Cum pot încuraja părinții, involuntar, comportamentul negativ al copiilor

Dacă ar fi întrebați, probabil orice părinte ar răspunde că niciodată nu ar încuraja un comportament negativ al copilului… și totuși, există situații în care acest lucru se întâmplă involuntar.

Este bine să reținem că așa cum copiii învață să fie amabili, buni sau manierați, tot așa aceștia învață și comportamentele mai puțin bune.

Iată câteva moduri în care un părinte încurajează un comportament negativ al propriului copil!

  1. Lipsa consecvenței

Spui „nu” la acea bomboană suplimentară. Copilul începe să se dea cu fundul de toți pereții și, în cele din urmă, cedezi și oferi copilului bomboana mult dorită. Tocmai ai stabilit în mintea copilului că un astfel de comportament exagerat din partea sa, te va face pe tine să cedezi. Ce vei mai spune sau face după, nu prea va mai conta, pentru că în mintea sa deja ai stabilit efectul comportamentului său.

  1. Nu te ții de cuvânt

Mai exact, faci amenințări goale, de forma: „Dacă mai sari o dată în pat, nu mai primești azi înghețată”. Apoi, nu pui în aplicare consecințele promise, deși copilul nu a ținut cont de ceea ce i-ai spus.

Dacă ai obiceiul de a face acest lucru, cel mai probabil, copilul are obiceiul să nu te asculte când îi ceri să facă sau să nu facă ceva. Și de ce ar face-o? Dacă oricum nu există consecințe?

  1. Găsești continuu scuze copilului

Știi vorba aia: „Lasă că e și el mic și nu știe!”? Uneori se aplică, însă nu de fiecare dată. E adevărat că orice copil poate avea ieșiri necontralate din diverse motive – lipsa somnului, foame, etc. – mai ales când sunt încă nepricepuți în exprimarea emoțiilor. Totuși, dacă în orice situație, tu găsești pretexte pentru comportamententul negativ al copilului, înseamnă că există o problemă.

  1. Țipi cât te ține gura

E posibil să crezi că, țipând, te vei face mai bine auzit și copilul îți va urma sfaturile. Totuși, la fel ca bătaia la fund, urletele sunt soluții temporare, pe termen scurt. Pe termen lung, această strategie își poate pierde eficiența și, mai mult decât atât, poate deteriora relația părinte-copil.

Vorbind copilului într-un mod frumos, dar ferm vei obține rezultate mai bune și vei întări legătura părinte-copil.

  1. Ameninți copilul

Există o diferență între a avertiza copilul cu privire la consecințele existente în cazul neascultării și amenințarea cu pedeapsa. De asemenea, așa cum am menționat mai devreme, nu sunt eficiente nici amenințările fără consecințe reale.

Toate aceste strategii promovează exact un comportament al copilului, opus celui așteptat.

  1. Pedeapsa corporală

Cercetările arată că pedeapsa corporală are rezultate nedorite în rândul copiilor, printre acestea numărându-se riscul crescut de agresiune, empatia scăzută, comportamentul antisocial și diminuarea stimei de sine.

Adăugați la acestea lipsa eficacității pe termen lung. Potrivit cercetătorilor, în astfel de condiții, copilul are șanse să devină mai sfidător, iar singura lecție pe care o învață este cum să evite durerea, nu cum să își regleze propriul comportament și să învețe cum să facă alegerile porivite.

  1. Ironizezi comportamentul copilului sau râzi de acesta

Atunci când copilul dă dovadă de proaste maniere, chiar dacă pe moment poate arăta simpatic, nu este cazul să încurajezi comportamentul printr-un râs aprobator.

De asemenea, nu este recomandat nici să te situezi la extrema opusă, ironizând unele comportamente ale copiilor sau punând etichete, întrucât, în acest mod, nu faci decât să îi distrugi încrederea în propriile forțe, afectându-i stima de sine.

Așadar, nu ezitați să vă ghidați și să vă sprijiniți copiii! Optați pentru o comunicare eficientă, setați reguli și fiți perseverenți, ascultați copiii și ajutați-i să-și gestioneze și să-și exprime emoțiile. Doar așa, împreună cu un bun exemplu, veți reuși să oferiți copilului o bază sănătoasă de dezvoltare.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut