Cum relațiile de prietenie din adolescență influențează sănătatea mentală la maturitate

O nouă cercetare a analizat cum relațiile de prietenie din adolescență influențează sănătatea mentală în viața de adult. Pe scurt, rezultatele au arătat că adolescenții cu mulți prieteni sunt mai predispuși la probleme de sănătate mintală în viața de adult, comparativ cu adolescenții care au un grup restrâns de prieteni, dar apropiați.

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Virginia și a inclus un grup de 169 de adolescenți cu vârsta de 15 ani. Aceștia au fost observați pe o perioadă de 10 ani, până la vârsta de 25 de ani.

Cercetătorii au descoperit că acei adolescenți care au prioritizat prietenii apropiați la vârsta de 15 ani (în defavoarea popularității în școală sau pe rețelele de socializare), au avut un nivel de anxietate socială mai redus, o capacitate crescută de auto-evaluare și mai puține simptome ale depresiei până la vârsta de 25 de ani, comparativ cu cei care aveau o viață socială activă.

De asemenea, acei adolescenți care erau populari printre colegii lor, au dat dovadă de un nivel crescut de anxietate socială ca tineri adulți.

Totodată, cercetarea a constatat că apartenența adolescenților la cercuri sociale largi și legarea de prietenii strânse se exclud reciproc. Concluzia ar fi că cele două comportamente sociale sunt provocate de tipuri de personalități diferite.

Câștiguri pe termen lung                       

Numărul prietenilor și calitatea prieteniilor nu are aproape niciun impact asupra persoanelor în perioada adolescenței.

Totuși, acestea ne influențează la maturitate. Astfel, potrivit cercetătorilor, calitatea relațiilor de prietenie din adolescență are un impact asupra sănătății mentale la maturitate.

Studiul, care a inclus un grup divers de adolescenți din punct de vedere rasial și economic, definește relațiile apropiate ca relații de prietenie de înaltă calitate, în care prietenii prezintă reciproc un nivel ridicat de atașament și sprijin.

Specialiștii sugerează că astfel de relații apropiate, intime în timpul adolescenței pot contribui la promovarea sănătăți imentale pe termen lung. Explicația ar fi că experiențele pozitive cu prietenii stimulează sentimentele pozitive despre sine în perioada adolescenței – considerată un stadiu al vieții în care identitatea personală este în curs de dezvoltare.

De asemenea, prieteniile apropiate pot determina adolescenții să încurajeze acțiunile de sprijin acordate pe parcursul vieții.

Social media și sănătatea mentală

Pe lângă beneficiile relațiilor de prietenie calitative din adolescență, autorii studiului semnalează și pericolele la care adolescenții se expun, prin legarea de relații de prietenie virtuale.

Studiile anterioare au arătat că social media determină tot mai mulți tineri să fie nemulțumiți de viața lor.

Ei sunt, de asemenea, mult mai susceptibili de a suferi de agresiune online și de a experimenta anxietate în lipsa utilizării smarphone-urilor.

Deși rețelele socializare nu prezintă doar aspecte negative, este bine să nu cădem pradă ispitei. Astfel, este recomandat să construim relații bune, apropiate cu familia și prietenii, întrucât acestea sunt benefice atât pentru bunăstarea fizică, cât și pentru cea mentală.

Sursa: World Economic Forum

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut