Cicatricile abuzului emotional – Umilirea copilului

Abuzul emoțional, un subiect sensibil, greu și extrem de apasător pentru mulți dintre adulții care au crescut în perioada “să-ți fie rușine” și “bătaia e ruptă din rai”. Umilirea copiilor în public a fost și din pacate, încă este prezentă în viețile noastre , încă asistăm la scene de abuz emoțional în parcuri, mall-uri, pe strada, în școli și în case.

Nu de puține ori, am asistat la scene desprinse parcă dintr-un film, în care adultul striga la copil, și nu am putut să nu mă întreb de fiecare data ce anume declanșează astfel de stări de furie și cum aceste momente le influențeaza celor mici tot parcursul în viață.

Adulții de azi “copiii de ieri”, crescuți de părinți agresivi, verbal și fizic, mărturisesc frecvent povestiri similare despre copilarie, despre rușine și umilință. Adesea, aceste acte de ispășire au loc de față cu alte persoane.

Realizează că nu este un lucru care să le facă cinste și că mereu au trait în umbra consecințelor unui astfel de comportament aplicat de către proprii părinți, dar atitudinea manifestată față de proprii lor copii este una similară.

Sigur că putem găsi nenumărate explicații cu privire la lucrurile care ne aduc zi de zi în situații stresante și incontrolabile, cum ar fi , lipsa timpului, lipsa banilor, stresul de la job, relația de cuplu, dar asta nu ne va justifica un astfel de comportament și nici nu ne va face să înțelegem gravitatea daunelor provocate.

Este de mirare că tinerii în aceste situații ajung adulți fără stimă de sine, cu depresie și anxietate?

  • aceștia merită și au dreptul să se simtă iubiți, să fie înțeleși, să se atașeze și să se leage de părinți.
  • este normal ca părintele să ofere siguranță, protecție, acceptare, înțelegere și empatie.
  • când sunt apreciați, iubiți, respectați și acceptați de catre păriții lor, copiii cresc cunoscându-și valoarea și având respect față de ei înșiși și față de ceilalți

Atunci când copiii sunt abuzați din punct de vedere emoțional, fizic sau psihic:

  • copiii cresc sensibili, temători și cu sentimentul că nu sunt doriți
  • dezvoltarea normală este întreruptă de suferința și neputința celor mici.
  • acesta este momentul în care mesajele interne negative sunt dezvoltate și motivul pentru care vedem atât de mulți adulți cu o stimă de sine scăzută

Pe masura ce cresc și devin adulti, copiii se transformă în copii fidele ale părinților prin comportament. Mesajele internalizate din copilărie sunt acum înrădăcinate în adult, ca un pattern… rulate la nesfârșit “ Nu ești bun de nimic” “Nu faci nimic cum trebuie” “Nimeni nu te vrea și nimeni nu te place” și manifestate în același manieră asupra propriilor copii.

Șantajul și umilința provoacă frică, iar această teamă cu care copilul crește nu dispare, ea devine o barieră în calea unei vieți emoționale sănătoase.

Dacă părintele îi oferă respect copilului, acesta îi va răspunde înapoi cu respect!

Luați-vă angajamentul față de voi înșivă să nu dezamăgiți niciodată un copil. Dacă ați fost crescuți așa, efortul vostru de a fi altfel și de a vă crește copilul cu iubire, înțelegere, compasiune și respect, va face diferența!

Fii blând, copilul tău are nevoie de tine!!!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut