Ce am învățat de la conferința Cultivarea Inteligenței Parentale

Urania Cremene

Urania Cremene

Ieri 29 octombrie 2017, am petrecut duminica împreună cu 3 dintre cei mai apreciați experți în parenting și relații – Diana Stănculeanu, Urania Cremene și Gaspar Gyorgy –, în cadrul conferinței Cultivarea Inteligenței Parentale prin curaj, compasiune și conectare, având oportunitatea să descopăr o mulțime de informații utile!

Voi încerca să punctez câteva dintre subiectele care au fost abordate în cadrul conferinței:

  1. Educația sexuală în rândul copiilor, cu Diana Stănculeanu

România ocupă primul loc la nivel european, în ceea ce privește sarcina în adolescență. La 15 ani, 1 din10 fete și 3 din 10 băieți au deja o viață sexuală activă; dintre aceștia, doar 40% au folosit un prezervativ și doar 7% pilula contraceptivă. (OMS, HBSC)

Pe fondul acestor constatări, putem afirma fără doar și poate că educația sexuală nu ocupă un loc prioritar nici printre cadrele didactice, nici pentru părinți. Se pare că preferăm să ignorăm că sexualitatea este o parte fundamentală a personalității umane, deci și a copilului.

În calitate de părinți, ar trebui să fim principala sursă de informare a copiilor, privind sexualitatea, să le oferim acestora toate informațiile necesare la momentul adecvat și să-ncetăm să mai considerăm acest subiect unul tabu.

Astfel, principala lecție pe care am învățat-o de la Diana este că nu trebuie să așteptăm până la vârsta de 12-14 ani ca să începem să facem educație sexuală copilului.

Este absolut greșit să asociem educația sexuală doar cu actul sexual în sine. Educația sexuală se referă și la descoperirea părților corpului, transformarea acestora, prima menstruație, prima poluție nocturnă, masturbare, plăcerea actului sexual, etc.

Astfel, cea mai bună metodă de abordare este cea etapizată, iar educația sexuală trebuie să înceapă încă de când copilul e mic (2-3 ani), fiind indicat să se facă în concordanță cu vârsta și curiozitățile sale.

  1. Tipuri de parenting cu Urania Cremene

După trecerea în revistă a principalelor tipuri de parenting – Autoritar, Echilibrat și Permisiv – ne-am focusat pe acel model de parenting recomadat și anume parentingul echilibrat.

Astfel, am descoperit că un aspect important al parentingului echilibrat este oferirea de alternative, opțiuni, în anumite limite. De asemenea, important în această direcție este să dezvăluim mai întâi limita, după care oferim alternativele (2, maxim 3). Spre exemplu: „Aș vrea să mănânci o mâncare sănătoasă: ce alegi, între mâncare de mazări și spanac?”.

Alternativele în cadrul limitelor sunt extrem de avantajoase, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Noi nu ne abatem de la limita inițial exprimată, în timp ce copilul dezvoltă capacitatea de a găsi soluții în cadrul limitelor, oferindu-i autonomie și abilitatea de a găsi soluții pe viitor.

  1. Inteligența Emoțională cu Gaspar Gyorgy

De la Gaspar Gyorgy am aflat numeroase informații interesante despre inteligența emoțională, despre modul în care aceasta ne ajută să evoluăm ca indivizi și să dezvoltăm relații armonioase, atât cu copiii, cât și cu partenerul de viață.

De asemenea, un sfat util pe care Gaspar ni-l oferă este următorul: „Fii adultul care ți-ai dori să devină copilul tău, nu-l forța pe el să fie copilul care nu ai fost tu.”

Părinții cu un nivel ridicat de inteligență parentală se caracterizează prin:

  • Sunt atenți la cuvintele pe care le folosesc (fără critică și imaginație);
  • Cred în proces;
  • Respectă demnitatea copilului;
  • Validează experiențele copilului;
  • Încurajează identificarea soluțiilor de către copii;
  • Cred în puterea imaginației.

Informațiile asimilate în cadrul acestui eveniment sunt mult mai diverse și mai profunde. Cert este că nu există parenting perfect. Însă pentru a atinge cea mai eficientă formă a acestuia sunt esențiale 2 lucruri: să fim împăcați cu noi înșine și să cooperăm cu partenerul (să fim pe aceeași lungime de undă, să ajungem la un punct comun privind creșterea și educarea copiilor). Doar așa vom reuși să luăm decizii benefice și avantajoase privind propii copii.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut