Despre fascinanta Lună în 21 de puncte

Dacă mi-ar spune cineva să aleg un singur lucru care este sau ar putea fi o sursă de inspirație și fascinație pentru oricine, cred că primul la care m-aș gândi ar fi Luna. Că este vorba despre poezie, povești cu vampiri și vârcolaci, legende despre zei, călătorii, bătălii, zodii, premoniții și prevestiri, superstiții și știință, pe ea, pe Lună o găsim aproape peste tot. Așa că ar fi bine să știm măcar lucrurile esențiale despre acest satelit al Pământului, atât de important în viața noastră atât la propriu cât și la figurat:

 1. Luna este singurul satelit natural al Pământului. (Satelitul natural este acel corp ceresc care se rotește în jurul unei planete sau al unui obiect ceresc mai mic.)
 2. Luna are un sfert din diametrul Pământului și 1/81 din masă, adică e de patru ori mai mică și de aproape 80 de ori mai ușoară decât Pământul.
 3. Luna este al doilea obiect ca luminozitate de pe cer, după Soare, deși suprafața sa este întunecată în totalitate. Dar ea nu luminează, ci reflectă lumina de la Soare, ca o oglindă.
 4. Luna este singurul obiect extraterestru pe care omul a reușit să ajungă. Până acum a fost vizitată de 12 oameni, primul fiind Neil Armstrong în 1969. Pe 20 iulie 2019 se vor împlini 50 de ani de la acest moment istoric.
 5. Luna se află la o distanță medie de Pământ de 384.403 kilometri.
 6. Atracția gravitațională la suprafața lunii este de șase ori mai slabă decât cea terestră. Dacă ai 68 de kilograme, pe Lună e ca și cum ai avea 12. Ai putea sări de șase ori mai departe și ai putea căra obiecte de șase ori mai grele.
 7. O rotație în jurul Pământului e realizată de Lună în circa patru săptămâni – 27 de zile, 7 ore, 43 minute și 11,6 secunde.
 8. În urmă cu miliarde de ani, atracția gravitațională dintre Pământ și Lună era destul de puternică, așa că Luna se învârtea în jurul propriei axe. Atracția gravitațională a scăzut, Luna s-a învârtit tot mai lent, până când s-a oprit. Așadar perioada de rotație a Lunii este egală cu cea de revoluție în jurul Pământului, iar noi vedem mereu doar aceeași față a Lunii.
 9. Luna influențează foarte mult viața de pe Terra, prin intermediul gravitației producându-se fluxul și refluxul mărilor și oceanelor.
 10. Fazele Lunii încep cu Luna nouă, când se vede doar un semicerc, zonă luminoasă care crește în decursul zilelor până ajunge la Luna plină, apoi descrește spre cealaltă parte – ciclul se încheie cu 3 zile în care Luna este complet întunecată.
 11. Soarele e de 400 de ori mai mare decât Luna, dar e de 400 de ori mai departe. Asta face posibil eclipsele de Soare totale.
 12. Luna este vinovată și de “alungirea timpului”, provocând un decalaj de 2 milisecunde la fiecare 100 de ani.
 13. Luna se învarte în jurul Pământului cu o viteză de 3.683 de km pe oră.
 14. Ultima teorie privind formarea Lunii, este că ar fi rezultatul impactului dintre Pământ și o altă planetă în urmă cu aproape 4,527 miliarde de ani. Cum pietrele de pe Lună şi cele de pe Terra sunt similare, acest lucru sugerează că şi planeta care a intrat în coliziune cu Pământul era similară cu planeta noastră.
 15. Luna are o atmosferă foarte subțire, aproape inexistentă, astfel, căldura nu este reținută și temperatura la suprafață variază de la 134 la -153 grade Celsius.
 16. Luna nu este rotundă, ci are forma unui ou.
 17. Suprafața Lunii este acoperită de cratere, care s-au format în urma impactului unor meteoriți uriași și asteroizi mici cu Luna. Cel mai mare crater are o lungime de 295 km și o adâncime de 3.960 metri.
 18. În nopțile cu Lună plină, somnul ne poate fi perturbat, spun cercetătorii elveţieni, de la Spitalul psihiatric universitar din Basel. În urma unui studiu ei au constatat că activitatea cerebrală asociată cu faza profundă a somnului scade cu 30%, iar oamenii au nevoie cu cinci minute mai mult pentru a adormi şi dorm în medie cu 20 de minute mai puţin.
 19. Reprezentând aproximativ 5,6% din suprafața Lunii, s-a constatat că apa este prezentă în proporții suficiente pentru a susține viitoare misiuni cu oameni. Apa de pe Lună se află în stare de granule înghețate.
 20. Luna are o structură stratificată, similară cu cea a Pământului, construită din aceleași elemente chimice, dar în proporții diferite.
 21. NASA a programat pentru anul 2019 (când se împlinesc 50 de ani de la prima asenelizare) o nouă misiune lunară cu echipaj uman. E în plan și construirea unei baze lunare permanente

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut