Cum să îți ajuți copilul să își facă prieteni: 7 moduri susținute științific

Decenii de cercetare au descoperit că părinții joacă un rol important în a-i ajuta pe copii să își facă prieteni. Copiii cei mai apreciați sunt aceia sociabili (grijulii, dornici de ajutor sau să-și împartă lucrurile). Totodată, copiii sociabili sunt empatici, au abilități verbale bine dezvoltate și știu cum să-și controleze impulsurile egoiste sau agresive.

Astfel, capacitatea unui copil de a-și face prieteni depinde mai ales de dezvoltarea a 3 tipuri de abilități: conversaționale, interpersonale și capacitatea de autogestionare a emoțiilor.

Cum să îți ajuți copilul să își facă prieteni

  1. Ajută-l pe copil să-și controleze emoțiile!

Toate lumea se confruntă cu emoții negative și impulsuri egoiste. Totuși, pentru a ne integra și a ne face prieteni, este recomandat să învățăm să ne controlăm astfel de ieșiri.

Studiile asupra copiilor din Occident sugerează că aceștia dezvoltă un control emoțional mai bun atunci când părinții lor vorbesc despre sentimentele lor într-un mod empatic, căutând o variantă de rezolvare a problemelor.

La polul opus, se află copiii care sunt pedepsiți din cauza răbufnirilor sau ale căror emoții sunt etichetate. Potrivit cercetărilor, aceștia tind să aibă mai multe probleme cu autocontrolul.

  1. Practică un parenting bazat pe reguli, însă nu autoritar!

Regulile sunt importante în creșterea și educarea copiilor, aceștia ghidându-i pe cei mici și impunându-le limitele necesare. Totuși, în limita regulilor, este recomandat ca un copil să se bucure de autonomie, de capacitatea de a face alegeri. În cazul în care părinții practică un astfel de parenting, s-a constatat că copiii sunt mai puțin agresivi, au încredere în sine și prezintă o capacitate mai mare de autocontrol.

Părinții autoritari încearcă să controleze copiii, să facă o corectare a unui comportament, prin intermediul unei pedepse. Aceștia nu ascultă copiii, nu țin cont de nevoile acestora, ci, mai degrabă, construiesc o relație bazată pe supunere. Copiii cu astfel de părinți sunt mai predispuși la ostilitate și agresiune.

Cu siguranță caracteristicile menționate în ambele situații, influențează capacitatea unui copil de a-și face prieteni.

  1. Învață-l pe copil ce înseamnă empatia și preocuparea față de cei din jur!

Nu trebuie să ne imaginăm că empatia unui copil va înflori pur și simplu, fără să facem nimic în această direcție. Iată câteva recomandări și informații utile cu privire la empatie și dezvoltarea acesteia la copii!

  1. Monitorizează viața socială a propriului copil!

Potrivit cercetărilor din diferite culturi, acest aspect își pune pozitiv amprenta asupra vieții sociale a unui copil. Monitorizarea nu înseamnă să te bagi efectiv în viața socială a copilului, însă nu ar fi rău să iei la cunoștință ce prieteni are, cum își petrec timpul liber și, de ce nu, să îl ajuți cu recomandări și sfaturi privind relațiile de prietenie.

  1. Când este posibil, permite copilului să rezolve singur problemele pe care le întâmpină!

Copiii mici trebuie supravegheați îndeaproape. Dar, pe măsură ce aceștia cresc, părinții trebuie să se retragă. În situațiile în care părinții părinții cocoleșesc prea tare copiii, îi privează pe aceștia din urmă de șansa de a-și dezvolta abilitățile sociale.

  1. Ai în vedere diferențele culturale!

Calități precum bunătatea, simpatia, loialitatea, au același sens, indiferent de cultura în care ne poziționăm.

Totuși, există studii care susțin că „egoismul” sau capacitatea de ajutor a unei persoane, diferă de la o cultură la alta. Spre exemplu, un studiu efectuat pe șase culturi a constatat că copiii din Kenya, Mexic și Filipine au petrecut semnificativ mai mult timp pentru a face bine altora, comparativ cu copiii din Japonia, India sau Statele Unite.

Oamenii din diferite culturi pot interpreta comportamentul în mod diferit. De exemplu, să presupunem că prietenul tău nu s-a descurcat prea bine la un test de matematică, în timp ce tu ai luat nota maximă. Ar trebui să-i spui despre succesul tău sau nu? Potrivit unui studiu transcultural, realizat recent, copiii din școlile americane au spus că acest lucru ar părea mai degrabă o laudă. În schimb, elevii chinezi au privit problema diferit. Pentru aceștia, schimbul de informații despre propriul succes cu un prieten care nu s-a descurcat la fel de bine, transmite mesajul că ești dispus să îți ajuți prietenul să se descurce și el la fel de bine la următorul test.

  1. Învață-ți copilul să comunice într-un mod politicos!

Primele lecții de comunicare pe care copilul le ia, au loc chiar în sânul familiei. Potrivit specialiștilor, acestea sunt extrem de importante.

Astfel, într-un studiu recent care a urmărit copiii pe o perioadă de mai mulți ani, Ruth Feldman și colegii săi au descoperit că copiii ai căror părinții au prezentat un nivel ridicat de reciprocitate în comunicarea cu aceștia, au dezvoltat un nivel ridicat al competențelor sociale și abilități de negociere mai bune în timp.

Pe lângă aceste recomandări, un alt aspect important pentru copiii cărora le este mai dificil să-și facă prieteni este cooperarea. Astfel, o altă strategie utilă ar fi să înlocuiești jocurile competitive cu cele de cooperare, cel puțin până copilul se simte mai încrezător în propriile forțe și reușește să își facă prieteni!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut