării unui copil vor înţelege mai bine diferenţa dintre cuvintele care stârnesc conflicte, şi cele care construiesc un context pașnic, de cooperare.

  1. Educație inteligentă pentru copii inteligenți, de Eileen Kennedy-Moore și Mark S.Lowenthal

Strategiile recomandate de aceștia, psihologi cu experiență, sunt ușor de pus în practică în viața de zi cu zi. O unealtă utilă tuturor părinților, aceste sfaturi au ca efect capabilitatea copiilor de a-și gestiona sentimentele, de a învăța cu plăcere și de a-și construi relații armonioase, toate acestea contribuind la o viață împlinită.

  1. Jocul atașamentului de Aletha Solter

Jocul atașamentului vă va ajuta să rezolvați problemele de disciplină ale copiilor de la naștere până la vârsta de doisprezece ani, fără să fiți nevoiți să recurgeți la pedepse ori la recompense. Acest volum depășește abordarea conflictelor obișnuite și se adresează emoțiilor de substrat, care reprezintă, de fapt, cauza comportamentului dificil.

  1. Nu există copii răi de Janet Lansbury

Ceea ce ne ajută această lectură să înțelegem este că și copiii sunt persoane adevărate, chiar dacă sunt noi pe lume. Ei trebuie tratați mereu cu respect și înțelegere, ca orice altă ființă umană. Prin exemple practice și răspunsuri la scrisori ale părinților care cer sfaturi pentru a reacționa la situații concrete, autoarea cărții oferă un ghid practic de parenting, util tuturor părinților, indiferent de vârsta copiilor.

  1. Parenting necondiționat de Alfie Kohn

Psihologul Alfie Kohn abordează 2 mari perspective, privind tipurile de parenting. Pe de-o parte este modul de creștere a copiilor, bazându-ne pe principiul recompensă/ pedeapsă, pe de altă parte se distinge un mod de educare bazat pe independența, autonomia copiilor. Acesta constituie parentingul necondiționat, capacitatea părinților de a-și încuraja copiii să ia decizii singuri, fără a-i lăuda sau a-i pedepsi în funcție de situație.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut