Ce ar trebui să îi spun copilului despre Moș Crăciun?

Fără să-mi fie deloc rușine să recunosc, Crăciunurile în care eram ferm convinsă că Moș Crăciun există au fost cele mai frumoase.

Ritualul scrisorii pentru Moș Crăciun, ai mei părinți care puneau scrisoarea la poștă pentru a ajunge la Moșul, prăjiturelele pe care le lăsai moșului să le guste că poate era înfometat de la atâtea drumuri făcute la milioanele de copii din întreaga lume, toate erau pregătite cu mult entuziasm și întăreau nerăbdarea asociată nopții magice: Noaptea Ajunului.

Cu timpul, dilemele au început să apară: de ce există mai mulți moși? E vreunul dintre ei adevărat? Și dacă da, care? Dar cum se face că Moș Crăciun reușește să dea cadouri tuturor copiilor într-o singură noapte? Cum de nu le-ncurcă? Și cum de vine Moșul mereu când eu dorm sau îmi fac baie? A, mami, și știi ce a zis Alex la școală? Că moș Crăciun nu există și că de fapt părinții sunt cei care pun cadourile sub brad…

Și uite așa ultima afirmație ia prin surprindere pe orice părinte, pentru că niciodată nu e momentul potrivit să faci față unei astfel de situații. De ce? Probabil de teamă că răspunsul nostru poate „fura” magia Crăciunului de la copiii noștri.

Cred că cei mici reacționează total diferit atunci când vine vorba de aceste tradiții. Unii (ca mine) amână cât mai mult să-și întrebe părinții de existența lui Moș Crăciun, de teamă ca magia să nu fie spulberată, ca mitul să nu fie deconstruit. Alții, dimpotrivă, își întreabă părinții despre acest subiect tocmai pentru că aceștia să-i asigure că moșul există. Iar alți copii, probabil au fost crescuți în spiritul generos al Crăciunului, însă nu au crezut niciodată efectiv în Moș.

Cum e cel mai bine? Nu cred că există un singur răspuns. Cred că modul în care ne educăm copiii se perpetuează și depinde de background-ul pe care părinții îl au legat de această sărbătoare și implicit de acest mit.

Personal, nu aș spulbera mitul lui Moș Crăciun pentru că experiența proprie mi-a arătat că nu există amintiri mai inocente și mai pure decât acelea ale Crăciunului de pe vremea când credeam orbește în Moș Crăciun. Ulterior, am ajuns să cred în spiritul Crăciunului. Sărbătorile erau la fel de frumoase, însă trecusem la un alt nivel: mă simțeam matură și responsabilă, la rândul meu, de fericirea și a altor persoane din jur. Era o împlinire și încă e să fiu Moșul altor persoane.

Ce ar trebui să-i spun copilului despre Moș Crăciun?

Dacă ați ales să-i creșteți pe cei mici în compania mitului lui Moș Crăciun, știți bine că această situație nu poate dura la nesfârșit pentru că întrebările vor începe să apară. După ce ai perpetuat ceva timp ideea de Moș Crăciun universal, nu poți acum să-i răspunzi brusc copilului că Moș Crăciun e o invenție, pentru că îl vei dezamăgi. Astfel, mi se par interesante 2 metode de abordare a problemei:

  1. Atunci când copilul te întreabă direct dacă Moș Crăciun există, răspunde-i tot cu întrebare: „Tu ce crezi? Care e părearea ta?”. O astfel de strategie te va ajuta să îți dai seama dacă cel mic este pregătit să afle adevărul sau dacă încă mai dorește să creadă în această variantă. Ideea e că nu putem controla tot ce copiii noștri aud despre acest subiect. Și atunci, punând o astfel de întrebare, vom afla ce informații dețin și modul în care ei le-au filtrat, în funcție de propriile nevoi, de dorința de a mai crede sau nu în acest mit.
  2. O altă metodă de efect prin care să-i spui copilului de inexistența unui moș efectiv este printr-o scrisoare. Dacă ai talent la scris, îi poți răspunde copilului la una dintre scrisorile trimise moșului, explicându-i că nu ești Moș Crăciun, dar ești acea persoană care-l iubește necondiționat și care i-a pus cadourile sub brad ani la rândul (ajutată de tati, bineînțeles), așa cum și tu le-ai primit de la proprii părinți. Ideea e să îl asiguri pe copil că magia Crăciunului și a cadourilor nu dispar odată cu deconstruirea mitului lui Moș Crăciun. Surprizele vor exista, generozitatea și bunătatea vor fi maximizate în această perioadă, doar că de-acum înainte se știe cine stă în spatele acestor fapte bune.

Să nu credeți că odată cu spulberarea mitului, dispare și magia… De acum înainte, spiritul sărbătorii va fi dus la un alt nivel. Poate Moșul nu e tangibil, dar faptele generoase față de persoanele de lângă noi ne ajută să gustăm din spiritul acestei sărbători.

Dacă și voi ați foști puși într-o situație asemănătoar cu propriul copil, nu ezitați să ne povestiți experiența și modul în care ați procedat. Cine știe, poate va inspira și alți părinți, în căutare de astfel de sfaturi.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut