Copacul minciunilor de Frances Hardinge

Vă invităm la lectură! Copacul minciunilor de Frances Hardinge este o carte excelentă pentru adolescenții de minim 12 ani, dornici să descopere curiozității ale epocii victoriene, alături de eroina romanului, Faith Sunderly.

În vârstă de 14 ani, Faith Sunderly este o fată curajoasă și de o inteligență care iese din tipare, având în vedere epoca în care aceasta trăiește – epoca victoriană. În această perioadă, curiozitatea, îndrăzneala nu erau caracteristici demne de o femeie… trebuia ca acestea să fie sfioase, modeste și, indiferent de context, să nu-și pună cumva vreo întrebare.

Ei bine, eroina poveștii Faith depășea cu mult acest tipar al femeii supuse, acest lucru fiind principalul care contribuie la savoarea personajului. Astfel, este important de știut că pe Faith limitările o nemulţumesc: în definitiv, visul ei secret e să devină om de ştiinţă, iar animalul ei de companie nu e un căţeluş pufos sau o pisică, ci un şarpe!

Imaginația și dorințele nebunatice ale fetei își găsesc rostul atunci când  întreaga familie se refugiază, temporar, pe insula Vane, unde tatăl ei este angajat ca arheolog. De acum, Faith va fi nevoită să treacă prin aventuri de tot soiul, mai ales după ce tatăl său moare în circumstanțe destul de bizare, lucru care o determină pe Faith să creadă că este vorba de o crimă, hotărând astfel să dea de urmele ucigașului.

Cercetările aduc în atenția sa un straniu Copac al minciunilor şi, fără să stea prea mult pe gânduri, tânăra începe investigaţia, căutându-şi aliaţi printre locuitorii insulei.

Povestea se încâlcește și mai mult pentru că Faith nu este singura care încearcă să ajungă la copacul magic. Astfel, persicolele și obstacolele o pândesc la tot pasul. Va reuși eroina noastră să dezlege misterul morții tatălui? Va descoperi aceasta ce înseamnă Copacul minciunilor? Vom afla doar parcurgând această lectură presărată cu aventură și neprevăzut.

Copacul minciunilor a apărut la editura Polirom, colecția Junior, în anul 2017, fiind tradusă din limba engleză de Ioana Văcărescu. Cartea poate fi achiziționată atât online, cât și în librării.

Detalii despre autor

Născută în Brighton, Marea Britanie, în anul 1973, Frances Hardinge este pasionată de lumea victoriană, pe care o transpune în cărţile sale şi o populează cu personaje misterioase. Copilărind în atmosfera micilor cătune englezeşti, ea a decis să urmeze cursurile Universităţii Oxford, unde a studiat limba şi literatura engleză. Fascinaţia faţă de latura gotică a epocii victoriene se reflectă atât în opera sa – care cuprinde deja şapte romane şi numeroase nuvele –, cât şi în însăşi înfăţişarea autoarei: o apariţie excentrică, înveşmântată în haine de modă veche şi purtând întotdeauna o pălărie neagră. Romanul Copacul minciunilor a fost desemnat în anul 2015 câştigător al Premiului Costa pentru cea mai bună carte a anului.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut