Cum să-ți sprjini copilul să practice cooperarea

Cooperarea este un cuvânt abstract care, cu siguranță, va pune în dificultate numeroși copii. A învăța să cooperezi înseamnă să reușești să te gândești și să pui în balanță și nevoile, și dorințele altei persoane. Deci, adevărata cooperare se referă la un schimb între oameni (dăruiești-primești) asupra căruia ambele părți sunt mulțumite.

Totodată, este important să reținem că cooperarea reprezintă o abilitate care trebuie învățată. În acest sens, iată câteva recomandări care vă vor fi de folos pentru a vă ajuta copiii să înțeleagă și să practice cooperarea.

Cum să-ți ajuți copilul să practice cooperarea

  • Ajută-ți copilul să înțeleagă sensul acestui cuvânt!

Așa cum deja am spus, „cooperare” este un cuvânt abstract, al cărui sens poate fi dificil de înțeles pentru copii. Totodată, abilitatea de a coopera este destul de complexă. Din acest motiv, este recomandat să utilizăm pași mici pentru a ajunge să-nțelegem imaginea de ansamblu.

Astfel, am putea să explicăm copilului că cooperarea înseamnă mai multe lucruri: 1. Să-ți aștepți rândul; 2. Să lucrezi/joci împreună; 3. Să împărtășești.

  • Oferă un model demn de urmat în ceea ce privește cooperarea!

Nu ezita ca, în interacțiunile pe care le ai cu alți membri ai familiei, prieteni, etc., să practici cooperarea. Atunci când ceri un lucru, roagă frumos acea persoană ca să ți-l ofere; invită-i pe alții să colaborați, etc. Ca în orice altă situație, și în cazul cooperării, este important să-i oferi copilului un model demn de urmat, nu doar din vorbe, ci concret, cu fapte. Sigur nu va dura mult până când să-ți urmeze exemplul!

  • Practicați cooperarea prin jocuri de rol!

Jocurile pe roluri pot fi o modalitate excelentă de a explica ce înseamnă cooperarea, deoarece permit părinților să susțină dezvoltarea abilităților copilului.

Atunci când copilul are dificultăți de cooperare într-o anumită situație sau cu un anumit partener, petreceți ceva timp jucând rolul specific. Explicați-i că alți copii vor dori să se joace cu el, atunci când colaborează, când își așteaptă rândul sau când împarte propriile jocuri și jucării. Oferind un astfel de sprijin copilului, îl puteți ajuta să dezvolte noi abilități și să aibă mai mult succes în ceea ce privește cooperarea pe viitor.

  • Apreciați punctual atunci când copilul dă dovadă de cooperare!

Atunci când părinții acordă atenție abilităților de cooperare ale copilului, este mai probabil ca acesta din urmă să folosească din nou aceste abilități pe viitor. Spre exemplu: „Bravo, ai ales să împarți acest joc și cu sora ta.” Sau „Chiar apreciez că lucrezi împreună cu prietenii tăi pentru a rezolva acest puzzle.”

Țineți cont că abilitățile de cooperare ale copilului nu trebuie să fie perfecte, pentru a-i oferi aceste aprecieri constructive. Așa cum am spus, cooperarea este o abilitate complexă, care se va dezvolta și odată cu creșterea copilului.

  • Planificați activități care să încurajeze cooperarea!

Chiar dacă cooperarea poate fi dificilă, poate fi și distractivă. O modalitate prin care părinți pot face cooperarea să fie amuzantă, este prin organizarea de jocuri și activități care să presupună lucrul împreună.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut