Cum vorbești cu copilul: de ce contează acest aspect

Ca părinți, punem foarte mare accent pe modul în care copiii noștri vorbesc și pe modul în care se comportă. Îi corectăm atunci când este cazul și ne asigurăm că folosesc bunele maniere, încercând să îi ținem cât mai departe de un comportament nepoliticos. Și totuși, când vine vorba de ce spunem noi și de modul în care o spunem, este posibil să nu mai acordăm la fel de multă atenție.

Este adesea dificil pentru noi să ne raportăm într-un mod obiectiv la propriile noastre acțiuni. Haideți să facem un exercițiu! Imaginați-vă că interacțiunea dintre voi și propriul copil este înregistrată. Apoi înregistrarea este redată cu tot cu sunet și imagini. Ți se pare că auzi o voce răbdătoare și iubitoare? Pari implicat/-ă și interesat/-ă de ceea ce îți spune copilul? Sau te vezi absorbit/-ă de propriul telefon, de conversațiile online, prea ocupat/-ă ca să asculți copilul? Observându-ți comportamentul, ai schimba ceva? Sau ți se pare că ai dat tot, că acea versiune a fost cea mai bună a ta și ai proceda din nou la fel, în aceeași situație?

Dacă răspunsul este negativ, gândește-te la ce poți face pentru a îmbunătăți modul în care comunici cu copilul. Este vocea ta dură, nerăbdătoare sau supărată când vorbești cu copilul tău despre ceva ce a greșit? Sună aceasta aspru, chiar dacă cel mic nu a făcut nimic rău, ci, pur și simplu, pentru că ești obosit/-ă? Gândește-te la tonul vocii și acordă o atenție deosebită modului în care o poți îmblânzi, atunci când vorbești cu copilul, chiar dacă în acel moment vrei să corectezi o problemă de comportament.

5 motive pentru care să utilizezi un ton și cuvinte mai blânde în comunicarea cu copilul

Iată câteva motive importante pentru care tonul vocii și cuvintele utilizate pot face comunicarea și interacțiunile părinte-copil mult mai pozitive și mai fructuoase:

  1. Sunt mai multe șanse ca copilul să te asculte.

Tu ce ai prefera, atunci când cineva vorbește cu tine: un ton aspru, critic, ridicat sau o voce calmă, rezonabilă și plăcută? Chiar dacă există diferențe de opinie sau încerci să corectezi un comportament, o voce blândă, dar fermă, va avea mai mari șanse să capteze atenția copilului și acesta să asculte ce spui.

  1. Să fii dur nu este eficient.

Când țipi sau vorbești agresiv cu copilul, este mai puțin probabil să obții rezultate bune și chiar există șanse mari să dăunezi relației dintre voi. De fapt, cercetările susțin că țipatul poate fi la fel de dăunător ca bătaia la fund. Sigur, pe termen scurt, îți poți atinge obiectivul, acela de a face copilul să te asculte, însă dacă îți dorești ca acesta să dezvolte abilități de gestionare a propriului comportament, vorbitul frumos îți va fi cu siguranță un mai bun aliat.

  1. Copiii învață din comportamentul părinților.

Cel mai sigur mod de a determina copilul să vorbească frumos cu tine, este de a vorbi și tu la fel cu acesta. Astfel, dacă îl critici constant și apelezi la o adresare dură, ei bine, poți ghici ce vei obține cu o astfel de abordare…

  1. Veți avea o legătură mai puternică.

Când tratezi copilul cu respect și bunătate, consolidezi relația dintre voi. Spune „Mulțumesc”, „Te rog”, atunci când vorbești cu copilul, și explică cu fermitate că te aștepți ca și el să răspundă în același mod. Tratarea reciprocă cu bune maniere și respect, vă va aduce mai aproape unul de celălalt. Cuvintele răutăcioase și o voce dură vor avea un efect total opus.

  1. Copilul va trata cunoștințele și persoanele din jur cu respect.

Atunci când, în mediul familial, copilul este tratat cu un ton calm și afectuos, în mod natural, acesta va da dovadă de același tip de comportament, în diferite contexte sociale: la școală, cu prietenii, etc. Nu va dura mult până când comportamentul politicos al copilului va fi observat și apreciat, iar voi – părinții săi – veți fi mândri de asta.

Și astfel de abilități, odată deprinse, vor fi păstrate pe viață. Imaginați-vă, un adolescent politicos care să se exprime cu respect… este posibil, când insufli astfel de valori încă din copilărie.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut