Cum să-ți ajuți copilul să practice vorbitul în public, fără temeri

Vorbitul în public reprezintă o experiență de care numeroși copii, dar și adulți se tem. Această abilitate poate fi înnăscută, astfel că există persoane care stăpânesc arta vorbitului în public cu o măiestrie formidabilă, însă poate fi și deprinsă pe parcurs, prin multă practică și consolidarea altor abilități de bază.

La un moment dat, fiecare dintre noi se găsește în situația de a vorbi în public. Fie că este vorba de o prezentare, de un simplu toast sau chiar de un discurs persuasiv, este nevoie să dăm dovadă de coerență în exprimarea ideilor, dar și de argumente viabile.

Ei bine, în cazul în care am evitat vorbitul în public sau pur și simplu nu l-am practicat până acum, există șanse foarte mari să avem temeri, să nu avem încredere în abilitățile noastre de prezentare, să ne fie teamă de bâlbâieli… pe scurt, stăm cu sufletul la gura ca nu cumva propriul discurs să nu fie o catastrofă totală.

Nu este exclus ca, cititnd acest material, să vă vină în minte următorul gând: „bun, și ce-mi trebuie mie sau copilului abilități de public speaking? Lui îi plac calculatoarele, probabil va lucra în acest domeniu, la ce-i servesc astfel de abilități de oratorie?”. Ei bine, cercetări recente desfășurate în acest domeniu, susțin că deprinderea unor astfel de abilități, încă din copilărie, se răsfrâng pozitiv asupra dezvoltării copiilor.

Astfel, dacă vă doriți ca propriul copil să fie un bun orator, pe lângă faptul că îl puteți înscrie la numeroase cursuri de public speaking, potrivite vârstei sale, există câteva metode prin care puteți contribui în acest sens!

Cum să-ți ajuți copilul să practice vorbitul în public, fără temeri

  1. Oferă copilului cât mai des oportunitatea să-și exprime punctul de vedere, să-și argumenteze alegerile. Ajută-l și învață-l să-și exprime emoțiile. Este un prim pas în deprinderea abilităților necesare pentru a practica vorbitul în public, fără temeri. De asemenea, oferiți-i un grad mai mare de independență, posibilitatea de a lua unele decizii, privind rutina zilnică. În acest mod, îl ajutați să aibă mai multă încredere în sine.
  2. Propuneți-i copilului să practice vorbitul în public în grupuri mici. Este recomandat să o luați treptat. Dacă îi sugerați copilului să susțină din prima un discurs în fața clasei, să zicem, este posibil să aibă emoții și să nu se simtă confortabil. Astfel, îi puteți recomanda să-și exerseze abilitățile de oratorie, mai întâi în cadrul unui grup restrâns de prieteni sau în sânul familiei.
  3. Practicați jocuri lejere și ușoare de improvizație. Aveți grijă ca acestea să fie bazate pe amuzament, să existe o atmosferă lejeră, astfel încât copilul să nu se simtă într-un fel sau altul presat, ascultat, etc. Ajutându-l pe cel mic să improvizeze pe moment, poate fi o metodă benefică prin care să treacă peste teama generată de vorbitul în public.
  4. Oferiți feedback pozitiv! Cu siguranță, indiferent de context, se vor găsi o mulțime de persoane care să ofere „critici” constructive copilului sau poate chiar feedback negativ. Ei bine, persoanele capabile și dornice să ofere un feedback pozitiv, cu siguranță, vor fi mult mai puține. Astfel, chiar dacă cel mic greșește sau nu reușește din prima, nu ezita să-l încurajezi și să-i spui, de ce nu, că repetiția este mama învățăturii. Sigur că asta nu înseamnă să-l ridici în slăvi și să-i spui cum e el cel mai tare din parcare. Este recomandat să faceți diferența între încurajare/stimulare și laudele nefondate.
  5. Nu puneți accentul pe tehnică! Sigur că și aceasta e importantă, însă acest aspect cei mici îl pot învăța la un curs de specialitate. Cred că e suficient dacă noi acasă îi ajutăm să aibă încredere în sine, să dea dovadă de o stimă de sine crescută. De asemenea, puteți să îi învățați pe copii să pună accentul mai mult pe mesaj, pe ceea ce vor să transmită, pe argumentele folosite. Transformați deprinderea acestor abilități într-un joc, apelați la amuzament și umor! La urma urmei, aceste tehnici dau cel mai bine randament în rândul copiilor.

Vorbitul în public este o aptitudine pe care o dezvoltăm pe întreaga durată a vieții. Este suficient ca, în caliate de părinți, să le oferim copiilor baza necesară în acest sens, după care experiențele tot mai dese și variate vor contribui la șlefuirea acestei abilități.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut