Dezvoltarea și învățarea creativă la copiii mici

Jocul creativ și activitățile artistice au un rol central în procesul de învățare și dezvoltare a copiilor mici. Ele ajută la cultivarea imaginației și, de asemenea, dezvoltă capacitatea de rezolvare a problemelor, gândirea și abilitățile motorii.

Jocul creativ – importanța sa în procesul de învățare și dezvoltarea copilului

Teatrul, muzica, dansul și arta vizuală promovează creativitatea și imaginația în rândul copiilor mici. De asemenea, aceste activități contribuie la dezvoltarea simțurilor prin explorare și descoperire, permițând copiilor să exprime cum văd lumea și locul pe care consideră că îl ocupă în aceasta.

Copiii mici pot folosi jocul creativ pentru a-și comunica sentimentele. Este posibil ca ei să nu poată spune întotdeauna de ce se simt supărați, deprimați, fericiți sau speriați… Dar într-un mediu încurajator, ei ar putea să folosească activități artistice și experiențe pentru a exprima diferite sentimente, folosind vopsea, culoare, mișcare, mime, gesturi teatrale, cântând sau dansând.

De fapt, copiii mici trebuie să exploreze și să se exprime prin joc creativ. Jocul liber de creație permite copiilor să încerce diferite idei și moduri de a face lucrurile. Activitatea în sine este cel mai important lucru, nu rezultatul final.

Învățarea și dezvoltarea prin teatru

Multora dintre copiii mici le place să ia un obiect și să pretindă că e altceva. O simplă piesă de lemn ar putea fi o barcă ce navighează în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. O piatră ar putea fi o broscuță ce sare din frunză-n frunză într-un eleșteu. Astfel de jocuri dezvoltă imaginația.

Totodată, nu e copil care să nu adore întrebarea „De ce?”. Astfel de jocuri dramatice sau mima îi ajută pe copii să găsească răspunsuri de unii singuri. De exemplu, un copil care se joacă cu păpușile și le schimbă hăinuțele, ar putea găsi cea mai bună soluție de aranjare a hainelor în dressingul păpușilor. O astfel de abilitate le va fi utilă toată viața.

Învățarea și dezvoltarea prin intermediul artelor vizuale

Copiii iubesc activități cum ar fi pictatul cu degetele, lipitul, coloratul, plierea sau decuparea hârtiei. Astfel de activități presupun multă dezordine, e drept, dar îi ajută pe copii într-o varietate de moduri:

  • Se obișnuiesc cu noi texturi;
  • Descoperă cum să pictezi sau cum să folosești hârtia, astfel încât să obții o varietate de lucruri creative;
  • Dezvoltă tot felul de abilități motorii fine, deoarece își folosesc degetele, picioarele și așa mai departe;
  • Își exprimă gândurile, ideile sau experiențele.

La această vârstă, copilul învață încă despre forme și linii, despre modalități de a desena și de a se juca cu aceste noi concepte. Astfel, o pictură poate arăta ca niște spaghete pentru tine, dar dacă cel mic spune că e un copac, atunci e un copac!

Din nou, nu produsul final este cel important, ci procesul în sine care permite copilului să exploreze impulsurile sale creative și exprimarea de sine.

Învățarea și dezvoltarea prin muzică

Copiilor le place să asculte. De asemenea, le place să se implice în jocul muzical. Ba mai mult, cred că ați observat că, uneori,  încep să cânte singuri în timp ce se implică în alte activități de joc. Copiii se bucură, de asemenea, să bată la tobe și să facă sunete folosind instrumente reale sau inventate și construite acasă.

Cântecele și jocurile muzicale sunt forme bune de auto-exprimare.

Cântatul încurajează copilul să folosească cuvinte și ajută la dezvoltarea memoriei. Pentru că memoria sa nu este pe deplin dezvoltată, cel mic va putea să-și amintească doar câteva cuvinte la un moment dat. Acesta își va îmbogăți vocabularul pe măsură ce repetați mai des cântecul sau introduci cuvinte noi printre cele deja cunoscute.

Pentru a încuraja jocul muzical, nu aveți nevoie de cine știe ce instrumente cu pretenții. De exemplu, puteți încropi o tobă dintr-un recipient de plastic și o lingură de lemn sau puneți niște orez într-o sticlă de plastic cu dopul închis, arătând copilului cum să o agite, pentru a scoate sunete.

Învățarea și dezvoltarea prin dans

Ca și în cazul muzicii, copiii mici vor începe de multe ori să se miște și să danseze de unii singuri, fără ca cineva să îi îndemne. Uneori, s-ar putea chiar să pară că sunt în transă în timp ce dansează, întrucât pot fi foarte absorbiți de sine.

Și ce dacă! Asta oferă copiilor unele beneficii – dezvoltarea abilităților motorii grosiere sau coordonarea ochi-mâini, spre exemplu.

Astfel, nu ezita să încurajezi copilul să meargă, să-și țină echilibrul, să alerge ușor sau să sară, ca răspuns la muzică sau la cuvinte cântate. Nici nu contează dacă reușește sau nu să țină pasul cu ritmul… simplul fapt că e activ, este cel mai important lucru.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut