Debutul menopauzei: Cum este acesta influențat de alimentație

O dietă bogată în leguminoase și pește gras poate ajuta la întârzierea menopauzei cu trei ani, arată un nou studiu, în timp ce consumul de carbohidrați rafinați, cum ar fi pastele, ar putea accelera debutul.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au adunat date despre mai mult de 14.000 de femei din Marea Britanie și au constatat că vârsta medie a apariției menopauzei a fost de 51 de ani.

După ce au analizat aceste femei pe o perioadă de patru ani, dintre care 914 au prezentat o menopauză naturală în această perioadă, au descoperit că consumul anumitor alimente poate influența vârsta la care simptomele încep să se manifeste.

De exemplu, femeile care au mâncat o dietă bogată în alimente precum fasole, somon și mazăre au avut mai multe șanse de a se confrunta cu o menopauză întârziată, în timp ce consumul regulat de alimente cum ar fi pastele și orezul, a fost asociat cu apariția menopauzei cu 18 luni mai devreme.

Publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, studiul este primul care examinează legăturile dintre menopauză și anumite categorii alimentare.

Acesta a constatat că o porție zilnică de 90g de pește uleios ar putea duce la o întârziere de 3.3 ani, în timp ce consumul aceleiași cantități de legume proaspete a fost asociată cu o întârziere de un an.

Consumul crescut de vitamine B6 și zinc a fost, de asemenea, legat de o întârziere. Totodată, studiul a susținut că, în medie, femeile care urmează o dietă vegetariană ajung la menopauză cu un an mai devreme decât consumatoarele de carne.

Vârsta la care femeile dezvoltă menopauză poate fi crucială în ceea ce privește sănătatea generală, menopauza timpurie fiind asociată cu un risc crescut de boală cardiacă, iar menopauza întârziată, asociată cu un risc mai mare de cancer ovarian. „Vârsta la care începe menopauza poate avea implicații grave asupra sănătății pentru unele femei.”, explică coautorul Janet Cade, profesor de epidemiologie nutrițională.

„O înțelegere clară a modului în care dieta afectează începutul menopauzei naturale va fi foarte benefică pentru cele care s-ar putea confrunta cu acest risc sau au un istoric familial de anumite complicații legate de menopauză.”

Cu toate acestea, dat fiind faptul că studiul a fost observațional, experții subliniază faptul că aceste constatări nu ar trebui considerate „literă de lege”.

„Momentul menopauzei depinde de mulți factori, inclusiv de numărul total de ouă cu care fiecare femeie se naște în ovare.”, explică profesorul Saffron Whitehead, profesor la Universitatea St George din Londra, potrivit The Independent.

Deci, chiar dacă cercetarea nu ne asigură că consumul regulat de pește gras sau alimente bogate în antioxidanți poate face diferența în această direcție, este important să reținem că o dietă sănătoasă, în general, ne oferă o varietate de beneficii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut