Cum reducem timpul petrecut de către copii, în fața ecranelor

Când noi eram copii, cu siguranță cea mai „cool” chestie nu era un nou joc video, telefon ultimul răcnet sau cât mai multe ore petrecute în fața ecranelor. Acum, copiii dau nas în nas cu tehnologia la orice pas, iar regulile existente în această direcție sunt uneori prea puține.

Oricât de uimitoare ar fi tehnologia, în toate formele sale existente, timpul excesiv petrecut de copii în compania acesteia poate fi dăunător. În afara temelor, copiii de vârstă școlară ar trebui să nu petreacă mai mult de o oră sau două/zi, în fața ecranelor, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Expunerea în exces la diversele forme de tehnologie poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor, de la pierderea capacității de concentrare, la probleme de somn sau creșterea în greutate. Astfel, părinții ar trebui să fie ceva mai grijulii în această direcție.

Modalități de reducere a timpului petrecut în fața ecranelor

  1. Nu oferi copilului propria tabletă sau smartphone, prea devreme!

În nenumărate rânduri, părinții găsesc un fel de refugiu în astfel de mijloace tehnologice. Îi dau copilului tableta cu jocul preferat și gata, îmi văd de-ale mele în următoarea oră. Totuși, nu ar trebui să ne bazăm prea des și prea mult pe astfel de strategii, întrucât uităm să mai interacționăm cu copiii, să ne jucăm cu aceștia, să comunicăm.

  1. Asigură-te că televizorul/calculatorul se află într-un spațiu comun din casă!

În acest mod, este mai ușor să observi calitatea programelor, jocurilor, activităților pe care copilul le desfășoară online.

  1. Adaugă timpul liber în programul întregii familii!

Este important să educați copiii astfel încât aceștia să știe că există momente în care este benefic să ne deconectăm complet de la dispozitivele tehnologice, spre exemplu la masă sau înainte de culcare. Mai mult decât atât, stabiliți săptămânal activități de familie care să nu implice tehnologia. Ieșiți la un picnic, la un spectacol de teatru sau în parc cu rolele.

  1. Fii conștient/-ă de cât de des folosești chiar tu dispozitivele tehnologice!

Dacă stați cu ochii-n telefon în timp ce înșirați copiilor efectele negative ale electronicelor, cu siguranță nu vă vor lua în seamă… astfel, pentru a modela pozitiv comportamentul copilului, este important să practici și tu acele lucruri pe care le aștepți de la el.

  1. Setați reguli de utilizare a ecranelor!

Când regulile sunt clare și consecvente, puteți evita bătăliile zilnice în care spuneți copiilor că este timpul să oprească televizorul, computerul sau telefonul.

  1. Explicați toate limitele impuse privind utilizarea electronicelor!

După ce copilul a vizionat ore întregi desene la TV, în casa unui prieten, s-ar putea să se întrebe de ce regulile din casa voastră sunt diferite. Profitați de aceste dileme ale copilului și considerați-le oportunități de a avea conversații semnificative despre valorile propriei familii.

  1. Ajută copilul să găsească alte metode de amuzament!

Dacă un copil nu are nimic de făcut decât să se uite la un ecran, atunci nu ar trebui să fim surprinși atunci când ăsta este singurul lucru pe care-l face… veniți în ajutor cu alternative mult mai calitative: articole de artă, cărți, biciclete, jocuri de societate, etc.

  1. Utilizează tehnologia în favoarea ta!

Mai exact, apelează la diferite programe și aplicații care permit dezactivarea calculatorului, tabletei sau telefonului, după un anumit interval de timp.

  1. Ajustați limitele privind electronicele, pe măsură ce copilul crește!

În cazul copiilor de gimnaziu și a liceenilor, părinții ar trebui să-i implice și pe aceștia în luarea deciziilor. Astfel, creați împreună un plan care să fie pe placul tuturor membrilor, după care începeți să îl aplicați.

Când vine vorba de utilizarea electronicelor, este important să reținem că moderația este calea cea mai benefică. Doar în acest mod putem să ne bucurăm doar de efectele pozitive ale tehnologiei și, totodată, să stăm departe de riscurile care o însoțesc.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut