Dezvoltarea socială a copilului de la 5 la 6 ani

Dezvoltarea socială a unui copil desemnează capacitatea de a-şi face prieteni şi de a se înţelege cu ceilalţi, de a lucra în echipă şi de a fi un bun conducător. Toate aceste abilităţi stau la baza stimei de sine, a încrederii în sine şi a cooperării cu ceilalţi. Iată cum se dezvoltă un copil, de la 5 la 6 ani, din punct de vedere social!

La această vârstă:

  • Copilul înţelege bine regulile sociale şi familiale şi este capabil să le respecte.
  • Dezvoltă o oarecare rivalitate în relaţiile sale cu prietenii şi conflictele apar frecvent.

Amintiţi-vă că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Informaţiile din acest articol sunt concepute de manieră generală. Dacă dezvoltarea copilului vă preocupă, cel mai bine consultaţi medicul.

  • Caută aprobarea adulţilor şi a partenerilor de joacă.
  • Este capabil să coopereze în grup, având susţinerea unui adult.

Încet-încet va începe :

  • Să se afirme şi să vorbească cu uşurinţă în faţa unui grup de prieteni.
  • Să aibă tendinţa de a denunţa gesturile făcute de către alţi copii care nu corespund regulilor dictate de adulţi.
  • Să fie capabil să lucreze la un proiect împreună cu ceilalţi copii.
  • Să fie mult mai competitiv şi să se compare cu ceilalţi în ceea ce priveşte talentele, forţele şi punctele de ameliorat.
  • Să se scuze şi să găsească gesturi de împăcare de unul singur în cazul unui conflict, cum ar fi oferirea unui desen sau a unei mângâieri prietenului său.

Cum îl ajutăm să progreseze?

Copilul vostru este unic şi se dezvoltă în propriul ritm. Are punctele sale forte şi cele de ameliorat de care este din ce în ce mai conştient. Puteţi ajuta la favorizarea dezvoltării sale sociale în viaţa voastră de zi cu zi, prin aceste gesturi simple:

Atunci când îi explicaţi regulile pe care le aveţi în casă Copilul înţelege motivul acestora şi le respectă mai uşor.
Atunci când îi cereţi să povestească un eveniment în faţa familiei sau a prietenilor Copilul învaţă să îşi amintească de unele momente marcante şi să îşi exprime opiniile sau emoţiile.
Atunci când îl integraţi într-o conversaţie în familie sau într-un grup Copilul îşi dezvoltă abilitatea de a vorbi cu uşurinţă despre unele evenimente.
Atunci când subliniaţi aspectele pozitive ale copilului şi lucrurile care îi sunt dificile pe parcursul zilei Copilul îşi dezvoltă o mai bună percepţie a capacităţilor şi a provocărilor sale.
Atunci când îl incitaţi să găsească de unul singur soluţii la conflictele pe care le are cu fraţii săi, cu surorile sau cu prietenii Copilul îşi dezvoltă abilităţile sociale şi încrederea în sine.
Atunci când îl întrebaţi despre prieteni, despre jocuri şi despre activităţile pe care le face cu prietenii Copilul înţelege ceea ce îi place sau nu în relaţiile cu ceilalţi copii de vârsta sa. Îşi consolidează astfel valoarea pe care o acordă prieteniei.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut