Cum stimulăm lectura pe timpul pe verii și ce beneficii are aceasta

Deși vacanța de vară presupune, în general, o pauză zdravănă de la sarcinile școlare, lectura reprezintă una dintre activitățile pe care copiii ar trebui să continue să le practice.

În acest mod, aceștia își pot menține, ba chiar dezvolta abilitățile de citire și vor avea oportunitatea să exploreze o varietate de tărâmuri, „călătorind” în diferite locuri cu fiecare lectură parcursă.

Pentru a stimula lectura pe timpul pe verii și pentru a îmbunătăți abilitățile copiilor, puteți apela la următoarele strategii!

  1. Găsiți cărțile potrivite!

Primul lucru de care copiii au nevoie pentru a continua să citească pe timpul verii, este accesul la cărți. Mai mult decât atât, acum este momentul potrivit ca un copil să parcurgă lecturile favorite. Dacă în timpul școlii, acestea erau în mare parte impuse de programa școlară, acum orice pitic are ocazia să opteze pentru lecturi care să se potrivească pasiunilor și curiozităților sale.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu trebuie decât să-ți iei puștiul de mână și să faceți o călătorie în tărâmul consacrat al cărților – biblioteca. Aici, multitudinea de cărți este simplu organizată, astfel că veți găsi cu ușurință o lectură pe gustul copilului.

Un alt aspect de care este recomandat să țineți cont, este vârsta. În acest sens, experții recomandă să urmați „regula celor 5 degete”. Mai exact, alegeți o carte de pe raft și rugați copilul să citească prima pagină a acesteia. Pentru fiecare cuvânt căruia nu îi cunoaște sensul, spuneți copilului să ridice un deget. Dacă are mai mult de 5 degete ridicate la terminarea citirii paginii, atunci cel mai probabil cartea este prea grea pentru el.

Totodată, nu ezitați să țineți cont de sfaturile bibliotecarilor, mai ales atunci când copiii sunt mai mari și, poate, au dezvoltat deja o aversiune pentru citit. Veți fi uimiți să vedeți cât de utile pot fi recomandările acestora, având în vedere experiența interacțiunii cu o gamă largă de tipologii de copii și cunoștințele despre toate resursele bibliotecii. Spre exemplu, un copil căruia îi place să joace sport, ar putea găsi mai interesante cărțile, dacă sunt biografii ale sportivilor celebri. Rețineți că narațiunile tradiționale nu sunt atrăgătoare pentru orice copil. Cărțile despre computere, animale sau știință, uneori, pot atrage atenția mai mult decât un roman clasic.

De asemenea, nu te limita la cărți! Poți opta pentru abonamente la diferite reviste pentru copii, la benzi desenate sau romane grafice!

  1. Alegeți o lectură cu un grad potrivit de dificultate!

Lecturile de vară nu ar trebui să fie atât de ușoare încât să plictisească copilul, dar nici prea grele, astfel încât să trezească un sentiment de frustrare… Este important ca un copil să prindă acea încredere care vine odată cu parcurgerea unei cărți.

Cea mai bună parte a unei lecturi de vară este că oferă copiilor posibilitatea de a construi experiențe pozitive – mai exact, lectura nu trebuie să se simtă ca o „sarcină”, ca o obligație.

Pe lângă bibliotecari, recomandări de cărți potrivite pot fi făcute și de profesorii copiilor. Aceștia vă pot oferi, de asemenea, câteva indicii despre genul de cărți și gradul de dificultate al acestora, potrivite propriului copil.

  1. Continuați cititul cu voce tare!

O modalitate excelentă de a expune copiii la cărți care sunt ușor în afara ariei lor, este citirea cărților mai dificile cu voce tare.  Mai exact, este bine ca un copil să citească cu voce tare dintr-o carte cu un nivel de dificultate pe care acesta îl stăpânește. Totuși, specialiștii susțin că abilitățile lingvistice pot fi îmbunătățite, atunci când părinții citesc cu voce tare copiilor, cărți cu un nivel mai mare de dificultate. Acest experiment ajută la construirea vocabularului și transformă ascultătorii în cititori mai buni.

Totodată, când un copil citește independent, este bine să discutați ceea ce citește. Copiii vor aprecia interesul și, odată dezbătut subiectul, acesta va deveni mult mai clar pentru cei mici. Discutați despre personajele și problemele cu care acestea se confruntă și încurajați-i pe copii să pună întrebări și să recitească părțile mai dificile împreună cu voi.

De asemenea, pentru îmbunătățirea acestor abilități, puteți recomanda copilului frecventarea unor programe de lectură din zonă, desfășurate pe perioada verii.

Lectura poate face într-adevăr minuni. Această reprezintă o oportunitate de dezvoltare complexă a copiilor. Totuși, pentru a atinge toate aceste beneficii, este important să inspirați copiilor plăcerea de a citi, să modelați pozitiv felul în care aceștia se raportează la lectură.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut