Cum poate afecta covorul sănătatea copilului. Înlocuitori fără risc

Nou-născuții, sugarii și copiii mici sunt deosebit de sensibili la numeroși compuși toxici.

Potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, copiii sunt expuși unor concentrații mai ridicate de poluanți, deoarece respiră mai mult aer, consumă mai multă apă și mănâncă mai multe alimente în raport cu greutatea corporală decât adulții; pielea lor este mai permeabilă la anumite toxine; sunt expuși poluanților de pe podea, în timp ce învață să se târască și să se joace; și deseori explorează obiecte noi prin punerea lor în gură.

În general, toxinele găsite în camera copilului includ plumbul din unele vopseluri, pesticidele de pe talpa pantofilor, mucegai, paraziți și alți alergeni. De asemenea, acestea se găsesc și în compușii organici volatili (COV), cum ar fi formaldehida emisă de vopsea și multe alte materiale de construcție, și materialele ignifuge de pe țesături și saltele sunt cunoscute sub denumirea de eteri de difenil polibromurați (DEPB).

Când vine vorba de podea, există câteva aspecte de care este recomandat să ții cont!

COV: covoarele noi au multe substanțe chimice – inclusiv formaldehidă – în adezivii, benzile de lipire. Acești compuși organici volatili (COV) se evaporă în aer, provocând fumuri chimice care pot irita ochii, nasul și gâtul, sau declanșa dureri de cap. Cunoașteți acel miros de covor nou? Acelea sunt VOC-urile pe care le respirați.

Cea mai mare parte a acestor „fumuri” chimice sunt îndepărtate din aer la câteva luni de la instalare, dar unele fumuri pot să rămână până la cinci ani mai târziu.

DEPB: Un alt set de substanțe chimice – eteri difenil polibromurați (DEPB) – reprezintă, de asemenea, o preocupare. Această familie de substanțe chimice ignifuge este utilizată pentru a încetini un incendiu, iar covorașul este ticsit cu acestea. Ele se regăsesc și în televizoare și dispozitive electronice, în mobilier tapițat și în saltele. DEPB sfârșesc în praful de uz casnic, expunând pe toată lumea din familie.

DEPB se acumulează atât în ​​mediul înconjurător, cât și în corpul nostru. Studiile efectuate asupra animalelor de laborator au arătat că inclusiv dozele mici din aceste substanțe chimice afectează atenția, învățarea, memoria și comportamentul.

Ftalați: Chimicalele numite ftalați – utilizate pentru a înmuia materialele plastice – au un efect negativ asupra hormonilor sexuali, cum ar fi estrogenul și testosteronul. Potrivit webmd.com, există dovezi că aceștia pot provoca defecte de reproducere și reducerea numărului de spermatozoizi, în cazul băieților. Într-un studiu desfășurat, pardoselile din vinil din dormitoarele copiilor au fost asociate cu simptomele astmului, febrei fânului și eczemelor. De asemenea, ftalații se găsesc în covoare, jucării din plastic moale și câteva biberoane din plastic.

Înlocuitori ale acestor substanțe aferente covoarelor

Plăcile din lemn, plută și ceramică sau linoleumul natural sunt opțiuni mai bune pentru casele cu copii și, în special, pentru camera copilului. De asemenea, o variantă excelentă pentru locurile populate de copii o reprezintă covorașele din spumă specială EVA.

Iată câteva beneficii ale acestui tip de material!

Spuma specială EVA este un polimer de acetat de vinil și etilenă, utilizat pentru podele, dar și în alte scopuri. Printre avantajele acestui material se numără:

  • Textură moale și flexibilă;
  • Rezistență la fisuri;
  • Este impermeabil;
  • Se curăță ușor;

Privind covorașele din acest material, datorită multiplelor avantaje, acestea pot fi folosite în diverse scopuri. Astfel, ele se potrivesc atât în sălile de sport, locurile de joacă pentru copii, creșe și grădinițe sau camera copilului.

Structura materialului contribuie la stabilitatea covorașului, iar modul în care acesta este construit (piese independente care se pot conecta între ele, exact ca un puzzle) îl face potrivit pentru orice gen de cameră, indiferent de dimensiunea sa.

Alte avantaje ale spumei EVA sunt următoarele:

  • Capacitate de absorbție a zgomotului;
  • Proprietate anti-alunecare, oferind o bună aderență;
  • Rezistentă la apă, motiv pentru care este mai durabilă în timp;

Covoarele din spumă EVA se găsesc în diferite culori și grosimi, astfel că fiecare poate alege în funcție de preferințele și nevoile sale.

Un astfel de covor rezistent, nontoxic, antialergic, de care nu trebuie să te îngrijorezi nici dacă micuțul tău îl va băga în gură, este disponibil pe www.pardoselicopii.ro.

Așadar, dacă îți dorești să transformi camera copilului într-un mediu cât mai sigur și să ții poluanții la distanță, ai în vedere și schimbarea covorului! Pentru a descoperi și mai multe avantaje ale unui covor din spumă EVA, poți intra AICI!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut