Cum sunt afectați copiii atunci când în dormitorul lor se află TV sau jocuri video

Un nou studiu al Universității de Stat din Iowa este unul dintre primele care demonstrează consecințele existenței unui TV sau a unui sistem de jocuri video în dormitorul copiilor.

Douglas Gentile, autorul principal al studiului și profesor de psihologie, spune că cercetarea arată că locația acestor două instrumente are cu adevărat importanță. Atunci când în dormitor există un televizor sau jocuri video, copiii petrec mai puțin timp citind, dormind sau desfășurând alte activități recreative. Mai mult decât atât, copiii expuși acestor condiții, nu au avut rezultate școlare bune, fiind expuși unui risc mai mare de obezitate sau dependență de jocuri video.

Cercetătorii au reușit să urmărească aceste efecte pentru o perioadă de la 6 luni la 2 ani. Studiul a descoperit, de asemenea, că acei copii cu surse media în propriile dormitoare au vizionat programe și au jucat jocuri video mai violente, ceea ce a dus la creșterea nivelului de agresiune fizică. Gentile a declarat că majoritatea părinților nu sunt pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise.

Studiul folosește date din studiile anterioare ale lui Gentile privind timpul perecut în fața ecranelor și conținutul media urmărit de copii. În timp ce unele dintre rezultate reflectă concluziile din aceste studii, Gentile declară că a descoperit că existența unor surse de media în dormitor schimbă semnificativ timpul pe care copiii îl petrec cu mass-media, modifică conținutul pe care îl vizualizează și le influențează modul de petrecere a timpului liber, renunțând la unele activități utile, cum ar fi cititul sau jocul creativ.

Suporturile digitale schimbă totul

Mai multe studii au urmărit schimbările survenite în experiența pe care copiii o au cu ecranele. Gentile spune că timpul petrecut în fața ecranelor este într-o continuă creștere, apropiindu-se de aproape 60 de ore pe săptămână. Studiile efectuate în spațiul american arată că peste 40 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani au un televizor în dormitorul lor, iar majoritatea copiilor cu vârsta de 8 ani și peste au un TV dar și o consolă video în camera lor.

Deți acest studiu se referă doar la TV și jocuri video, autorul studiului își exprimă îngrijorarea și cu privire la accesul nesupravegheat al copiilor la rețelele de socializare.

Astfel, deși această decizie poate provoca nemulțumiri pe termen scurt din partea copiilor, efectele benefice ale eliminării surselor de media din dormitorul celo mici, vor fi pe o perioadă îndelungată.

Ținând TV-ul într-o cameră diferită de dormitorul copiilor, îi privează pe aceștia de accesul nelimitat și necontrolat. În acest mod, și tu, în calitate de părinte, vei putea controla mai ușor cantitatea de timp petrecut în fața TV-ului și calitatea programelor vizionate. Această regulă se aplică, indiferent de sursele de media utilizate (tv, jocuri video, laptop, smartphone, etc.).

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut