Cum să vorbim cu copilul despre școală. Importanța acestor discuții

Școala reprezintă un subiect „tabu” pentru mulți dintre copii. Oricât ar încerca părinții să deschidă acest subiect, adesea poate fi în zadar. Sau vouă nu vi s-a-ntâmplat să vă întrebați copilul „Cum a fost azi la școală?” și singurul răspuns pe care îl primiți sau fie un sec „Ok” sau „Bine”? În cele ce urmează vom încerca să descoperim de ce este important să vorbim cu copilul despre școală și cum putem aborda aceste discuții!

De ce este dificil pentru copii să vorbească despre școală

Să vorbească despre cum a fost la școală, nu este deloc ușor pentru copii, mai ales pentru cei din clasele primare. Ca să răspundă la întrebarea „Cum a fost la școală?”, ei trebuie să facă rezumatul unei întregi zile, iar asta poate fi destul de dificil. E posibil ca atunci când primește întrebarea magică, micul școlar să gândească faptul că i s-au întâmplat atât de mult lucruri, încât nu știe de unde să-nceapă. Și atunci, preferă banalul „ok”.

De asemenea, există șansa ca unii copii să considere experiențele școlare private, motiv pentru care să nu-și dorească să le împărtășească. Școala este o parte importantă a dezvoltării unui copil, aceasta fiind perioada în care copiii își conturează universul social și propria identitate.

Și totuși, de ce discuțiile despre școală sunt importante?

În primul rând, atunci când un părinte își întreabă copilul despre ce a făcut la școală, îi arată acestuia că e implicat și interesat de ceea ce se petrece în viața sa. Acest grad de interes demonstrat, contribuie benefic la dezvoltarea copilului, stimulând sănătatea sa mentală, fericirea și starea de bine a acestuia. De asemenea, efectele pot fi unele pozitive și asupra reușitelor și comportamentului copilului.

Nu în ultimul rând, interesul părintelui privind educația, livrează lecții importante copilului, cum ar fi valorizarea educației și a școlii.

Un alt beneficiu pe care discuțiile despre școală îl au, pentru părinți de această dată, este că le oferă acestora posibilitatea de a-și cunoaște mai bine propriul copil: modul de învățare al acestuia, cum face față provocărilor, ce materii îl pasionează, dacă e sociabil sau nu, etc.

Și nu în ultimul rând, fiind la curent cu „viața de la școală” a copiilor, părinților le este mult mai ușor să își dea seama de problemele copiilor și să găsească cea mai eficientă metodă de a-i ajuta să le rezolve. Totodată, bazându-te pe informațiile dezvăluite de copil, nu-i așa că ți-ar plăcea să îi dai sfaturi utile privind lucrul în echipă, relațiile de prietenie, etc.?

Strategii ca să vorbești cu cel mic despre școală

Atunci când termină școala este foarte probabil ca propriul copil să fie obosit și înfometat sau să se gândească la alte lucruri (cum ar fi joaca), odată ajuns acasă. Deci, nu ar fi rău să faci tranziția de la școală la acasă, ceva mai ușoară, îndeplinindu-i înainte toate aceste nevoi. În acest mod, copilul se poate simți mai relaxat, mai binedispus și deci în toane mai bune ca să vorbească despre școală.

De asemenea, dacă mergeți să luați copilul de la școală, evitați să-i puneți prea multe întrebări cum urcă în mașină. Vă puteți exprima bucuria că îl vedeți pe cel mic și este recomandat să abordați diferite subiecte non-școlare.

Totodată, atunci când aduceți în discuție subiectul școlii, evitați să întrebați prima dată despre note și despre teme. În acest mod, copilul nu se va simți presat sau tras la răspundere.

Nicio zi nu seamănă cu alta. Chiar dacă cel mic nu are nicio problemă să îți spună cum i-a mers la școală,  vor fi zile când nu va vrea să vorbească. Uneori e vorba de stare și de a alege momentul potrivit, alteori poate să nu existe deloc momentul potrivit. E în regulă, cu toții avem zile bune și mai puține bune, indiferent de vârstă.

Exemple de întrebări pozitive și specifice care îl pot face pe copil să vorbească

  • S-a întâmplat ceva amuzant azi la școală?
  • Ce ți-a plăcut azi cel mai mult la școală?
  • Cu cine te-ai jucat azi la școală? Ce subiecte ați abordat?
  • Ce coleg ți-ar plăcea să inviți acasă?
  • La ce proiecte lucrezi în prezent?

Este recomandat să pui întrebări specifice, care solicită un răspuns deschis, pentru a evita răspunsurile de forma „Da”, „Nu”, „Ok”, „Bine”.

De asemenea, pentru ca întrebările tale să aibă succes, este recomandat să fii implicat 100% în conversație, să susții discuția cu întrebări suplimentare: „Asta e foarte interesant. Apoi ce s-a întâmplat?” sau „Și? În acel moment cum te-ai simțit?”. Așadar, evită, spre exemplu, să stai pe telefon în timp ce copilul îți povestește… nu simula atenția dacă știi că nu o poți oferi în întregime, întrucât acest comportament poate afecta discuțiile viitoare despre școală.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut