Costumați în supereroi, copiii se concentrează mai bine

Cu toții am observat la un moment dat cât de repede le fuge copiilor atenția în acele momente în care noi ne-am aștepta să-și păstreze concentrarea și să-și ducă o sarcină la bun sfârșit! Fie că o muscă e la geam, că o luminiță se aprinde sau că pe pantalon există o mică scamă, toate sunt exemple de simple distrageri ale atenției pentru copii. Și să nu ignorăm ispitele tehnologice: iPad, smartphone, etc.

Pentru a încerca să găsească o rezolvare la această problemă și ca să ajute copiii să se concentreze mai bine, mai mulți cercetători, bazându-se pe numeroase studii anterioare și realizând noi experimente, au încercat să determine ce anume i-ar putea ajuta pe copii să rămână concentrați, focusați.

Rachel E. White, de la Colegiul Hamilton și Emily Prager și Catherine Schaefer de la Universitatea din Minnesota, au testat copii de patru și șase ani, oferindu-le o sarcină plictisitoare pe calculator. Micii participanți au fost rugați să desfășoare această sarcină timp de 10 minute, fără întrerupere. De asemenea, copiii au primit o alternativă: în cazul în care se plictisesc, se pot juca pe un iPad, amplasat în apropiere, în camera de testare.

Au rezistat copiii tentației tehnologice?

Cei 180 de copii participanți la experiment, au fost împărțiți în 3 grupuri:

  • Grupul de control: acestora li s-a cerut să se gândească la ceea ce simt în timp ce desfășoară sarcina. Să-și pună întrebări de genul „Oare muncesc din greu?”.
  • Al doilea grup: copiilor de aici li s-a cerut să se gândească la ei înșiși ca la o a treia persoană. Spre exemplu: Lucrează Vlad din greu?
  • Grupul 3: copiii au fost rugați să se gândească la cineva care lucrează într-adevăr din greu. În această stiuație, ei puteau alege din unii dintre cei mai faimoși supereroi: Batman, Bob the Builder, Rapunzel și Dora the Explorer. Mai mult, copiii trebuiau să se costumeze în supereroul ales și apoi să-și pună întrebarea: „Lucrează Batman/Rapunzel din greu?”

Regulamentul în timpul experimentului:

Timp de 10 minute, copiii puteau alterna între taskul primit și jocul pe iPad. De asemenea, înainte de a începe, copiilor li s-a spus că sarcina primită este o activitate importantă și că ar fi de folos dacă ei ar lucra din greu la aceasta, cât mai mult timp posibil. Perseverența lor a fost măsurată prin timpul petrecut cu desfășurarea taskului. Totodată, din minut în minut, printr-un difuzor, la volum tare li se amintea dacă eroul ales de ei lucrează din greu.

Rezultatele studiului

Deloc surprinzător pentru cei care aveți copii și iPaduri, copiii au petrecut 37% din timp pentru rezolvarea taskului și 63% pentru jocul pe iPad.

Totuși, acei copii care s-au costumat în supereroi au lucrat mai mult decât copiii din grupul 2, iar ambele grupuri au performat mai bine decât primul grup.

Astfel, soluția ca un copil să se concentreze cât mai bine, este să îndepărtăm cât mai mult ispita, să îl ajutăm să uite de aceasta. Și ce strategie e mai bună decât jocul creativ (costumarea în eroul preferat)?

Explicațiile cercetătorilor privind capacitatea de concentrare mai bună, în cazul copiilor costumați, au fost următoarele: pretindereade a fi o altă persoană a permis o distanțare mai mare de ispită; copiii costumați s-au identificat cu trăsăturile eroilor aleși, făcând tot posibilul să le imite.

Studiul a arătat, de asemenea, ceva ce părinții știu, dar de multe ori uită: copiii se schimbă dramatic într-o perioadă scurtă de timp. Copiii de șase ani au petrecut aproximativ jumătate pentru desfășurarea sarcinii, comparativ cu cei de 4 ani care au petrecut aproximativ un sfert din timpul lor. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere modul în care copiii se dezvoltă de la vârsta preșcolară la cea școlară. Ca majoritatea abilităților, funcția executivă este una care se dezvoltă odată cu creșterea copiilor, deși uneori nu este suficient de repede pentru părinți. Mai mult timp petrecut ca supereroi ar putea ajuta.

Sursa: World Economic Forum

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut