Cum să-ți faci copilul să asculte ce spui

Cred că fiecare părinte a trăit la un moment dat experiența ignorării de către propriul copil. Și aici mă refer la situațiile în care tu îi spui ceva copilului, iar el nici nu se sinchisește să-ți răpundă. Sau la dățile în care primești un răspuns monosilabic, dar de fapt ce ai spus tu, pe o ureche a intrat și pe cealaltă a ieșit.

Cred că acest comportament caracterizează majoritatea copiilor. Uneori nu e vina părinților, însă alteori cădem în capcana limbajului, și nu abordăm cea mai bună strategie de comunicare cu cei mici. În acest sens, uite câteva recomandări care îți vor fi de folos atunci când vrei să-ți faci copilul să asculte ce spui și, desigur, să țină cont de spusele tale.

Cum să-ți determini copilul să asculte ce spui

  • Primul sfat pe care vi-l ofer este chiar din proprie experiență. Mami, probabil fără să-și dea seama, când voia să o ajut cu ceva, îmi spunea simplu: „Du-te și tu până la magazin!”, „Adu-mi și mie x lucru din y loc!”. După cum observați, ambele fraze la modul imperativ. Ei bine, uram acest mod imperativ. Și cred că nu sunt singura. Niciun copil nu vrea să simtă că i se dau ordine, chiar dacă acest lucru este neintenționat. Din acest motiv, vă recomand, oricât ați fi de grăbiți, puneți un „te rog” în față! Nu costă nimic și vă scapă de o posibilă ripostare din partea copilului. Atâta timp cât cererea ta vine sub forma unei rugăminți și dacă îi mai și explici copilului de ce apelezi la ajutorul lui, cred că va fi mai mult decât suficient ca acesta să te asculte.
  • A doua recomandare pe care ți-o ofer, este să ai grijă la tonul utilizat. Indiferent de starea, dispoziția, timpul de care dispui, nu țipa la cel mic. Cu siguranță, abordând un astfel de mod de exprimare, nu vei face decât să fii ignorată sau să ți se răspundă cu aceeași monedă. Dacă ești genul de persoană care se aprinde destul de repede, uite câteva recomandări care te vor ajuta să nu mai țipi la copilul tău.
  • Un alt lucru la fel de important este să-ți asculți copilul. Trebuie să adopți un stil de comunicare bidirecțional, nu unidirecțional. Mai mult decât atât, știm că modelul pe care îl oferim copiilor are o influență destul de mare asupra lor. Astfel, nu putem avea pretenția ca cei mici să ne asculte, dacă noi nu suntem capabili să facem acest lucru. Totodată, ascultând nevoile copilului, punctul său de vedere, acesta va simți că tu îi acorzi atenție și chiar ții cont de nevoile sale, prin puterea exemplului, existând șanse mai mare ca și el, la rândul său, să asculte și să țină cont de spusele tale.

Citeste următoarea recomandare ->

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut