Copilul ignoră spusele mele. Ce e de făcut?

Poate fi de-a dreptul frustrant atunci când propriul copil nu te ascultă. Ignorarea solicitărilor și ajustarea instrucțiunilor primite de la părinți nu reprezintă o atitudine prea bună a copilului.

Astfel, este important să înveți copilul să te asculte încă de prima dată. Mai ales dacă nu vrei ca acest gen de comportament să se transforme într-un obicei.

Indiferent că nu primești niciun răspuns atunci când spui copilului să intre în casă, sau copilul se comportă ca și cum nu te-ar fi auzit, atunci când îl rogi să strângă jucăriile, este momentul să iei atitudine.

Iată câteva abordări care pot fi utile, atunci când copilul te ignoră!

  1. Elimină distragerile!

Este important să faci diferența între situațiile în care copilul sfidează spusele și dățile în care, pur și simplu, se întâmplă să nu audă ceea ce îi spui. Dacă țipi din camera cealaltă, atunci când copilul se joacă jocuri video, acesta ar putea să fie prea absorbit de jocul său pentru a auzi că îl chemi. Sau, dacă îi spui să lase bicicleta și să o parcheze frumos, în timp ce el trece ghiulea pe lângă tine, s-ar putea să nu înțeleagă ceea ce tocmai i-ai spus.

Deci, înainte de a oferi instrucțiuni, renunță la distrageri! Spre exemplu, oprește TV-ul, strigă copilul pe nume și stabilește contactul viziual. S-ar putea chiar să fie nevoie de o mână pusă pe umăr.

Apoi, oferă indicații clare despre ceea ce dorești să facă. Totodată, ai în vedere ca exprimarea să fie una scurtă, dar concisă. Evită prelegerile lungi și folosește un ton ferm, dar neutru.

  1. Roagă copilul să repete instrucțiunile!

Asigură-te că copilul a înțeles spusele tale, rugându-l să repete instrucțiunile proaspăt oferite. Spre exemplu, întreabă-l: „Ok, deci ce ar trebui să faci acum?”, și așteaptă răspunsul său, pentru a te asigura că a înțeles clar ce are de făcut.

Oferă clarificări dacă e cazul! Totodată, dacă poate repeta ceea ce are de făcut, vei ști că acesta a înțeles corect ce așteptări ai.

  1. Oferă o avertizare!

După ce ai oferit instrucțiunile copilului și te-ai asigurat că acesta le-a înțeles, așteaptă câteva secunde. Dacă copilul nu se ridică să facă ceea ce i-ai spus, înseamnă că te ignoră. Și atunci, e timpul de un avertisment cu „dacă..”.

Spune ceva de genul, „Dacă nu mergi în cameră, să strângi jucăriile, așa cum am stabilit, nu o să te mai joci la computer în după-amiaza asta.”

Înainte de a semnala o consecință, este recomandat să îți iei 1-2 minute de gândire, pentru a te asigura că optezi pentru ceva ce ești cu adevărat pregătit/-ă să faci, în cazul în care copilul nu se conformează.

  1. După avertisment, treci la consecințe!

Dacă nici în urma avertizării oferite copilul nu se urnește să îndeplinească instrucțiunile, este timpul pentru consecințe.

Spre exemplu, îi iei copilului privilegiul de a folosi tableta sau de a se juca cu jucăria preferată azi. Amenințarea cu lucruri precum „Îți voi arunca tableta dacă nu o lași odată ca să faci ce ți-am spus”, nu va îmbunătăți comportamentul copilului. Nu funcționează cu încă o avertizare, ci cu aplicarea consecințelor efective, la nevoie!

  1. Creează un plan pentru abordarea problemei!

Dacă se întâmplă ca copilul să ignore des solicitările tale, este recomandat să creezi un plan pentru a rezolva problema. Mai întâi, fă-ți cunoscute așteptările: „Mă aștept ca, atunci când te rog anumite lucruri, să le îndeplinești încă de prima dată.”

Pentru unii copii, lauda și atenția pozitivă pentru un bun comportament sunt suficiente pentru a-i motiva să repete acest gen de comportament. Deci, dacă îți îndrepți atenția spre copil – „Ai făcut o treabă excelentă că ai închis televizorul, chiar atunci când te-am rugat.” – acesta ar putea fi mai motivat să acționeze și data viitoare la fel.

  1. Încearcă să găsești un tipar!

Dacă refuzul copilului de a asculta, este o problemă în mai multe medii (nu ascultă nici acasă, nici la școală), atunci încearcă să cauți problema din spatele acestui comportament.

Spre exemplu, pune-ți anumite întrebări:

Ar putea avea o problemă de auz? Verifică auzul copilului, dacă el pare să aibă probleme în a auzi sau înțelege instrucțiunile.

Copilul are probleme cu atenția? Dacă copilul se concentrează atât de mult asupra a ceea ce face, astfel încât nu te aude, sau dacă nu se poate concentra suficient de mult pentru a urmări ceea ce ai spus, el ar putea avea o problemă de bază cum ar fi ADHD.

Are copilul o problemă cognitivă? Problemele de dezvoltare sau tulburările cognitive pot îngreuna sarcina unui copil de a procesa informații și de a acționa într-un timp scurt.

Dacă bănuiești că propriul copilul poate avea o problemă medicală sau de sănătate mentală, discută cu pediatrul. Este important să excludem astfel de probleme, înainte de a crea un plan pentru a rezolva problema.

  1. Evită „capcanele” care ar putea determina copilul să te ajute!

Uneori, din neatenție, părinții abordează un comportament care cere să fie ignorat. Țipatul, atitudinea cicălitoare sau imploratul sunt doar câteva exemple. De asemenea, prelegerile lungi sau oferirea unui set prea mare de instrucțiuni vor cauza ignorarea din partea copilului.

Așadar, nu te avânta să dai prea multe instrucțiuni, atunci când nu e cazul, pentru că ele pot plictisi copilul, determinând neascultarea. De asemenea, nu opta pentru mai multe avertismente oferite în mod repetat! Este mai benefic să oferi unul pe care să-l și aplici, dacă copilul nu ascultă, decât să folosești mai multe, dar să nu aplici niciunul.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut