Dezvoltarea limbajului: întrebări de părinți

Sursă de îngrijorare pentru părinți, întârzierea limbajului la copii poate fi prevenită dacă problema este descoperită din timp. Iată cele mai frecvente întrebări care îi preocupă pe părinți referitor la dezvoltarea limbajului copiilor.

Limbajul este un aspect care îi îngrijorează adesea pe părinți. Iată răspunsurile la întrebările cele mai frecvente asupra dificultăților privind vorbirea și limbajul.

Crescând, copilul va putea depăși de unul singur greutățile limbajului?

Chiar dacă unii copii prezintă dificultăți ușoare ale limbajului, acestea se vor ameliora fără ajutor special. Totuși, părerea unui ortofonist este întotdeauna utilă privind dificultățile și strategiile de stimulare, în cazul în care sunt necesare. Atunci când situația este cu adevărat problematică, cel mai bine este să interveniți cât mai devreme.

Care sunt cauzele problemelor de limbaj la copii?

Nu sunt încă cunoscute. Se știe faptul că unii factori pot fi asociați dificultăților de limbaj. Este, spre exemplu, cazul infecțiilor recurente la urechi, a problemelor auditive și a unelor antecedente familiale. Totodată, numeroși copii care au dificultăți de limbaj nu prezintă factori de risc asociați.

Se întâmplă des ca mezinii familiei să vorbească mai puțin?

Ordinea nașterii nu este cauza problemelor ce țin de limbaj: copilul cu dificultăți poate fi primul născut, al doilea sau al cincilea. Se remarcă totuși că cei mari au uneori o mai mare ușurință în a-și dezvolta limbajul.

Părinții trebuie să încurajeze eforturile fiecăruia pentru a se exprima verbal într-o familie în care frații și surorile tind să vorbească unii în locul celorlalți.

Bilingvismul sau multilingvismul întârzie dezvoltarea limbajului?

De obicei, primele cuvinte ale unui copil sunt pronunțate în jurul vârstei de 1 an, fie că este expus la o limbă sau mai multe. A fi cufundat într-un mediu în care se vorbește mai mult de o limbă nu întârzie dezvoltarea limbajului. De asemenea, progresele învățării pot diferi de la o limbă la alta. Copilul poate, de asemenea, să pară că spune mai puține cuvinte decât ceilalți copii de vârsta sa, căci numărul total de cuvinte pe care le exprimă privun din două limbi, nu doar din una.

Ar trebui să aștept ca cel mic să înceapă școala pentru a consulta un ortofonist?

Nu. Atunci când un copil prezintă dificultăți de vorbire și de limbaj, cu cât se intervine mai devreme, cu atât este mai bine. Un copil ale cărui dificultăți sunt descoperite devreme, are șanse mai bune de a dobândi abilitățile indispensabile reușitei școlare.

Dacă cel mic prezintă dificultăți în a se exprima sau în a înțelege ceea ce spun ceilalți, nu ezitați să consultați un ortofonist.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut