Ce să nu spui niciodată copilului referitor la alimentație

Când vine vorba de alimentație, copiii pot fi extrem de pretențioși și simandicoși. Mănâncă puțin și nu orice aliment, mai ia o bucătură, se mai uită puțin pe pereți, iar acest lucru uneori ne poate scoate din minți.

E de înțeles dacă ne gândim că fiecare părinte vrea binele copilului, dorindu-și să-i insufle niște principii sănătoase, inclusiv în privința alimentației. Totuși, ar trebui să fim cu băgare de seamă și să nu ajungem să spunem unele cuvinte care nu ar trebui rostite, atunci când vine vorba de alimentație.

Ce să nu-i spui niciodată copilului referitor la alimentație

  • „Uite, sora/fratele tău mănâncă tot din farfurie, fără să facă nazuri. De ce nu poți face și tu la fel?” – comparațiile dintre frați nu ar trebuie să existe, indiferent de situație. O astfel, de exprimare îl poate face pe copil să înțeleagă că fratele său este mai bun decât el. Iar acest gând poate naște frustrări, complexe și chiar deteriora relația dintre frați. De exrmplu, când constați că cel mic nu mănâncă un anumit aliment, mai degrabă îi spui că ai încredere în el și că tot ce trebuie să facă e să mai încerce, iar cu timpul va ajunge să și placă acel aliment. E o diferență, nu? Ideea e că în loc să blamezi comportamentul copilului, mai degrabă îl încurajezi, oferindu-i încrederea de care are nevoie.
  • „Ai mai încercat brocoli și obișnuia să-ți placă… ești așa pretențios.” – evitați să puneți această etichetă copilului, întrucât sensul său și valoarea sa se pot extinde asupra întregii sale personalități. Și de ce să riști să-ți transformi copilul într-un mofturos incurabil, când știi bine că această „pretențiozitate” privind alimentația este doar o etapă trecătoare?
  • „Ce-ai mâncat acolo? Nici nu te-ai atins de mâncare. Te rog să mai iei câteva bucături înainte să te ridici de la masă.” Of, cât de cunoscut îmi este acest scenariu… chiar și acum după ani de zile. Când eram mică (de fapt situația a persistat inclusiv la liceu), mesele erau un adevărat chin pentru mine. Recunosc că făceam nazuri la mâncare, dar nici dragii mei nu se lăsau mai prejos. Mă băteau continuu la cap că nu mănânc suficient, mami uneori se supăra atât de tare încât îmi spunea că nu știe ce să mai gătească pentru că am disperat-o cu mofturile. Tata, ajunsese în punctul în care îmi făcea carnea bucățele mici, mici, mici că poate, nu-i așa, măcar din respect mai iau 1-2 bucături. Ideea e că doar copilul trebuie să fie responsabil de cât și cum mănâncă, deși există riscul să facă unele greșeli. Însă doar așa va ajunge să-și gestioneze corect foamea.
  • „Nu primești desert, până nu mănânci tot din farfurie.” O altă expresie care-mi sună atât de cunoscut! Astfel de exprimări clasează desertul ca pe o recompensă, iar consumul felului principal de mâncare ajunge să fie considerat un sacrificiu pentru obținerea marelui premiu: DESERTUL. Decât să ne premiem copilul cu desert după fiecare masă, mai bine am încerca să le insuflăm un stil de viață sănătos care nu are nimic de-a face cu recompensele de după masă, ci doar cu o alimentație corectă.
  • „Nu îți place cina? Vrei să-ți pregătesc altceva?” – și cu testarea de noi gusturi și alimente cum rămâne? Dacă te poziționezi mereu ca fiind la dispoziția copilului, el nu va mai avea niciun interes să încerce alimente noi pentru că știe că tu ești mereu deschisă să îi gătești altceva. Astfel, dacă face nazuri, poți accentua faptul că toți mâncați aceeași mâncare. Uneori se întâmplă ca ea să fie preferata copilului, iar alteori a altui membru al familiei. Totodată, consumând toți aceleași preparate, fără să faceți diferențe, este un exemplu bun pentru copil, încurajându-l să încerce noi alimente.

Ideea e să nu ne pierdem răbdarea atunci când vine vorba de alimentația copiilor. Ei pot face nazuri, mofturi, atât cât să ne scoată din sărite, însă, ideea este să nu răspundem provocării. Mai mult decât atât, trebuie să fim atenți la cuvintele pe care le utilizăm, astfel încât să nu existe loc de interpretări. Copiii au tendința să înțeleagă ce vor, însă dacă suntem expliciți și, mai mult decât atât, dacă încercăm să îi sprijinim în încercarea de noi alimente, șansele de reușită cresc.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut