Deficiența de minerale în organism

Așa cum am observat într-unul dintre materialele anterioare, mineralele sunt nutrienți specifici care ajută organismul să funcționeze corespunzător. Deficiența de minerale apare atunci când organismul nu primește sau nu absoarbe cantitatea necesară de minerale.

O deficiență de minerale apare adesea treptat și pot exista mai multe cauze. Printre cele mai frecvente se numără: o nevoie crescută de minerale, lipsa mineralelor din alimentație sau dificultatea de a absorbi mineralele din alimente.

Diversele deficiențe de minerale, pot cauza o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi slăbirea oaselor, a sistemului imunitar sau apariția oboselii.

Există 5 tipuri de deficiențe de minerale, cauzate de lipsa calciului, fierului, potasiului, zincului sau magneziului.

Deficiența de calciu

Deficiența de calciu poate provoca simptome evidente pe termen scurt. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul reglează cu mare atenție cantitatea de calciu din sânge. Pe termen lung, lipsa de calciu poate determina scăderea densității minerale în oase care este cunoscută sub denumirea de osteopenie. Lăasată netratată, aceasta se poate transforma în osteoporoză. Această afecțiune crește riscul de fracturi de oase, în special la adulții mai în vârstă.

Poate apărea și o deficiență severă de calciu, însă aceasta este cauzată de diverse probleme medicale sau tratamente. Simptomele unei deficiențe severe includ:

 • crampe musculare
 • amorţeală
 • furnicături în degete
 • oboseală
 • apetit scăzut
 • ritmuri neregulate ale inimii

Deficiența de fier

Deficiența de fier se dezvoltă încet și poate cauza anemie. În acest sens, World Health Organization a făcut public un raport, potrivit căruia deficiența de fier provoacă aproximativ jumătate din cazurile de anemie din întreaga lume. Deficiența de fier este mai rară în cazul persoanelor care au o dietă echilibrată.

Simptomele unei anemii cauzate de deficiența de fier includ o stare de oboseală și un organism slăbit. De asemenea, o astfel de afecțiune se poate răsfrânge asupra activităților profesionale sau școlare, prin scăderea nivelului de concentrare. Mai mult, copiii pot manifesta semne prin dezvoltare socială și cognitivă lente.

De asemenea, copiii sunt expuși unui risc mai mare de deficit de fier comparativ cu adulții, în principal deoarece aceștia au nevoie de mai mult fier în perioada de creștere. Totodată, ei s-ar putea confrunta cu un deficit de fier dacă sunt vegani sau vegetarieni, consumă o varietate limitată de alimente, au boală celiacă sau au pierderi de sânge gastro-intestinale. Adolescente sunt mai expuse riscului dacă au o menstruație abundentă sau prelungită.

Deficiența de magneziu

Deficiența de magneziu este destul de rară în cazul persoanelor sănătoase. Rinichii pot împiedica magneziul să părăsească organismul prin urină. Totuși, anumite medicamente și afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi alcoolismul, pot determina deficiența de magneziu. Nevoile de magneziu sunt, de asemenea, puternic influențate de prezența bolii. În această situație, este posibil ca doza zilnică recomandată să nu mai fie suficientă.

Semnele precoce ale deficitului de magneziu includ:

 • oboseală
 • stare slăbită a organismului
 • pierderea apetitutului
 • greață
 • vărsături

Rămas netratat, deficitul de magneziu poate conduce la următoarele simptome:

 • amorțeală
 • furnicături
 • crampe musculare
 • convulsii
 • ritmuri anormale ale inimii

Deficiența de potasiu

Cea mai comună cauză a deficienței de potasiu este pierderea excesivă de lichide. Exemplele pot include vărsăturile prelungite, afecțiunile renale sau utilizarea anumitor medicamente, cum sunt diureticele.

Simptomele comune ale deficitului de potasiu includ crampe musculare și o stare slăbită a organismului. Alte simptome apar sub formă de constipație, balonare sau dureri abdominale cauzate de paralizia intestinelor. Deficitul de potasiu sever poate provoca paralizii musculare sau ritmuri neregulate ale inimii care pot duce la deces.

Deficiența de zinc

Deficitul de zinc poate provoca pierderea apetitului, gustului sau mirosului. Funcția scăzută a sistemului imunitar și creșterea lentă sunt alte simptome. Deficitul sever poate provoca diaree, pierderea părului și impotență. De asemenea, poate prelungi timpul de care corpul are nevoie în procesul de vindecare a rănilor.

Copiii mici care au o dieta restrânsă pentru o perioadă lungă de timp, precum și veganii sau vegetarienii prezintă un risc crescut pentru defieciența de zinc. Un deficit de zinc poate încetini creșterea copilului.

Cum poate fi diagnosticată deficiența de minerale

Există mai multe variante prin care deficiența de minerale poate fi diagnosticată. Printre acestea se numără:

 • istoricul medical, inclusiv simptomele și antecedentele familiale ale bolilor
 • examinarea fizică de către medic
 • analiza dietei și a obiceiurilor alimentare
 • teste de sânge de rutină
 • alte teste pentru a identifica alte afecțiuni fundamentale

Cum poate fi tratată deficiența de minerale

Tratamentul aplicat diferă în funcție de severitatea deficienței de minerale. Acesta poate include schimbări ale obiceiurilor alimentare, suplimente sau un tratament de urgență. Medicul îți va face recomandările necesare în funcție de situația în care te afli.

Pentru a descoperi importanța mineralelor în organism, precum și surse alimentare ale acestora, poți intra AICI.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut