Dependența de jocuri video: simptome, cauze și efecte

Jucatul compulsiv de jocuri video reprezintă o tulburare psihologică modernă despre care experții consideră că devine din ce în ce mai populară, și pe care Organizația Mondială a Sănătății a introdus-o de curând oficial pe lista afecțiunilor psihice.

Există diferite tipuri de dependențe de jocuri video?

Există două tipuri majore de jocuri video și, prin urmare, două tipuri majore de dependențe de jocuri video. Jocurile video standard sunt, în general, concepute pentru a fi jucate de un singur jucător și implică un obiectiv sau o misiune clare, cum ar fi salvarea unei prințese. Dependența în aceste jocuri este adesea legată de finalizarea acelei misiuni sau de depășirea unui scor anterior sau a unuia standard prestabilit.

Celălalt tip de dependență de jocuri video este asociat jocurilor online multiplayer. Aceste jocuri se joacă online cu alte persoane și sunt deosebit de dependente, deoarece în general nu au sfârșit. Jucătorilor cu acest tip de dependență le place să creeze și să se transforme temporar într-un personaj online. Adesea construiesc relații cu alți jucători online în încercarea de a evada din realitate. Pentru unii, această comunitate poate fi locul în care se simt integrați și acceptați.

Ce poate cauza o dependență de jocuri video?

Există numeroase cauze care pot interveni în cazul unei dependențe de jocuri video. Unul dintre principalele motive pentru care jocurile video pot deveni atât de dependente este că ele sunt proiectate să fie astfel. Designerii de jocuri video, ca oricine altcineva care încearcă să obțină un profit, caută mereu modalități de a atrage mai mulți oameni în jocurile lor.

Ei reușesc acest lucru prin construirea unui joc suficient de dificil care să vă facă să reveniți să îl jucați pentru a obține mai multe „beneficii”, dar și destul de ușor, astfel încât jucătorul să nu renunțe din cauza gradului ridicat de dificultate. Cu alte cuvinte, succesul pentru un jucător se simte de multe ori la limită. În acest sens, dependența de jocuri video este foarte asemănătoare cu o altă tulburare mai larg recunoscută: dependența de jocuri de noroc.

Care sunt semnele problemei dependenței de jocuri video?

Ca și în cazul oricărei alte dependențe, dependența de jocuri video are semne de avertizare. Este important să știți cum să recunoașteți aceste semne, pentru  determina dacă voi sau cineva drag se confruntă cu această problemă.

Simptome emoționale ale dependenței de jocuri video

Unele dintre semnele emoționale ale dependenței de jocuri video includ:

  • Sentimente de neliniște și / sau iritabilitate atunci când nu pot juca
  • Preocuparea cu gânduri privind activitatea online anterioară sau anticiparea următoarei sesiuni online
  • Mințirea prietenilor sau membrilor familiei cu privire la timpul petrecut jucându-vă
  • Izolarea de ceilalți pentru a petrece mai mult timp în jucând

Simptome fizice ale dependenței de jocuri video

  • Oboseală
  • Migrene din cauza concentrării intense sau a oboselii oculare
  • Sindromul de tunel carpian provocat de utilizarea excesivă a unui controler sau a unui mouse
  • Igienă personală precară

Efecte ale dependenței de jocuri video

Ca orice altă tulburare compulsivă, dependența de jocuri video poate avea consecințe negative grave. Deși majoritatea simptomelor enumerate mai sus au efecte pe termen scurt, ele pot avea repercusiuni mai severe pe termen lung, dacă nu sunt abordate în mod corespunzător.

De exemplu, cineva dependent de jocuri video va evita adesea să doarmă sau să mănânce mesele potrivite. În timp ce efectele pe termen scurt ale acestei situații pot include foamete și oboseală, pe termen lung, acestea ar putea determina eventuale tulburări de somn sau probleme de sănătate legate de regimul alimentar. În mod similar, cei care se izolează de ceilalți pentru a juca jocuri video, pot să rateze evenimentele de familie, ieșirile cu prietenii sau alte evenimente pe termen scurt. Dacă acest gen de viață devine un tipar pe termen lung, este foarte probabil ca dependenții se se transforme în niște indivizi izolați, fără prieteni.

Alte efecte pe termen lung ale dependenței de jocuri video, care merită luate în considerare sunt consecințele financiare, academice și ocupaționale implicate. Jocurile video și echipamentele pentru jocuri video pot fi foarte scumpe, mai ales atunci când se iau în calcul costuri recurente, cum ar fi conexiunea la internet de mare viteză, necesară pentru jocurile multiplayer online. Aceste jocuri pot fi, de asemenea, foarte consumatoare de timp, lăsând jucătorilor dependenți mai puțin timp să se concentreze asupra educației sau carierei.

Detoxifierea de jocuri video

Tratamentul pentru dependența de jocuri video este similar cu detoxifierea pentru alte dependențe, cu o singură diferență. Computerele au devenit o parte importantă a vieții de zi cu zi, precum și în cazul multora dintre locurile de muncă. Astfel, jucătorii compulsivi nu pot să se uite pur și simplu în cealaltă direcție, atunci când văd un computer.

Deoarece computerele nu pot fi evitate în întregime, este necesar că jucătorii dependenți să învețe să le utilizeze responsabil. Totuși, asta nu înseamnă reducerea jocurilor online, fiind recomandat ca dependenții să spună un NU categoric jocurilor.

De asemenea, după ce jucătorii și-au dat seama că sunt neputincioși în fața acestei dependențe, este nevoie ca aceștia să învețe sau să își amintească sentimentul, emoția aunei activități reale, dincolo de entuziasmul jocului online.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut