De ce copiii au nevoie de tații lor

Tații joacă un rol important în dezvoltarea propriilor copii. După numeroși ani de cercetare și diferite studii realizate pe această temă, concluzia a fost una pe care mulți dintre noi o bănuiau: modelul paternal influențează dezvoltarea oricărui copil.

Astfel, copiii ai căror tați s-au implicat în educarea și creșterea lor, prezintă numeroase abilități sociale și cognitive, abilități ce sunt mai puțin dezvoltate în cazul copiilor care au o relație proastă sau niciun fel de relație cu proprii tați.

Cum influențează tații dezvoltarea copiilor

Un studiu realizat de un cercetător și profesor în pediatrie de la Universitatea din Maryland a demonstrat că atunci când tații se implică în creșterea copiilor, aceștia din urmă au mai puține probleme. Mai exact, studiul a demonstrat că toții copiii ai căror tați sunt activi, prezintă competențe lingvistice avansate și mai puține probleme de comportament. Ceea ce este interesant este faptul că rezultatele se aplică și pentru copiii care nu locuiesc în aceeași casă cu tații. Astfel, se pare că nu este imposibil ca în urma unui divorț, comunicarea tată-copil să fie la fel de eficientă. După cum observăm, locul unde trăiește tatăl nu este un factor decisiv, important fiind gradul de implicare al tatălui în creșterea și educarea copilului.

Conform parenting.com, copiii ai căror tați se implică în creșterea acestora se descurcă mai bine la școală. În acest sens, un studiu realizat de Departamentul de Educație al S.U.A. a demonstrat că acești copii au cu 33% mai puține șanse să rămână repetenți. Mai mult, tot această categorie de copii are mai puține șanse să dezvolte probleme legate de depresie.

Tot legat de realizările academice ale copiilor, un alt studiu desfășurat de Universitatea din Illinois a demonstrat că toți copiii ai căror tați își fac timp să-și întrebe copiii cum au decurs activitățile lor școlare și interacțiunile cu colegii, se descurcă mai bine la școală. În acest sens, este important de știut că aceste informații nu fac referire doar la tatăl biologic. Aceleași reușite se observă și în cazul în care figura paternă este înfățișată de un tată adoptiv, un tată vitreg sau orice alt adult care își asumă acest rol.

Aceleași concluzii privind reușitele școlare ale copiilor atunci când tații se implică în creșterea acestora, au fost subliniate și de un studiu realizat de către Universitatea din Oxford, la care au participat 17 000 de copii din Marea Britanie.

Ce înseamnă să fii un tată implicat?

Când spunem „un tată implicat”, nu ne referim doar la capacitatea taților de a-și disciplina copiii, de a impune reguli și a aștepta ca aceștia să fie urmate de cei mici, fără să crâcnească. Un tată implicat este acela care-și împarte echitabil sarcinile de creștere a copiilor cu mama. Un tată implicat se joacă cu copilul. Un tată implicat face temele cu cel mic. Și mai presus de toate un tată implicat comunică eficient cu copilul, îl ascultă și îi dă sfaturile de care acesta are nevoie.

În acest sens, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din S.U.A subliniază că activitățile zilnice, precum mâncatul împreună, privitul la TV, spălatul pe dinți împreună, joaca, făcutul temelor sunt mult mai importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor decât o excursie sau o vacanță în toată regula petrecută împreună. Evident că și acestea sunt importante, însă ele nu pot compensa importanța activităților zilnice. Așadar, dacă vreodată v-ați gândit să vă duceți copiii într-o super vacanță ca să compensați faptul că nu le-ați fost alături zi de zi, ei bine, trebuie să știți că aceste lipsuri nu pot fi înlocuite nici de cea mai extravagantă vacanță.

Dacă doriți câteva sfaturi despre cum să vă consolidați relația cu fiicele voastre sau cu băieții voștri, puteți intra aici sau aici. 🙂

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut