10 motive pentru care copiii se comportă urât

Copiii folosesc comportamentul lor pentru a arăta cum se simt și ce gândesc. Adesea, ei comunică ceva prin comportament, astfel încât nu sunt tot timpul capabili să verbalizeze.

Astfel, atunci când un copil se comportă urât, în loc să tragi concluzii pripite cum că ar fi neascultător, ia în calcul și următoarele cauze!

  1. Copilul dorește atenție!

Atunci când părinții vorbesc la telefon, vizitează prietenii sau rudele, sau sunt ocupați în diferite moduri, copiii se pot simți lăsați pe dinafară. Astfel, plânsul sau lovirea fratelui reprezintă modalități foarte bune de a atrage atenția.

Chiar dacă este o atenție negativă, copiii încă mai doresc acest lucru. Ignorarea comportamentului negativ și aprecierea comportamentului pozitiv este una dintre cele mai bune modalități de a trata comportamentele care caută atenția.

  1. Copiază comportamentul altor copii!

Copiii învață cum să se comporte, urmărind alți copii. Fie observă că un coleg de la școală se comportă urât și practică acel comportament și ei, fie copiază ceva ce au văzut la televizor.

Limitați expunerea copiilor la comportamente agresive de la televizor, jocuri video și din viața reală. Oferiți un model de comportament sănătos pentru a vă învăța copilul modul potrivit de a se comporta în diferite situații.

  1. Testează limitele!

Când ați stabilit reguli și le-ați spus copiilor ce nu li se permite să facă, adesea doresc să vadă dacă sunteți serioși. Ei testează limitele doar pentru a afla ce consecințe vor avea atunci când încalcă regulile.

Stabiliți limite clare și oferiți consecințe consecvent.

Dacă copiii cred că există o mică șansă ca ei să poată scăpa de ceva, sunt adesea tentați să o încerce. Dacă îi arătați că vor suporta o consecință de fiecare dată când încalcă o regulă, vor începe să se conformeze.

  1. Lipsa unor abilități!

Uneori problemele de comportament provin din lipsa de competențe.

Un copil care nu are competențe sociale, poate lovi un alt copil pentru că dorește să se joace cu o jucărie. Un copil care nu are competențe de rezolvare a problemelor, nu poate să strângă jucăriile din cameră pentru că nu știe ce să facă atunci când jucăriile lui nu se încadrează în cutia de jucării.

Atunci când copilul se comportă greșit din astfel de motivr, în loc să stabilești diferite consecințe, învață-l ce să facă. Arată-i alternative la comportamentele greșite, pentru a putea învăța din greșelile lui.

  1. Copilul își dorește independență!

Pe măsură ce preșcolarii învață să facă tot mai multe lucruri, nu este exclus ca aceștia să dorească să se dea în spectacol și să-și arate noile abilități. Adolescenții sunt cunoscuți de asemenea pentru încercările lor de a deveni independenți. Astfel, se întâmplă ca, uneori, aceștia să devină mai vocali și mai nerespectuoși.

Adolescenții pot deveni rebeli în încercarea de a arăta adulților că pot să gândească singuri. Aceștia pot încălca normele în mod intenționat și pot încerca să le arate adulților că nu pot fi forțați să facă lucruri pe care nu doresc să le facă.

Oferiți copilului opțiunile adecvate. Întrebați-vă preșcolarul: „Vrei să bei apă simplă sau apă cu lămâie?” Spuneți adolescenților: „E alegerea ta când vrei să desfășori treburile casnice care ți se cuvin. După ce le vei termina, vei putea să folosești calculatorul.” Oferirea unei libertăți corespunzătoare vârstei va satisface nevoia de independență a copilului.

  1. Nu își poate controla emoțiile!

Uneori, copiii pur și simplu nu au idee cum să-și gestioneze sentimentele și emoțiile. Astfel, devin ușor copleșiți, mai ales atunci când se simt supărați, furioși și, ca rezultat, se comportă agresiv. Ei se pot comporta ciudat, chiar și atunci când sunt super încântați, plictisiți sau stresați.

Copiii trebuie să învețe modalități sănătoase de a trata sentimente precum tristețea, dezamăgirea, frustrarea și anxietatea. Învățați copiii despre gestionarea sentimentelor și emoțiilor negative și arătați-le căi sănătoase de manifestare, astfel încât comportamentul urât să nu fie o opțiune.

  1. Copilul are nevoi nesatisfăcute!

Atunci când un copil simte că este înfometat, obosit sau bolnav, apare deseori un comportament neadecvat. Majoritatea copiilor mici și a copiilor de vârstă preșcolară nu exprimă suficient de bine ceea ce au nevoie.

Ca rezultat, ei se comportă urât pentru a arăta că au nevoi nesatisfăcute. Părinții pot ajuta la prevenirea problemelor de comportament prin anticiparea unor nevoi nesatisfăcute.

  1. Copilul își dorește putere și control!

Puterea și controlul contribuie deseori la comportamente necorespunzătoare. Câteodată comportamentul sfidător și argumentativ are loc atunci când un copil încearcă să recâștige controlul.

Când problemele de comportament rezultă din încercarea unui copil de a avea control asupra unei situații, poate apărea o luptă pentru putere. O modalitate de a evita o luptă de putere este de a oferi copilului două opțiuni. De exemplu, întrebați: „Ai prefera să faci curat în cameră acum sau după ce se încheie această emisiune?”.

  1. Comportamentul urât are efect!

Unul dintre motivele cele mai simple pentru care copiii se comportă urât, este că are efect. Dacă încălcarea regulilor îi ajută să obțină ceea ce vor, atunci vor repeta acest comportament la nesfârșit.

De exemplu, un copil care plânge până când mama sa cedează, va afla că plânsul este o modalitate foarte bună de a obține tot ce vrea. Sau un copil care face o scenă în mijlocul magazinului, iar tatăl său este de acord să-i cumpere o jucărie pentru a-l opri din țipat, învață că accesele de furie sunt eficiente.

Asigurați-vă că nu sunteți „manipulați” de cei mici și nu cădeți pradă tentației de a le face mofrutile, în urma unei astfel de scene. Poate pe moment pare o soluție bună, însă pe termen lung nu faci decât să oferi o lecție despre cât de benefic e să încalci regulile.

  1. Există unele probleme de sănătate mentală!

Uneori, copiii au probleme de sănătate mentală care contribuie la problemele de comportament. Copiii cu ADHD, de exemplu, se străduiesc să urmeze instrucțiunile și se comportă impulsiv.

Anxietatea sau depresia de bază pot contribui, de asemenea, la probleme de comportament. Un copil anxios poate evita să meargă la ore, dacă asta îl determină să se simtă nervos. Un copil deprimat poate fi iritabil și nu are motivația să își finalizeze sarcinile școlare sau responsabilitățile casnice.

Dacă suspectezi că propriul copil suferă de diferite tulburări de dezvoltare sau probleme de sănătate mentală, discută cu medicul pediatru pentru rezultate și recomandări specifice.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut