Câte fructe și legume ar trebui să mănânce zilnic copiii, în funcție de vârstă

Majoritatea părinților înțeleg că fructele și legumele ar trebui să fie o parte importantă a dietei copilului lor, deoarece acestea constituie o sursă semnificativă de fibre, vitamine și minerale.

Totuși, în ciuda beneficiilor oferite, numeroși părinți se luptă din greu să își determine copiii să încerce unele fructe și legume și să le consume regulat.

Câte fructe și legume ar trebui să mănânce copii?

Știm că sunt bune de mâncat într-o cantitate cât mai mare, dar cât ar trebui, de fapt, să consume zilnic un copil, în funcție de vârstă?

Întotdeauna a existat o regulă generală de 3-5 porții de fructe și legume pe zi, însă specialiștii americani oferă recomandări mai specifice de atât. De asemenea, este important de reținut că doza zilnică recomandată depinde de vârstă, apetit și nivelul de activitate desfășurat.

Descoperă în următorul tabel porțiile zilnice recomandate, în funcție de vârstă!

Vârsta Fructe (fete) Fructe (băieți) Legume (fete) Legume (băieți)
1-2 ani ½ ½ 2-3 2-3
2-3 ani 1 1 2 ½ 2 ½
4-8 ani 1 ½ 1 ½ 4 ½ 4 ½
9-11 ani 2 2 5 5
12-18 ani 2 2 5 5 ½

Notă: o porție de fructe are circa 150 de grame (un măr de mărime medie sau 2 fructe mai mici, cum ar fi caisele), o cană de fructe tocate sau conservate, 125 ml de suc de fructe neîndulcit în proporție de 99%.

O porție de legume reprezintă 75 de grame (½ cană de legume fierte, ½ cartof mediu, 1 cană de salată de legume).

Fructele proaspete sunt o alegere mai bună decât sucul

În timp ce fructele întregi conțin anumite zaharuri naturale care le oferă gustul dulce, acestea conțin și o mulțime de vitamine, minerale și fibre, acestea făcându-le să fie mai sățioase și nutritive decât un pahar de suc de fructe.

Un mic pahar de suc este suficient pentru a asigura doza zilnică recomandată de vitamina C, pentru un copil. Din păcate, mulți copii consumă regulat cantități mari de suc și acest lucru poate contribui la excesul în greutate.

Cum să determini copilul să consume mai multe fructe și legume

Cercetările arată că, în general, persoanele sunt mai dispuse să consume mai multe fructe și legume, atunci când acestea sunt la-ndemână și pregătite de consum.

Mai mult, copiii ar putea avea nevoie să încerce de până la 10 ori un fruct sau o legumă, înainte să le accepte în dieta zilnică. Așadar, fiți răbdători și continuați să le oferiți. De asemenea, poate fi util să apelați la moduri diferite și creative de servire.

Iată câteva idei:

 • Implicați întreaga familie în alegerea și pregătirea fructelor și legumelor.
 • Alegeți fructe și legume care sunt de sezon – au un gust mai bun și sunt de obicei mai ieftine.
 • Păstrați mereu la-ndemâna copiilor, un bol cu fructe proaspete, gata de consum.
 • Fiți creativi privind modul de preparare și servire al fructelor și legumelor: crude, felii, date pe răzătoare, piure, coapte, etc. Folosiți fructe și legume colorate diferit sau apelați la recipiente creative.
 • Includeți fructe și legume la fiecare masă. Dacă vă doriți acest lucru, este imposibil să nu găsiți un tip de fruct/legumă și o metodă de consum care să se potrivească oricărei mese.
 • Luați gustări de fructe și legume
 • Încercați diferite fructe sau legume preparate la toaster: banane, ciuperci sau roșii.
 • Adăugați fructe mărunțite sau piure în iaurtul de fructe.
 • Pregătiți diferite smoothie-uri!
 • Utilizați fructele congelate combinate cu iaurtul, pentru o gustare răcoritoare de vară!
 • Faceți deserturi pe bază de fructe!

Așadar, atenție la diversitate, dragi părinți! Știm că cei mici se pot îndrăgosti de un anumit fruct sau o legumă (vezi cartofii prăjiți), însă ideea este să diversificăm cât mai mult și să alegem moduri cât mai sănătoase de consum!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut